Torna

Servei d'Atenció a la Diversitat

EQUIP DE COMUNICACIÓ, LLENGUATGE I APRENENTATGE (ECLA)

 Fulla de Càlcul Formulari i qüestionari
Instruccions per emplenar el formulari
Protocol de derivació al circuit TA i TGL
Screening discalcúlia
Infografia. Comprensió de textos. Eines per a l'adaptació
Infografia. Com millorar la comunicació en el centre educatiu
Document ampliat
Recomanacions alumnes amb dificultats de comunicació, llengüatge i aprenentatge

ENLLAÇOS D'INTERÉSAssociació Trastorn Específic de Llenguatge Balears


Associació Fisurats de Balears


Dislèxia i família


Fundación española de tartamudez


ARASAAC


ASPAS


Confedración Española familias Personas Sordas


Federació de Persones Sordes Balears


Federación de implantados cocleares
Comprensión lectora basada en evidencias. Blog de Juan Cruz Ripoll


Tocamates
Trastorns del Llenguatge. Curs de Actualització Teòric-Pràctica en Salut Mental Infanto-Juvenil VIII (2018). CAIB

MATERIALS DEL CURSOS ORGANITZATS PEL SAD

Dificultats d’aprenentatge: Eines per a la intervenció educativa inclusiva (Maig de 2017)
Dificultats de llenguatge a l’escola (Abril de 2018)

LLIBRES, GUIES I ARTICLES D'INTERÈS

Pautes per afavorir el desenvolupament de la comunicació i el llenguatge (Full divulgatiu per a famílies). Col·legi de Logopedes de les Illes Balears, Servei d’Atenció a la Diversitat de Conselleria d’Educació i Universitat i Conselleria de Salut.
Material educatiu sobre la Llengua de Signes i la Comunitat Sorda.FSIB
Català | Castellà
Ús del llenguatge a l’escola. Generalitat de Catalunya. (2004)
Avaluació, diagnòstic i intervenció en la dislèxia. Garriga, E. (2015)
Adaptacions metodològiques per alumnes amb dificultats de lectura i d'escriptura (ECLA, 2021)
Inglés y asignaturas en inglés para alumnado con dislexia. Juan C. Ripoll (2018)
La reeducación de las disgrafías: perspectivas neuropsicológica y psicolingüística. (2016)
Lectura fàcil. ECLA

Dificultats Específiques en el Llenguatge i la Comunicació. Una guía per a la comunitat educativa. (2017). Generalitat Valenciana.

Trastorno Específico del Lenguaje. Guía para la intervención en el ámbito educativo (2014) Asociación TEL Galicia y Colegio Profesional de Logopedas de Galicia.

Rúbriques per a l’avaluació de l’expressió a 6è d’Educació Primària

Protocol de detecció i actuació en la dislèxia. Àmbit educatiu. PRODISCAT Departament d’Ensenyament Generalitat Catalunya.

Diccionari Visual. Consell de Mallorca

Diccionari Visual. Gencat

La fissura llavipalatina. Guia per a mestres.

VÍDEOS I PEL·LÍCULES

Entrevista a Steven Spielberg. Dislèxia

¿Cómo es tener dislexia?

“Journey Into Dyslexia” (Viatge a la dislexia) Pel·lícula 1h16 min 2011 Documental. Mostra les dificultats que es troben les persones amb dislèxia i com una educació adient els ajuda a sortir endavant.

"Estrellas en la Tierra" Pel·lícula. 2007 156 min. Conta la història d’un nin de 8 anys, les seves dificultats a l’escola i l’ajuda que troba en el seu professor d’art.

"Dislecksia: The Movie" 1h 23 min. El director dislèxic Harvey Hubbell explora les pròpies experiències de créixer com un dislèxic i al mateix temps mirant als últims avenços de recerca i educació

"Inside Dyslexia" Pel·lícula documental. Dos directors que tenen dislèxia van crear aquest documental el 2005. És una de les mirades més íntimes en la vida dels joves que tenen dificultats amb la lectura. La pel·lícula tracta de tres joves estudiants. Ens assabentem com els seus pares van descobrir les seves dificultats amb la lectura i l'escriptura. Veiem als estudiants a l'escola ia la casa. I els nois parlen amb honestedat sobre el que és viure amb aquestes dificultats mentre somien amb els seus futurs.

"El milagro de Ana Sullivan". Pel·lícula. 107 min. La història de Helen Keller, una nena invident i amb sordesa a la qual Anna Sullivan, una institutriu amb voluntat i esforç, va aconseguir ensenyar a comunicar-se.

"L’escafandre i la papallona". 112 minuts L'escafandre i la papallona explica la vertadera història de Jean-Dominique Bauby, redactor en cap de la revista Elle, que cau en un coma profund. En el seu despertar, totes les seves facultats motrius són reduïdes a no-res. Pateix la "síndrome locked-in": no pot ni parlar ni respirar sense assistència. Gràcies al moviment de l’ull esquerre pot dir sí -un cop de parpella- o no -dos cops de parpella. És amb aquesta única relació amb l'exterior que emprèn la redacció d'un llibre, lletra a lletra.

"La família Belier". 105 minuts Tots els membres de la família Bélier pateixen hipoacúsia, excepte Paula, de 16 anys. Ella fa d'intèrpret per als pares, especialment en tot allò relacionat amb el funcionament de la granja familiar. Un dia, encoratjada pel professor de música, que ha descobert el seu talent per al cant, decideix preparar-se per a l'audició del Cor de Radio France. Però es tracta d'una tria que obligarà Paula a distanciar-se de la família.

"El discurso del rey". 2010. 118 minuts El duc de York es va convertir en rei d'Anglaterra amb el nom de Jordi VI (1936-1952), després de l'abdicació del seu germà gran, Eduard VIII. La seva tartamudesa, que constituïa un gran inconvenient per a l'exercici de les seves funcions, el va portar a buscar l'ajuda de Lionel Logue, un expert logopeda que va intentar, emprant una sèrie de tècniques poc ortodoxes, eliminar aquest defecte en la parla de monarca.

"El piano". 121 minuts Ada McGrath (Holly Hunter) és una dona escocesa que arriba amb la seva filla Flora (Anna Paquin) a Nova Zelanda el 1851. S'ha mort el seu marit, i el seu pare la ven en matrimoni a un pròsper granjer, Alistair Stewart (Sam Neill). Arriben en vaixell, juntament amb les seves pertinences i el piano amb què ha substituït la seva veu. Ada, muda des dels sis anys; també es comunica a través de la seva filla, qui li fa de traductora del llenguatge de signes que ambdues utilitzen.

"Fills d’un déu menor". 118 minuts 1986 Pel·lícula que tracta de la relació d'un professor d'una escola per a sords i una noia amb sordesa que treballa a l'escola com a dona de la neteja.

Sweet nothing in my ear". 100 minuts Una parella amb sordesa es planteja la possibilitat que el seu fill rebi un implant coclear. Pel·lícula que va rebre bones crítiques per les actuacions dels protagonistes i la sensibilitat com tracta el tema del desenvolupament d’aptituds diferents a les dels demés.Enllaç per veure la pel·lícula