Responsabilitat Social Corporativa


GESTIÓ AMBIENTAL I SOSTENIBILITAT

El nostre territori insular és d’un valor incalculable. Menorca celebra 25 anys com a reserva de la biosfera. Formentera té una riquesa extraordinària amb la seva posidònia oceànica. Eivissa té un patrimoni cultural inigualable. I Mallorca compta amb entorns del valor de la serra de Tramuntana, Patrimoni Mundial de la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.

La nostra principal font d’ingressos la constitueix el turisme i, per aquest motiu, la preservació i la cura del nostre territori, per als visitants però també per a les persones que vivim a les Illes Balears, és una prioritat.

L’enorme esforç inversor en polítiques de foment del transport públic per a la millora dels espais de parada i recollida de passatgers, els acords d’integració de tarifes, l’increment i la millora en l’eficiència de les freqüències i les línies han suposat una millora ambiental considerable perquè han aconseguit, d’una banda, disminuir l’ús del transport particular, però també una possibilitat de qualitat per a les persones que no poden permetre’s l’ús privat d’un vehicle. D’altra banda, l’electrificació de la xarxa de trens ja no té marxa enrere i l’objectiu és que el 100 % es mogui amb energies renovables per disminuir les emissions.

En aquesta mateixa línia, s’acaba d'aprovar la llei de canvi climàtic amb mesures capdavanteres que acceleren la transició de l’ús de combustibles fòssils cap a una mobilitat 100 % neta, amb transport públic i vehicles elèctrics. S’han posat els fonaments perquè, en el futur, les Illes Balears funcionin totalment amb energies renovables i creixin de manera intel·ligent i sostenible, respectant el territori insular i el medi ambient. És important destacar que no és una llei d’abast reduït, sinó que mira també el medi ambient a llarg termini, i planifica la transició energètica amb mesures concretes fins a l’any 2050. Els objectius que es marca la llei són la reducció d’emissions (40 % el 2030 i 100 % el 2050) i el foment de les energies renovables (30 % del total de producció energètica el 2030 i 100 % el 2050). Algunes de les mesures que ho faran possible són la instal·lació de plaques solars a pàrquings i nous edificis i naus industrials de més de 1.000 metres quadrats. A partir de 2025 no podran entrar a les Illes Balears vehicles dièsel, ni de gasolina a partir de 2035. Els ajuntaments hauran de substituir l’enllumenat públic per LED en cinc anys, entre altres mesures.

La llei també preveu mesures que suposen la implicació i el lideratge de l’Administració pública en la transició energètica, directament en el foment de les renovables i en l’ordenació i la planificació de mesures per abordar i mitigar els efectes del canvi climàtic. L’objectiu final és que aquest canvi de model permeti que mantinguem la nostra riquesa ambiental i la qualitat de vida present i de futures generacions.