INSCRIPCIÓ DEL PATRONAT D'UNA FUNDACIÓ

Nomenament de patrons: habitualment, és el patronat el que acorda el nomenament de nous patrons, però si els estatuts ho preveuen, també pot nomenar patrons el fundador, o bé una entitat o institució. La casuística en aquest àmbit és molt variada, en la qual cosa, sempre és essencial comprovar el que estableixen els estatuts, per saber quines regles s'apliquen en el nomenament de patrons.

El nomenament sempre ha d'anar acompanyat de la respectiva documentació acreditativa, com per exemple, un certificat del secretari de la fundació.

Sol·licitud: signada electrònicament. S’ha d’emprar aquest model de sol·licitud.

Document unificat d'ingrés (model 046) que acrediti el pagament de la taxa corresponent.

Acceptació del càrrec de patró: signat electrònicament mitjançant una de les quatre formes que recull l'article 15.3 de la Llei 50/2002, de Fundacions:

  • Document públic.
  • Document privat amb la signatura (del patró) legitimada per un notari.
  • Compareixença davant el Registre de Fundacions.
  • Davant el Patronat, la qual cosa s'ha d'acreditar mitjançant un certificat del secretari amb la signatura (del secretari) legitimada per un notari.

Document unificat d'ingrés (model 046) que acrediti el pagament de la taxa corresponent.

Cessament de patrons: per las causes recollides en l'article 18.2 de la Llei 50/2002, de Fundacions, com ara, per mort, per haver transcorregut el termini pel qual s'han nomenat, per cessament en el càrrec per raó del qual s'ha estat nomenat patró, per renúncia, etc. Cal un certificat del secretari de la Fundació, o bé acreditar la defunció (certificat de defunció), o acreditar el cessament en el càrrec que implica ser patró. En cas de renúncia, les formalitats són les mateixes que per a l'acceptació.

Document unificat d'ingrés (model 046) que acrediti el pagament de la taxa corresponent.

Patrons persones jurídiques: a més d'inscriure el seu nomenament, acceptació i cessament (inclosa renúncia), també s'ha d'inscriure el representant o representants de la persona jurídica, que hagin estat designats; i, per tant, el fet que aquests canviïn és un fet que també s'ha d'inscriure. Cal un certificat del secretari i el document acreditatiu emès per l'òrgan que pertoqui de la persona jurídica del fet que ha canviat el seu representant en el Patronat.

Document unificat d'ingrés (model 046) que acrediti el pagament de la taxa corresponent.