Ponències


La Revisió de la Directiva 2003/98/CE

Ponent: Emilio García García

Resum: La Directiva 2003/98/CE ha definit fins ara l'entorn en què es mouen les polítiques de reutilització de la informació del sector públic. És un marc on es preval la igualtat davant la reutilització, tractant de crear un mercat en igualtat de condicions entre reutilizadors. El nou marc legal definit per la revisió de la Directiva arrenca de l'Agenda Digital per a Europa, i estableix una autorització generalitzada de reutilització de la informació pública accessible i altres innovacions legislatives que permetran extreure tot el potencial econòmic i social de les dades públiques.

 

 

Dades obertes  CAIB: Què són les dades obertes. Presentació de la plataforma de gestió del catàleg de dades

Ponent: Andreu Font Bibiloni

Resum: La informació generada des de les instàncies públiques posseeix un gran interès per les empreses alhora d'operar en els seus àmbits d'actuació, contribuir al creixement econòmic i la creació de llocs de feina, i pels ciutadans com element de transparència i guia per a la participació ciutadana. Per aquesta raó el Govern de les Illes Balears ha decidit publicar la major quantitat de dades procedents de diferents organismes públics amb l'objectiu de millorar les relacions amb els ciutadans, augmentar la transparència de l'Administració Pública, incrementar la interoperabilitat de les administracions, generar valor afegit i oferir un marc de governança oberta i de servei al ciutadà.

 

 

Experiència de Indra en polítiques d'innovació i govern obert: solució iParticipa

Ponent: Javier Jimeno de la Vera

Resum: Les iniciatives de Open Data constitueixen una de les principals bases sobre les quals construir polítiques de Govern Obert. Així mateix, la innovació ha de ser el motor que ajudi als Governs a gestionar de manera més eficient la seva relació amb els ciutadans ja que la societat està canviant a una velocitat vertiginosa cap a models més col·laboratius i dinàmics. Avui dia els ciutadans reclamen més transparència en la gestió pública així com la posada a la disposició de la informació que les pròpies administracions disposen perquè en prengueu coneixement, ús i benefici. Des de la seva experiència, Indra ha desenvolupat una línia específica de negoci per donar servei a aquesta necessitat.

 

 

Goteo.org finançant col·lectivament projectes basats en dades obertes

Ponent: Olivier Schulbaum

Resum: Goteo.org apareix a la fi de 2011 amb l'objectiu d'anar un pas més enllà en el model de les plataformes de crowdfunding (finançament col·lectiu) existents fins avui. Suma al finançament en massa, la col·laboració distribuïda (suport en la realització de tasques, préstecs de material o infraestructura), i se centra a treure a la llum el costat obert de cada projecte: el seu potencial per compartir eines, dades, informació o coneixement significatius per a la societat. Aquestes característiques té efectes secundaris altament interessants per a l'àmbit de l'emprenedoria i de les Tics, com la generació d'un repositori obert digital compartit, el foment de comunitats d'interès o la capacitat de crear expectatives, usuaris i nous serveis de forma prèvia als resultats d'un projecte. Degoteig en poc més d'un any i mitjà ha ajudat a finançar a més de 250 projectes, impulsant nombroses iniciatives basades en dades obertes aplicades al periodisme, a l'educació o a l'ecologia, entre els quals destaquen "El teu dret a saber", "Espanya en Llamas" o "Què fan els diputats" i participant en la millora de la transparència i el govern obert a Espanya.

 

 

Administracions i ciutadans units per les dades

Ponent: Mar Cabra

Resum: Les polítiques de govern obert i obertura de dades connecten a la ciutadania amb les institucions públiques d'una manera mai vista. Aquesta ponència explorarà les diferents vies de col·laboració entre societat civil i administració per aconseguir una gestió més eficient i generar la confiança necessària en aquests temps de crisis.