Torna

Participació ciutadana

El Govern celebra una sessió informativa sobre la futura Llei de consultes a Menorca i recull les peticions dels ajuntaments 

Dia i hora d'emissió: 27/10/2016, 11:58
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Direcció General de Participació i Transparència

La consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, el director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo, i la consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, han participat a la sessió informativa que ha duit a terme la Direcció General de Participació i Transparència sobre la futura Llei de Consultes i processos participatius, la qual compta amb la col·laboració del professor associat de Dret Constitucional de la UIB, Sebastià Rubí. A la trobada hi han assistit representants de tots els ajuntaments de l'illa.

És la tercera sessió informativa que organitza la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, després d'haver celebrat la primera trobada a Mallorca i la segona a Eivissa, on també hi va participar el Consell de Formentera.

En l'inici de la sessió informativa, la consellera Ruth Mateu ha donat la benvinguda als batles, batlesses, regidors i regidores presents, així com tècnics, dient que "el govern obert és el nou paradigma cap al qual han d'evolucionar les democràcies representatives, un camí necessari per superar els principals problemes amb què avui dia ens trobam: la desconfiança i la desafecció de la ciutadania vers les institucions públiques, l'abstenció, la devaluació de la política i, en general, la distància cada vegada més gran entre la ciutadania i els seus representants".

Mateu ha afegit que "el govern obert és i ha de ser la nostra resposta a les exigències de canvi que ens demana la ciutadania".

L'objectiu d'aquestes sessions informatives amb els representants de les institucions locals és informar de l'inici d'elaboració per part del Govern de les Illes Balears, i més concretament de la Direcció General de Participació i Transparència de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, de la futura Llei de consultes i processos participatius, la qual "ha de ser l'eina bàsica per garantir una participació ciutadana de qualitat", segons ha dit Mateu. "Volem que aquesta llei sigui d'utilitat per tots els nivells de l'administració, des de l'autonòmic, insular i local", ha apuntat la consellera.

Amb aquests contactes, la Conselleria vol recollir què en pensen els municipis de la participació ciutadana i pretén copsar i consensuar què s'ha de preveure a la llei "perquè sigui el més integrat possible a l'àmbit local", a més de conèixer les experiències de cada un dels municipis en processos participatius.

En la sessió d'avui, després de les paraules de Ruth Mateu i de les de Miquel Gallardo reivindicant el paper d'una democràcia participativa, el torn de paraula ha estat per l'advocat i professor de Dret Constitucional associat a la Universitat de les Illes Balears, Sebastià Rubí, que ha dirigit als representants d'ajuntaments assistents una explicació sobre el marc normatiu en consultes i processos participatius a l'Estat espanyol.

Mateu ha recordat que "les possibilitats reals de participació es redueixen a sistemes de representació i delegació en les decisions per part dels representants integrats a les institucions públiques", i ha demanat "la incorporació activa de la ciutadania al sistema polític" mitjançant la incorporació tant de persones com per xarxes socials a les decisions públiques per tal que la participació sigui "un instrument de mobilització ciutadana i una oportunitat per contrarestar la crisi social i de legitimitat de la democràcia representativa que estam vivint".

La sessió s'ha tancat amb les intervencions dels representants municipals de Menorca que han volgut intervenir per explicar les seves experiències.

Imatges adjuntes

 • La consellera Ruth Mateu i el director general Miquel Gallardo, amb els representants dels ajuntaments
  La consellera Ruth Mateu i el director general Miquel Gallardo, amb els representants dels ajuntaments
 • Un moment de la sessió informativa amb el professor Sebastià Rubí
  Un moment de la sessió informativa amb el professor Sebastià Rubí

El Govern celebra una sessió informativa sobre la futura Llei de consultes a Eivissa 

Dia i hora d'emissió: 17/10/2016, 14:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Direcció General de Participació i Transparència

La consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i el director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo, s'han reunit amb la consellera del ram, Viviana de Sans i la director insular, Sònia Cardona

La consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i el director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo, s'han reunit aquest dilluns amb la consellera de Participació i vicepresidenta del Consell d'Eivissa, Viviana de Sans i la directora insular de Participació, Sònia Cardona, per tractar la futura Llei de consultes que ha començat a preparar el Govern. Aquesta trobada s'ha enmarcat dintre de la jornada de la sessió informativa que ha duit a terme la Direcció General de Participació i Transparència, la qual compta amb la col·laboració del professor associat de Dret Constitucional de la UIB, Sebastià Rubí.

És la segona sessió informativa que organitza la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, després d'haver celebrat la primera trobada a Mallorca.

En l'inici de la sessió informativa, la consellera Ruth Mateu ha donat la benvinguda als batles, batlesses, regidors i regidores presents, així com tècnics, dient que "el govern obert és el nou paradigma cap el qual han d’evolucionar les democràcies representatives, un camí necessari per superar els principals problemes amb què avui dia ens trobam: la desconfiança i la desafecció de la ciutadania vers les institucions públiques, l’abstenció, la devaluació de la política i, en general, la distància cada vegada més gran entre la ciutadania i els seus representants".

Mateu ha afegit que "el govern obert és i ha de ser la nostra resposta a les exigències de canvi que ens demana la ciutadania".

L'objectiu d'aquestes sessions informatives amb els representants de les institucions locals és informar de l'inici d'elaboració per part del Govern de les Illes Balears, i més concretament de la Direcció General de Participació i Transparència de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, de la futura Llei de consultes i processos participatius, la qual "ha de ser l’eina bàsica per garantir una participació ciutadana de qualitat", segons ha dit Mateu. "Volem que aquesta llei sigui d’utilitat per tots els nivells de l’administració, des de l’autonòmic, insular i local", ha apuntat la consellera.

Amb aquests contactes, la Conselleria vol recollir què en pensen els municipis de la participació ciutadana i pretén copsar i consensuar què s’ha de preveure a la llei "perquè sigui el més integrat possible a l'àmbit local", a més de conèixer les experiències de cada un dels municipis en processos participatius.

En la sessió d'avui, després de les paraules de Ruth Mateu i de les de Miquel Gallardo reivindicant el paper d'una democràcia participativa, el torn de paraula ha estat per l'advocat i professor de Dret Constitucional associat a la Universitat de les Illes Balears, Sebastià Rubí, que ha dirigit als representants d'ajuntaments assistents una explicació sobre el marc normatiu en consultes i processos participatius a l'Estat espanyol.

Mateu ha recordat que "les possibilitats reals de participació es redueixen a sistemes de representació i delegació en les decisions per part dels representants integrats a les institucions públiques", i ha demanat "la incorporació activa de la ciutadania al sistema polític" mitjançant la incorporació tant de persones com per xarxes socials a les decisions públiques per tal que la participació sigui "un instrument de mobilització ciutadana i una oportunitat per contrarestar la crisi social i de legitimitat de la democràcia representativa que estam vivint".

La sessió s'ha tancat amb les intervencions dels representants municipals d'Eivissa que han volgut intervenir per explicar les seves experiències.

Imatges adjuntes

 • La consellera Ruth Mateu, i al consellera d'Eivissa, Viviana de Sans, s'han reunit avui matí abans de la sessió informativa

  La consellera Ruth Mateu, i al consellera d'Eivissa, Viviana de Sans, s'han reunit avui matí abans de la sessió informativa
 • A la sessió informativa, amb els ajuntaments de Vila, Sant Josep i Formentera

  A la sessió informativa, amb els ajuntaments de Vila, Sant Josep i Formentera
 • En un moment de la sessió, que ha tingut lloc al Consell d'Eivissa

  En un moment de la sessió, que ha tingut lloc al Consell d'Eivissa

Talls de veu adjunts

La Conselleria inicia tot un seguit de contactes amb els municipis per elaborar la futura Llei de consultes i processos participatius

Dia i hora d'emissió: 06/10/2016, 16:00
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Direcció General de Participació i Transparència

La consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i el director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo, han iniciat la ronda de trobades amb les institucions municipals per tal d'elaborar la futura Llei de consultes i processos participatius a partir de les necessitats que puguin recollir de cada un dels municipis.

La primera reunió, aquest matí, s'ha fet amb l'Assemblea de Batles de Mallorca, reunits a la seu de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB). És la primera de tot un seguit de trobades que repetiran amb els municipis de la resta de les Illes Balears.

En l'inici de la sessió informativa, la consellera Ruth Mateu ha donat la benvinguda als batles, batlesses, regidors i regidores presents, així com tècnics, dient que "el govern obert és el nou paradigma cap el qual han d’evolucionar les democràcies representatives, un camí necessari per superar els principals problemes amb què avui dia ens trobam: la desconfiança i la desafecció de la ciutadania vers les institucions públiques, l’abstenció, la devaluació de la política i, en general, la distància cada vegada més gran entre la ciutadania i els seus representants".

Mateu ha afegit que "el govern obert és i ha de ser la nostra resposta a les exigències de canvi que ens demana la ciutadania".

L'objectiu d'aquestes sessions informatives amb els representants de les institucions locals és informar de l'inici d'elaboració per part del Govern de les Illes Balears, i més concretament de la Direcció General de Participació i Transparència de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, de la futura Llei de consultes i processos participatius, la qual "ha de ser l’eina bàsica per garantir una participació ciutadana de qualitat", segons ha dit Mateu. "Volem que aquesta llei sigui d’utilitat per tots els nivells de l’administració, des de l’autonòmic, insular i local", ha apuntat la consellera.

Amb aquests contactes, la Conselleria vol recollir què en pensen els municipis de la participació ciutadana i pretén copsar i consensuar què s’ha de preveure a la llei "perquè sigui el més integrat possible a l'àmbit local", a més de conèixer les experiències de cada un dels municipis en processos participatius.

En la sessió d'avui, després de les paraules de Ruth Mateu i de les de Miquel Gallardo reivindicant el paper d'una democràcia participativa, el torn de paraula ha estat per l'advocat i professor de Dret Constitucional associat a la Universitat de les Illes Balears, Sebastià Rubí, que ha dirigit als representants d'ajuntaments assistents una explicació sobre el marc normatiu en consultes i processos participatius a l'Estat espanyol.

Mateu ha recordat que "les possibilitats reals de participació es redueixen a sistemes de representació i delegació en les decisions per part dels representants integrats a les institucions públiques", i ha demanat "la incorporació activa de la ciutadania al sistema polític" mitjançant la incorporació tant de persones com per xarxes socials a les decisions públiques per tal que la participació sigui "un instrument de mobilització ciutadana i una oportunitat per contrarestar la crisi social i de legitimitat de la democràcia representativa que estam vivint".

La sessió s'ha tancat amb les intervencions dels representants municipals que han volgut intervenir per explicar les seves experiències.

Imatges adjuntes

 • Miquel Gallardo, Ruth Mateu i Sebastià Rubí Miquel Gallardo, Ruth Mateu i Sebastià Rubí
 • Moment de la intervenció de Rubí Moment de la intervenció de Rubí
 • Part dels representants de les institucions locals presents a la reunió Part dels representants de les institucions locals presents a la reunió
 •