Veterinaris col·laboradors i registre

El Reglament (CE) 853/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d’abril de 2004, pel qual s’estableixen normes específiques d’higiene dels aliments d’origen animal, disposa que s’exclou d’aquesta normativa comunitària la preparació, la manipulació o l’emmagatzematge domèstics de productes alimentaris per al consum domèstic privat.

No obstant això, els estats membres han de regular els requeriments necessaris per dur a terme certes activitats, com el sacrifici per al consum domèstic privat d’ungulat, quant a condicions de benestar animal i anàlisi de triquina.

En el Reial decret 1086/2020, de 9 de desembre, es regula el sacrifici d’ungulats domèstics per al consum domèstic privat, tenint en compte el compliment de les disposicions en relació amb els subproductes i el benestar dels animals. A causa del risc que suposa la triquinosi, en el cas d’espècies sensibles a la triquina, incloses les de caça destinades a l’autoconsum, s’han de sotmetre a una anàlisi de detecció de triquina.

S’hi especifica que les mostres que es facin arribar als veterinaris, bé sigui als serveis oficials o als col·laboradors, han d’estar formades per almenys 150 grams de carn, lliure de greix, preferiblement de les galtes i els pilars del diafragma.

A les Illes Balears, el Decret 34/2009, de 19 de juny, pel qual s’estableixen normes per al control sanitari d’animals de l’espècie porcina que es destinen al consum privat, estableix que han de ser els veterinaris col·laboradors, inscrits en el registre de la Conselleria de Salut establert a aquest efecte, els encarregats de la realització de les funcions que es recullen en el Decret respecte de l’anàlisi de les mostres procedents del sacrifici de porcs per al consum domèstic privat.

Segons l’article 13.1 d’aquest Decret, els veterinaris col·laboradors tenen les funcions següents:

a) Col·laborar amb els serveis oficials de veterinaris i els ajuntaments en el desenvolupament de la campanya de sacrifici de porcs.
b) Realitzar el control sanitari de porcs, objecte d’aquesta norma, amb el compliment de tots els requisits previs.
c) Comunicar qualsevol resultat positiu en la detecció de triquines realitzada o del diagnòstic de qualsevol altra zoonosi i/o epizoòtia a la persona interessada i als serveis de veterinaris oficials del sector sanitari corresponent, en un termini màxim de 24 hores, adjuntant una còpia de l’informe dels resultats que assenyala l’article 8.
d) Realitzar i traslladar, abans del dia 15 del mes següent, al coordinador de Seguretat Alimentària de la Direcció General de Salut Pública i Participació del Sector Sanitari respectiu i als ajuntaments en els quals exerceixen les seves funcions, els informes mensuals, que han d’incloure, com a mínim, el contingut següent:

  • Les determinacions de triquines fetes.
  • Els resultats de les determinacions de triquines.
  • El nombre d’animals en els quals es determina la presència de triquina.
  • Els propietaris dels animals i de les mostres.
  • Les observacions o les informacions complementàries que el veterinari col·laborador cregui d’interès per a l’avaluació de les activitats i els resultats de la campanya.
  • Les incidències que s’hagin pogut detectar durant el desenvolupament de la campanya sanitària en el mes corresponent.

e) Col·laborar amb la Direcció General de Salut Pública i Participació en les tasques d’informació i divulgació sanitària relacionades amb l’activitat per la qual se li faculta, així com amb la investigació dels possibles casos de triquina, inclosos els aspectes relatius a la destinació de la carn, els productes elaborats, les despulles i els subproductes.

f) Permetre i facilitar que per part dels serveis de veterinaris oficials realitzin les actuacions que convenguin per comprovar els compliments de tot el que estableix aquest Decret.