Torna

Portal Consum

 

La Direcció General de Consum aconsella planificar les compres davant l’inici del curs escolar


- Recomana reflexionar, reutilitzar i reparar per racionalitzar els recursos econòmics

- És convenient conservar sempre el tiquet de compra per poder reclamar


La Direcció General de Consum de la Conselleria de Salut i Consum recomana planificar les compres de llibres de text, material escolar, roba, calçat i altres productes relacionats amb la tornada a les aules, ja que aquestes adquisicions suposen una despesa extraordinària per a la majoria de les famílies.

Consum proposa revisar el material escolar de l’any anterior (motxilles, estoigs, quaderns, roba...), seleccionar allò que es pugui tornar a fer servir i dipositar al contenidor corresponent el material que no es pugui reutilitzar. També es poden donar els productes que encara tenguin vida útil, com ara llibres o roba en bon estat que ha quedat petita del curs anterior, ja sigui a persones properes o a organitzacions socials.

La Direcció General fomenta l’economia circular, que valora el cicle de vida d’un producte (fabricació, comercialització, ús, consum, gestió del residu i reintroducció en els cicles productius). Així s’ofereix un model que preserva la natura i redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En el curs escolar que ara s’inicia els alumnes de les Illes Balears podran participar en la dissetena edició del concurs Consumópolis, que organitza el Ministeri de Consum i la Conselleria de Salut i Consum amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, centrada en l’economia circular i la sostenibilitat.

Així, la Direcció General de Consum ofereix aquests consells per fer més lleugera la tornada a l’escola:

- És recomanable elaborar un pressupost previ adient amb la despesa disponible i comparar els preus i la qualitat d’un mateix producte en diferents establiments, amb la finalitat de trobar el millor producte al millor preu. Cal recordar que «marca no sempre és sinònim de més qualitat».

- Així mateix, es recomana comprar de forma escalonada, sempre que sigui possible, sobretot la roba i el calçat dels infants. És aconsellable no adquirir gaire roba a principi de curs i comprar-ne a mesura que faci falta.

- És important demanar i conservar el tiquet de compra o la factura del comerciant, ja que és la garantia. També cal demanar sobre la possibilitat de canviar l’article, ja que els establiments no tenen l’obligació de bescanviar un producte que està en perfecte estat, llevat que així ho anunciïn.

- Convé conservar sempre la publicitat —o, si escau, fullets— que verifiqui que allò que hi apareix anunciat es correspon amb el que realment ofereix l’establiment (la publicitat vincula l’empresa que anuncia).

- Cal llegir detingudament les instruccions d’ús i les característiques del producte per comprovar que s’ajusta a les necessitats i als infants. S’aconsella verificar que els materials i els productes portin el marcatge CE i que l’etiquetatge correspongui a la naturalesa i les característiques del producte.

- Si es fan compres per internet, es recomana fer-ho en llocs segurs (https + cadenat tancat o una clau), i es recorda que el client té un termini de catorze dies per desistir de la compra sense penalització i sense haver d’al·legar cap motiu.

- La Direcció General de Consum destaca que totes les empreses tenen l’obligació de disposar de fulls oficials de reclamació o denúncia, i que és garantia triar una empresa adherida al Sistema Arbitral de Consum.

Així mateix, es recomana a les famílies informar-se sobre el Programa de Reutilització de Llibres de Text i Material Didàctic per al curs 2021-2022: https://www.caib.es/seucaib/ca/202/administraciones/tramites/tramite/4663461

Oficines de la Direcció General de Consum:
Palma: 971 78 49 96
Maó: 971 36 04 26 / 971 36 87 03
Eivissa: 971 30 67 00 / 971 30 67 64

Xarxes socials: @IBConsum
Telèfon gratuït d’atenció al consumidor: 900 16 60 00