Avaluació del potencial antioxidant de productes i subproductes
Títol del projecte: Obtenció de fibra alimentària i compostos antioxidants a partir de productes i subproductes derivats de la indústria vitivinícola
Execució: 2009 - 2012
Investigadora principal: Doctora Carme Garau Taberner
Objectius:
- Analitzar la influència que té la collita i la varietat del raïm sobre les propietats fisicoquímiques i el potencial antioxidant del vi.
- Desenvolupar i optimitzar estratègies adequades per a l'aprofitament de subproductes generats per la indústria vitivinícola a partir de noves tecnologies en el camp agroalimentari, com a font de concentrats de fibra i d'extractes antioxidants (ingredients funcionals).
- Seleccionar els subproductes més adequats en funció de la major bioactivitat, rendiment en fenòlics totals i capacitat antioxidant (rapes i pastes després de la vinificació).
Publicacions:
- LUNA, J. M.; NEGRE, A.; MARCH, J.; MARTORELL, A.; GONZÁLEZ, M. R.; GARAU, M. C. "Comparación de la actividad antioxidante y el contenido en polifenoles de vinos procedentes de variedades minoritarias de vid de las Islas Baleares". Enoviticultura (maig-juny de 2011).
- LUNA, J. M.; GARAU, M. C.; NEGRE, A.; MARCH, J.; MARTORELL, A. "Composición fenólica y actividad antioxidante de variedades minoritarias de vid de las Islas Baleares". A: Foro del Vino (12-14/05/2010). [Pòster].
- GONZÁLEZ-CENTENO, M. R.; ROSSELLÓ, C.; SIMAL, S.; GARAU, M. C.; LÓPEZ, F.; FEMENIA, A. "Physico-chemical properties of cell wall materials obtained from ten grape varieties and their bypproducts: grape pomaces and stems". LWT Food Science and Technology. Vol. 43 (2010), núm. 10, p. 1580-1586.
- LUNA, J. M.; NEGRE, A.; MARCH, J.; GARAU, M. C.; CIFRE, J. "Caracterització cromàtica, fenòlica i potencial antioxidant de vins i subproductes procedents de varietats minoritàries de vinya de les Illes Balears". Universitat de les Illes Balears i Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori (març de 2012).
- LUNA, J.M.; NEGRE, A.: MARCH, J.; GONZÁLEZ-CENTENO, M.R.; GARAU*, M.C. "Revalorization of majorcan wine residues as source of phenolic antioxidants". A: Macrowine 2012 (18-21/06/2012). [Pòster].
- NEGRE, A.; LUNA, J.M.; FEMENIA, A.; MARCH, J.; ADROVER-OBRADOR, S.; GARAU*, M.C. Recovery of bioactive compounds from grape pomaces and stems. A: EFFOST 2012 [Pòster].
- GARAU, M. C.; GONZÁLEZ-CENTENO, M. R.; LUNA, J. M.; NEGRE, A.; ROSSELLÓ. C.; FEMENIA, A. " Potential of landrace winery by-products ( Vitis vinifera l.) as a source of phenolic compounds with antioxidant properties ". J. Int. Sci. Vigne Vin . Vol. 49 (2015), p. 241-251.