Torna

Ibjove

desc_1 trans art jove.png

QUÈ ÉS ART JOVE? 

El Programa Cultural Art Jove s’adreça a joves artistes nascuts o residents a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 35 anys. Es regula mitjançant la convocatòria anual de certàmens de nombroses modalitats artístiques, que es van ampliant, enriquint i modificant segons les necessitats i els desitjos detectats entre la població juvenil. L’Art Jove vol ser també un agent cultural que ofereixi una programació atractiva per al públic en general i per als joves en particular.

Entre els objectius principals destaquen la promoció dels joves creadors balears i de les seves obres, l’ajuda a la professionalització dels participants i el suport en els primers passos dins el sector o la indústria cultural que hagin triat. A més, té una vocació descentralitzadora i programa diferents activitats a totes les illes i a la Part Forana de Mallorca. Es dona una importància especial a la transversalitat, per la qual cosa s’estableixen i s’enforteixen vincles amb altres institucions i entitats, tant públiques com privades, que enriqueixen l’oferta de l’Art Jove.


PROGRAMA CULTURAL ART JOVE 2020 - ART JOVE DESCONFINAT

Des de l’Institut Balear de la Joventut, no podem ni volem restar insensibles als efectes psicològics i emocionals que una pandèmia mundial com la que estam patint ha provocat inevitablement en els nostres joves artistes, per no parlar dels econòmics. La indústria cultural, sempre tan vulnerable, s’ha vist especialment afectada per la pandèmia i, de ben segur, es veurà greument castigada per la imminent crisi econòmica.

Així, per a l’any 2020, s’ha dissenyat un Art Jove diferent, permeable als factors econòmics, emocionals i creatius derivats de la pandèmia que han viscut, i sovint patit, els nostres concursants. D’una banda, en un marc on han estat tan valuoses la solidaritat i la generositat ciutadanes, hem volgut convertir l’Art Jove en un sistema d’ajudes i no en un concurs. Enguany desapareix la figura del guanyador i, fins i tot, dels premis. L’Art Jove desconfinat es vehicula mitjançant un seguit d’ajudes directes als artistes que triï un jurat compost, com sempre, per professionals experts en la matèria.

S’ha dividit el programa en sis grans blocs de matèries, i cada participant que en resulti semifinalista rebrà 200 euros i, si és finalista, 500 euros més. La dotació total d’aquestes ajudes és de 27.000,00 euros, atès que cada bloc de matèries tindrà 10 semifinalistes i 5 finalistes.

Les modalitats convocades són:

a) Certamen d’Arts Visuals, dotat amb 4.500,00 € (quatre mil cinc-cents euros).
b) Certamen de Curtmetratges, dotat amb 4.500,00 € (quatre mil cinc-cents euros).
c) Certamen d’Arts Escèniques, dotat amb 4.500,00 € (quatre mil cinc-cents euros).
d) Certamen de Música Jove Contemporània, dotat amb 4.500,00 € (quatre mil cinc-cents euros).
e) Certamen de Música per a Joves Intèrprets, dotat amb 4.500,00 € (quatre mil cinc-cents euros).
f) Certamen de Literatura, dotat amb 4.500,00 € (quatre mil cinc-cents euros).

D’altra banda, també es preveu la possibilitat que hi hagi un rebrot de la pandèmia durant la tardor o l’hivern del 2020 i es garanteix que els semifinalistes i els finalistes cobrin les diferents ajudes encara que no es duguin a terme les semifinals i les finals programades. Finalment, els criteris de participació i d’inclusió són molt m´és laxos que els d’abans. Si en les darreres legislatures l’Art jove es definia per la cerca de l’excel·lència i el rigor en les condicions a l’hora d’acceptar les propostes dels concursants, ara el que cercam és la participació i la llibertat creativa absoluta.

S’admet la inscripció de grups a totes les modalitats, també d’antics guanyadors i de propostes i d’obres ja presentades i, fins i tot, guanyadores d’altres certàmens o concursos. També s’esperona els joves a la reflexió sobre la crisi sanitària sense precedents que han viscut en primera persona i se’ls anima a explicar què senten, què en pensen, com es troben. Volem que el confinament a què han estat sotmesos durant quasi tres mesos no es converteixi en un captiveri de la seva creativitat sinó ben al contrari.