EXTINCIÓ I LIQUIDACIÓ

En primer lloc, s'ha de comprovar el que estableixen els estatuts de la fundació al respecte. En cas que no es faci menció expressa a aquest tema, la Llei 50/2002 estableix les causes i formes d'extinció als articles 31, 32 i 33. Igualment els articles 38 i 39 del Reial Decret 1337/2005, d'11 de novembre, pel que s'aprova el Reglament de fundacions de competència estatal.

Procediment d'extinció (art. 38 Reial Decret 1337/2005)

Quan el patronat acordi extingir la fundació perquè s'ha complert íntegrament el fi fundacional, perquè resulta impossible dur-lo a terme o perquè hi concorre qualsevol altre causa prevista a l'acte constitutiu o als estatuts, ha de sol·licitar la ratificació del protectorat, per a la qual cosa s'ha d'adjuntar la documentació següent:

  • Certificat de l'acord d'extinció adoptat pel patronat. Signat electrònicament.
  • Memòria justificativa de la concurrència d'una causa d'extinció. Signat electrònicament.
  • Els comptes de l'entitat en la data en què es va adoptar l'acord d'extinció. Signat electrònicament.
  • El projecte de distribució dels béns i drets resultants de la liquidació. Signat electrònicament.
  • Document unificat d'ingrés (model 046), que acrediti el pagament de la taxa corresponent.

El protectorat ha d'emetre en el termini de tres mesos una resolució motivada sobre la ratificació de l'acord d'extinció. A falta de resolució expressa l'acord d'extinció es pot entendre ratificat.

L'acord d'extinció, que ha de constar en escriptura pública, s'ha d'inscriure en el Registre Únic de Fundacions de les Illes Balears.

Procediment de liquidació (art. 39 Reial Decret 1337/2005)

La liquidació de la fundació extingida la fa el patronat sota el control del protectorat, el qual li pot sol·licitar tota la informació que consideri necessària sobre el procés de liquidació.
Sense perjudici del que estableix l'apartat anterior, el patronat pot apoderar o delegar l'execució material dels seus acords relatius al procés de liquidació.

El procediment de liquidació s'inicia amb l'aprovació per part del patronat del balanç d'obertura de la liquidació.

No es poden destinar els béns i drets resultants de la liquidació a les entitats a què es refereixen els apartats 2 i 3 de l'article 33 de la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions, sense que hagin estat satisfets tots els creditors o sense haver consignat l'import dels seus crèdits. Quan hi hagi crèdits no vençuts, se n'ha d'assegurar prèviament el pagament.

La funció liquidadora del patronat finalitza amb l'atorgament de l'escriptura de cancel·lació de la fundació, la sol·licitud (signada electrónicament, s'ha d'emprar aquest model de sol·licitud) de la cancel·lació dels assentaments referents a la fundació i la seva inscripció en el Registre Únic de Fundacions de les Illes Balears.

Document unificat d'ingrés (model 046), que acrediti el pagament de la taxa corresponent.