torna

Detall de la notícia

Imatge 1022430

La zona meridional de la Serra de Tramuntana, la més susceptible segons imatges del satèl·lit japonès ALOS

El conseller d’Administracions Públiques, Simón Gornés, ha signat un conveni de col·laboració amb la directora de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, Rosa de Vidania, que fa oficial la col·laboració que ja es duia a terme en matèria d’estudis científics sobre la geologia balear i prevenció de possibles despreniments. Les balears i l’IGME col·laboren des dels anys 60, però aquest treball conjunt mai s’havia fet oficial. El conveni permetrà a les Illes, a partir d’ara, participar en un projecte Europeu d’investigació i seguiment de moviments geològics.

La majoria d’incidents relacionats amb la geologia són conseqüència de la meteorologia. Per això, com ha recordat la directora de l’IGME, cal fer un seguiment que, com ha destacat el conseller Simón Gornés, es tradueix en més efectivitat en les tasques de prevenció de despreniments, per exemple. De fet, només entre els anys 2008 i 2010 hi va haver 45 despreniments a les Illes ocasionats per inundacions i pluges.

La directora general d’Interior, Emergències, Isabel Febrer, ha recordat que no és estrany que es produeixin fenòmens naturals d’aquestes característiques i ha agraït la col·laboració de l’IGME, recordant que tota prevenció és necessària.

 

Actuacions previstes a Mallorca

La signatura d’aquest conveni permetrà a les Illes participar en el projecte europeu DORIS que desenvolupa l’IGME. Consta d’un seguiment molt escrupolós, a través de fotos per satèl·lit, de les modificacions d’algunes zones muntanyoses, com és el cas de la Serra de Tramuntana. Aquest estudi ja ha posat de manifest que la zona més susceptible d’aquesta àrea és la que va d’Andratx fins a Sóller. El satèl·lit japonès ALOS ha detectat més moviments en l’àrea meridional de la Serra de Tramuntana que en la zona del nord, probablement deguts a les característiques geològiques de cada zona. La participació en aquest projecte obre una gran expectativa de coneixement científic sobre la Serra de Tramuntana, que el Conseller d’Administracions Públiques, Simón Gornés, espera que sigui de gran utilitat per establir protocols de prevenció.

 

Actuacions previstes a Menorca

El conveni signat permetrà continuar fent un seguiment del penyal del Port de Maó, una de les zones de l’illa de Menorca amb més risc geològic. L’IGME i el Govern segueixen el cas per avaluar els riscos de despreniments de la roca i fer les tasques de prevenció necessàries.

 

Actuacions previstes a les Pitiüses

De fenòmens geològics n’hi ha per tot arreu. Des de l’IGME s'ha posat d’exemple el succeït el 18 de setembre de 2005 a l’urbanització Es Cubells, a Eivissa, desprès d’unes pluges que en un dia van deixar més de 150 litres per metre quadrat. A les Pitiüses el seguiment que es fa dels moviments de terres és el mateix per tal de prevenir situacions com la dels 2005 i que va arrasar diverses construccions.