Modalitat de prestació en que el treball s’organitza i s’executa fent ús de les tecnologies de la informació i la telecomunicació de manera que una feina que normalment es fa a les dependències de l’Administració s’efectua, parcialment, fora d’aquestes dependències de manera regular.
El personal empleat públic de serveis generals té la possibilitat de prestar serveis mitjançant teletreball d’acord amb una sèrie de requisits establerts a la normativa aplicable.
Normativa |
- Decret 36/2013, de 28 de juny, pel qual es regula la modalitat de prestació de serveis mitjançant teletreball a l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB 91, de 29 de juny) - Art. 34 del Decret 7/2020, de 31 de gener, pel qual es regulen els permisos, les llicències, les vacances i altres mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal funcionari al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. |
Durada de la prestació |
Una vegada finalitzat el període màxim de 18 mesos s’haurà de demanar una altra vegada l’inici d’un nou procediment de concessió del teletreball. |
Distribució de la jornada |
La jornada de treball s’ha de distribuir de manera que:
|
Requisits |
- Servei actiu: Es requereix l’acompliment efectiu mínim de sis mesos en el lloc de treball que pretén acomplir mitjançant teletreball o en un altre lloc amb funcions anàlogues, sempre que en el darrer cas ja dugui un mes en el que s’ha d’exercir mitjançant teletreball. - Situació administrativa que comporti reserva de lloc de treball: S’ha d’haver demanat el reingrés al servei actiu. S’ha d’acreditar que es va acomplir efectivament el lloc reservat durant un mínim de sis mesos, si fa menys de tres anys des que va deixar d’acomplir-lo. Si fa més de tres anys, a més, s’haurà d’ocupar com a mínim el lloc tres mesos, posteriorment al reingrés, abans d’accedir a prestar-lo en la modalitat de teletreball.
Amb caràcter orientatiu es consideren com a susceptibles de prestació: Els llocs de treball les funcions dels quals es puguin exercir de forma telemàtica i que no impliquin en cap cas el transport de documentació en paper, que contengui dades confidencials o protegides per la normativa de protecció de dades de caràcter personal, com és ara l’elaboració d’informes, normativa, d’estudis, l’assessoria o la correcció i traducció de documents.
- El personal que ocupi llocs de treball en oficines de registre, atenció i informació al ciutadà. - El personal que, per exercir les seves funcions, utilitzi de manera contínua i reiterada documentació oficial en paper que contengui dades confidencials o protegides per la normativa de protecció de dades de caràcter personal. - El personal les funcions del qual comportin necessàriament la prestació de serveis presencials (serveis la prestació efectiva dels quals només queda plenament garantida amb la presència física de la persona empleada pública a les dependències de l’Administració.) - El personal que ocupi llocs de treball que comportin funcions de direcció, coordinació o supervisió iguals o superiors a caps de servei o assimilats. - Les secretaries d’alts càrrecs.
La persona autoritzada ha d'emplenar el qüestionari d’autocomprovació (annex 4). Una vegada emplenat i signat, s'ha de enviar al Servei de Prevenció juntament amb una còpia de la resolució de concessió de la prestació del servei en règimen de teletreball. (També es pot trametre escanejat a l'adreça serveideprevencio@dgfun.caib.es).
|
Observacions |
— La redistribució de la jornada de treball entre la forma presencial i no presencial. — La reducció del nombre de dies setmanals de teletreball. — La suspensió temporal de la prestació a distància.
El Decret no és d’aplicació ni al personal docent ni al personal estatutari al servei de la sanitat pública autonòmica, ni al personal laboral de les entitats públiques empresarials, fundacions, consorcis o societats mercantils públiques del sector públic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
|
Termini per resoldre |
2 mesos |
Efectes del silenci |
Desestimatori |
Sol·licitud |
- La concurrència dels requisits. - La cobertura adequada de les necessitats del servei. - La indicació de la persona que actuarà com a supervisora. - La distribució de la jornada entre les modalitats presencial i no presencial i els períodes mínims d'interconnexió o la forma d'acordar-los. - L'aplicació dels criteris per determinar a qui correspon l'autorització, quan hi hagi diverses persones de la mateixa unitat de treball que vulguin prestar el servei mitjançant teletreball. Si no s'aporta l'informe amb la sol·licitud, la secretaria general o l'òrgan equivalent, en el termini de cinc dies hàbils, ha de requerir al cap o a la cap de la unitat de treball on presta serveis la persona sol·licitant emeti l'informe amb el contingut i el vistiplau esmentat en el termini de deu dies hàbils.
- La persona interessada ha de sol·licitar la formació per a la prestació de serveis mitjançant teletreball a través del Portal del Personal. - En el Portal, ha de clicar l'apartat "Formació de l'EBAP" i "Sol·licitud de cursos", i seleccionar en la llista desplegable del programa de formació el Pla de Formació per al Teletreball.
|
Documents |
|