V

 

 

Variable

Característica —qualitativa o quantitativa— dels elements d’una població o situació que volem descriure. Pot prendre una sèrie de valors; per exemple, el sexe és una variable qualitativa que pren els valors “home” i “dona” i l’edat és una variable quantitativa que pot prendre valors superiors o iguals a 0.

Variable aleatòria

Variable que pot rebre diversos valors numèrics que depenen de l’atzar, per exemple en un  dau 1, 2, 3, 4, 5 i 6.

 

Variable qualitativa

Variable que expressa qualitats distintes, característiques o modalitat. Cada modalitat es denomina atribut o categoria i la mesura consisteix en una classificació d’aquests atributs.

Variable qualitativa dicotòmica: aquella variable que només pot prendre dos valors possibles, per exemple sí/no, home/dona.
Variable qualitativa politòmica: aquella variable que pot adquirir tres o més valors, per exemple localitat de residència.

Variable quantitativa

Variable que s’expressa mitjançant una quantitat (un nombre) i pot ser contínua o discreta.

Variable contínua: variable quantitativa que pot prendre qualsevol valor d’entre un parell de valors del domini de la variable, per exemple el pes o l’alçada.
Variable discreta: variable quantitativa que s’expressa mitjançant un nombre sencer, per exemple el nombre de fills o el nombre d’ocupats d’una empresa.

Tornar

 

Variància

Mesura de la dispersió d’una variable aleatòria respecte al seu valor mitjà, que és igual a l’esperança matemàtica del quadrat de la diferència entre la variable i la seva esperança. Mesura de dispersió o variabilitat que es calcula fent la mitjana aritmètica de la suma dels quadrats de les desviacions de cada valor respecte a la mitjana aritmètica. És sempre positiva, atès que és un valor al quadrat, i la seva arrel quadrada és la desviació estàndard.

Tornar

 

Variació interanual

Variació de les dades corresponents a un període determinat, respecte al mateix període de l’any anterior.

Tornar