L'IBAVI exposa els 294 projectes que s'han presentat als concursos d'idees convocats en 2009.


La mostra recull tots els treballs que han optat a la construcció de quatre edificis d’habitatges de protecció pública, un centre d’estades diürnes i un edifici d’habitatges dotacionals.

El conseller d’Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, ha inaugurat una exposició dels projectes que s’han presentat als diferents concursos d’idees per construir HPO convocats per l’IBAVI.
Han estat també presents en l’acte el director general d’Arquitectura i Habitatge, Casimir Godia; la gerent de l’IBAVI, Catalina Cladera, i el president de la Demarcació de Mallorca del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, Bernat Català.
La Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques ha organitzat aquesta exposició a la seu central del Col·legi Oficial d’Arquitectes (COAIB) que tindrà dues fases: una primera que comença avui per mostrar els 173 projectes presentats als concursos d’idees per a la construcció de quatre edificis d’habitatges de protecció pública a Inca, Llucmajor, Santanyí i Son Servera; i, a partir del 5 de novembre, una altra exposició per a mostrar els 121 projectes presentats al concurs d’idees per a la construcció d’un edifici d’habitatges dotacionals per a gent gran i un centre d’estades diürnes a El Molinar, Palma.
Aquests concursos han tingut com finalitat la selecció de propostes innovadores que permetin obtenir respostes arquitectòniques i urbanístiques per a habitatges de protecció pública.
Així mateix, es cerca amb ells una reflexió en el camp de l’habitatge protegit de manera coherent amb una optimització de costos; amb la qualitat funcional o arquitectònica dels projectes; i la implantació de mesures mediambientals que fomentin el respecte per l’entorn on s’emplaci la promoció.
També és objecte d’aquests concursos fomentar l’especialització dels arquitectes en el disseny de l’habitatge de protecció pública, i la consecució d’idees que renovin el concepte clàssic de l’habitatge, apropant-lo a les inquietuds i necessitats característiques de la societat actual.

Els guanyadors

Cal recordar que el jurat va decidir donar el primer premi als treballs: ‘16x5,40’ per a Inca, obra de l’Estudi d’Arquitectura Carlos Meri Cucart i dotat amb 30.000 euros.
‘Mestral’, per a Llucmajor, de l’equip d’arquitectes format per Raffaele Puggioni i Marta Martínez Osma, dotat amb 20.000 euros.
‘Tàpia’ per a Son Servera, de l’equip d’arquitectes format per Álvaro Homar Hortigüela, Marta Peris Eugenio i José Manuel Toral, dotat amb 20.000 euros.
En el cas de Santanyí, el jurat va decidir declarar desert el primer premi, que estava dotat també amb 20.000 euros, per considerar que cap dels treballs presentats resoldria correctament els condicionants que planteja l’emplaçament i el programa, com ara són, la correcta adaptació a la geometria del solar o la proposició de sistemes constructius que s’ajustin al pressupost.
Pel que fa a les promocions que se desenvoluparan en aquest quatre municipis de Mallorca, cal destacar que suposaran la construcció d’uns 160 habitatges protegits.
Quant al concurs d’idees per a la construcció d’un edifici d’habitatges dotacionals i un centre d’estades diürnes a El Molinar (Palma), dotat amb 30 mil euros, el primer premi va esser per al treball ‘Vivre sa vie’, desenvolupat per l’equip d’arquitectes de Javier de las Heras Solè, Mercedes Sánchez Hernández i Asunción Belda Esteban.
El jurat va valorar en cada cas, aspectes com ara l’adaptació de les tipologies d’habitatge a les noves necessitats i demandes socials; la innovació arquitectònica i integració a l’entorn urbà; mesures d’estalvi energètic; o la accessibilitat entre els espais privats i els públics, entre altres qüestions.

1.jpg 

2.jpg 

3.jpg 

4.jpg 

5.jpg 

6.jpg 

7.jpg