Participació ciutadana

 

A l'espai "La pregunta del mes" donam l'oportunitat d'opinar a la ciutadania sobre diversos temes d'interès a les nostres illes. Des d'aquí podreu dir la vostra sobre la pregunta d'aquest mes i també consultar els resultats de les preguntes dels mesos anteriors.

Resultats preguntes anteriors


PREGUNTA DEL MES DE SETEMBRE 2017

LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA A DEBAT (elaborada per MEMÒRIA DE MALLORCA)

Des de fa anys, des de la societat civil s'han duit a terme un conjunt d'accions amb la finalitat de dignificar la memòria i reparar les víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme. Entitats com Memòria de Mallorca Memòria de Mallorca i el Fòrum per la Memòria d'Eivissa i Formentera, han fet costat als familiars de les víctimes, han cercat prop de  2.000 persones que calculen que continuen desaparegudes en territori balear, han promogut recerques per esbrinat on estan enterrades, en fosses comunes arreu de les illes Balears, han denunciat davant els tribunals territorials, centrals i inclós internacionals els crims del franquisme i la seva impunitat.  Així mateix han duit a terme una tasca de sensibilització entre la ciutadania de les conseqüències de la Guerra Civil i el Franquisme, tot reivindicant el paper, en els anys precedents, que tengueren persones i entitats en la defensa dels valors democràtics.


            L'any 2014 Memòria de Mallorca, sense cap ajut públic, només amb l'autorització i suport de l'Ajuntament de Sant Joan, va obrir la primera fossa a les Illes Balears, concretament al cementeri de Sant Joan on hi havia els cossos de tres veïns de Maria de la Salut que foren capturats i assassinats.


            Des del punt de vista institucional, l'actual Parlament de les Illes Balears va aprovar per unanimitat la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, gràcies a la qual, a finals del 2016, es va dur a terme al cementeri de Porreres l’exhumació d’una sèrie de fosses que contenien els cossos de persones desaparegudes i assassinades durant la Guerra Civil. Aquella intervenció va suposar l'exhumació d’un total de 49 cossos, quedant encara pendent una segona fasse ja que es sospita que hi foren enterrades més de 100 persones repressaliades. L’excavació es va fer en una zona concreta de l’antic cementeri, en la qual els testimonis, especialment familiars de víctimes, entitats memorialistes, historiadors i arqueòlegs havien dictaminat l’existència probable de cossos, com així va ésser.

A la Seu Electrònica de l’Administració autonòmica (www.caib.es/seucaib/ca/200/persones/) es troba informació sobre tots els tràmits que es poden dur a terme amb aquesta administració, models i també els que es poden fer per via electrònica.

1.- Considerau que les víctimes de la Guerra Civil necessiten iniciatives que contribueixin a la seva dignificació i a la reparació ?

Podeu afegir qualque comentari al respecte:

2.- Creis que les administracions, respecte a les persones desaparegudes a causa de la Guerra Civil i el Franquisme han de

Podeu afegir qualque comentari al respecte:

3.- Respecte a les sentències del tribunals franquistes, en els quals es dictaminares penes de mort, presó i d'altres càstigs

4.- Pel que fa a les simbologia que hi pugui haver als espais públics que facin apologia dels valors no democràtics i explícitament als del bàndol Nacional

Podeu afegir qualque comentari al respecte: