Torna

Salut sexual

  
Els embarassos no desitjats

L’embaràs no desitjat és el que es produeix sense tenir-lo previst. També s’anomena embaràs no volgut, no planejat, inesperat o inoportú. Es pot produir per:

  • L’absència o la fallada de mètodes anticonceptius.
  • La inefectivitat o la no administració de la píndola del dia després o d’emergència.


Estar al corrent dels diferents mètodes anticonceptius que hi ha ens permet triar el que s’adeqüi més bé en cada moment de la nostra vida. Dels mètodes anticonceptius cal saber:

  • L’eficàcia que tenen.
  • Com funcionen i els efectes adversos.
  • Com utilitzar-los correctament.
  • Quines fallades poden tenir i com cal actuar si es produeixen.
  • La forma de conservació i la data de caducitat.
  • El preu.


També s’ha de tenir en compte el doble mètode (preservatius i un altre mètode anticonceptiu). El preservatiu protegeix enfront de les ITS i els embarassos; els altres mètodes anticonceptius només dels embarassos.
  

Evitar un embaràs es qüestió de dos, és una responsabilitat que s’ha de compartir

   

FALSES CREENCES SOBRE COM UNA DONA NO ES POT QUEDAR EMBARASSADA
FALSA CREENÇA
REALITAT
Si encara no ha tengut la regla Hi pot haver ovulacions abans de la primera regla.
Quan té la menstruació Hi pot haver ovulacions durant la regla, poc freqüents, però es poden produir.
En la primera relació coital És indiferent que sigui la primera, la tercera ..., el risc hi és sempre.
Si es renta després de la relació: “dutxes vaginals” Els espermatozoides es desplacen molt aviat cap a l’úter i les trompes de Fal·lopi, on es produeix l’embaràs. Per això, les dutxes vaginals no serveixen per evitar l’embaràs.
Si es fa la marxa enrere Si hi ha hagut penetració es pot produir un embaràs encara que no s’ejaculi dins la vagina, el líquid preseminal que surt abans d’ejacular pot contenir espermatozoides.
Si no té orgasme o no hi ha besades L’embaràs es produeix per la unió d’un òvul i un espermatozoide. Hi pot haver embaràs sense orgasme i sense besades, ja que ni l’orgasme ni les besades embarassen.
Si s’alleta un nadó Quan es dona mamar hi pot haver ovulació, encara que no hi hagi menstruació i, per tant,es pot produir l’embaràs.
Si l'home es masturba abans de tenir relacions coitals Basta un sol espermatozoide per fertilitzar un òvul; la masturbació no garanteix que no hi hagi cap espermatozoide.
Si es tenen relacions sexuals de drets Si es tenen relacions sexuals amb penetració vaginal no importa la posició, les possibilitats d’embaràs són les mateixes amb qualsevol postura.
Fora de la fase ovulatòria del cicle menstrual No hi ha dies segurs per evitar la concepció; hi ha situacions (malalties, medicaments, estrès...) que poden alterar el ritme biològic i produir l’ovulació en moments inesperats. 
Quan les relacions sexuals són dins l’aigua (mar, piscina, riu, Jacuzzi®...) L’aigua no elimina el risc d’embaràs. Sempre que hi hagi penetració es pot produir un embaràs.