1 de desembre, Dia Mundial de la Sida

 

Des de l'any 1988, l'1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida a tot el món. És un dia per recordar la importància de mantenir activa la resposta davant del VIH.

A les Illes Balears, la Conselleria de Sanitat i Consum, gràcies al treball conjunt amb altres institucions, associacions i la societat en general, desenvolupa actuacions i programes adreçats a la prevenció del VIH des de diferents fronts:

- Educació sexual integral als centres educatius que inclou el respecte a la diversitat sexual i de gènere.

- Diagnòstic i tractament precoç que disminueixi la transmissió del virus.

- Promoció de l'ús del preservatiu, amb especial atenció a la població jove.

- Profilaxi prèvia a l'exposició al VIH: el programa ja està disponible a totes les illes. Actualment hi ha 243 persones en seguiment.

- Lluita contra l'estigma i la discriminació envers les persones amb VIH.

Durant aquests anys s'han produït grans avanços tant en tractament com en prevenció. Tot i això, continua existint una estigmatització envers les persones que viuen amb la infecció, aquesta discriminació suposa una vulneració dels drets humans a la vegada que provoca desigualtats jurídiques, sanitàries, d’accés al mercat laboral i a l'habitatge entre d'altres. A més a més, la discriminació constitueix un obstacle important per a la prevenció del VIH.

Està en mans de tota la societat erradicar la transmissió del VIH i millorar la vida de les persones infectades. Per aconseguir-ho, cal el compromís i el treball col·laboratiu de tota la societat.