D

 

 

Deflació

Augment del poder adquisitiu del diner com a conseqüència de la baixada en l'índex de preus.

Tornar

 

Desinflació

Procés de descens de la inflació o de desacceleració del ritme de creixement del nivell general de preus.

Tornar

 

Despesa de consum

Quantitat monetària que destinen la llar i cadascun dels seus membres a pagar determinats béns i serveis, amb destinació a la llar pròpia o per transferir-los gratuïtament a altres llars o institucions.

Tornar

 

Desviació estàndard / desviació típica

Mesura de dispersió d’un conjunt de dades igual a l’arrel quadrada de la variància, és a dir, del quocient entre la suma dels quadrats de les diferències de les dades i el seu valor mitjà, i el nombre de dades.

Tornar

 

Diagrama de barres

Representació gràfica de les dades recollides mitjançant barres o rectangles en què la base és igual i l’altura correspon a la freqüència del valor representat. Generalment, en l’eix d’abscisses (horitzontal) es representen els valors que pren la variable i en l’eix d’ordenades (vertical) es representa la freqüència absoluta o relativa. La barra més alta correspon a la moda. Però també es poden representar en l’eix d’ordenades els valors que pren la variable i en l’eix d’abscisses, la freqüència. En aquest cas, la moda serà representada per la barra que arriba més a la dreta. Et presentam un exemple que correspon a les arribades de passatgers registrades a les Illes Balears durant l’any 2009.

Diagrama barres arribades passatgers 2009.png

Tornar

 

Diagrama de barres apilades

Diagrama de barres que representa la distribució de freqüències simultània de dues variables, de manera que cadascun dels rectangles correspon a la freqüència d'una de les variables i se subdivideix en rectangles menors proporcionals a la freqüència de la segona variable per a cada valor de la primera. Pots veure les dades corresponents a la quantitat de residus urbans recollits per tipus de residu, del 2000 fins al 2007, que es representarien així:

barres_apilades.png

Tornar

 

Diagrama de caixa

Representació gràfica de la distribució de freqüències o de probabilitat d'una variable mitjançant un rectangle que emmarca les freqüències o probabilitats compreses entre el percentil 25 i el percentil 75 i que està dividit per una línia que representa la mediana, coincident amb el percentil 50.

Tornar

Diagrama de tija i fulles

Representació gràfica de la distribució de freqüències o de probabilitat d'una variable mitjançant valors numèrics distribuïts en classes, que són dividits en dos grups: un que comprèn tots els dígits comuns als elements d'una classe i un altre que inclou els dígits restants.

Tornar

 

Diagrama de sectors

Representació gràfica de les dades recollides mitjançant un cercle o un semicercle dividits en sectors o parts d’àrees proporcionals a les freqüències. Per calcular l’àrea de cada sector s’ha de multiplicar la freqüència relativa per 360º en el cas d’un cercle o per 180º en el cas d’un semicercle. Pots veure un exemple amb les dades corresponents a l’IPC del mes de novembre del 2010 a les Illes Balears.

diagrama sectors ipc novembre 2010.png

Tornar

 

Diagrama de línies

Representació gràfica de les dades recollides mitjançant una línia que uneix els diferents valors obtinguts. Per representar aquesta línia unirem els punts centrals de cada una de les parts superiors dels rectangles representats en un diagrama de barres.

diagrama de linies residus.png

Tornar

 

Distribució de probabilitat o llei de probabilitat

Conjunt de probabilitats associades a cadascun dels valors que pot prendre una variable aleatòria. Recorda que una variable aleatòria discreta té uns quants valors, i cadascun té una probabilitat de ser observat.
Per exemple, el resultat del llançament d’un dau és un valor que pot anar de l’1 a 6 i cadascun té una probabilitat d'1/6. Per tant, la distribució de probabilitat del llançament d’un dau és aquesta:

Valor

1

2

3

4

5

6

Probabilitat

1/6

1/6

1/6

1/6

1/6

1/6

Tornar