Explotacions de boví

El Reial Decret 1053/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen normes bàsiques d'ordenació de les granges bovines estableix les normes bàsiques per a l'ordenació zootècnica i sanitària de les explotacions de bestiar boví, en relació amb a la capacitat productiva màxima, les condicions mínimes d'infraestructura, equipament i maneig, ubicació, bioseguretat, benestar animal, condicions higienicosanitàries i requisits mediambientals, així com les responsabilitats i obligacions que permetin un desenvolupament eficaç i correcte de l'activitat ramadera al sector boví, d'acord amb la normativa vigent en matèria d'higiene, sanitat animal, identificació i registre, benestar dels animals, medi ambient i canvi climàtic.

Les explotacions en què es criïn o mantinguin, amb una finalitat productiva o reproductiva, animals de les espècies d'ungulats pertanyents als gèneres Bison, Bos i Bubalus, així com la descendència de les cruïlles, als quals s'aplicarà la terminologia boví.

Les explotacions bovines de producció i reproducció es classificaran com:

1r Explotacions extensives: explotacions en què els animals no estan allotjats dins d'una instal·lació de forma permanent, i, per alimentar-los, utilitzen la major part del temps una base territorial amb aprofitament de pastura o recursos agroforestals, complementant el pasturatge amb aportacions de matèries primeres vegetals o pinsos, en funció de les condicions climàtiques i la disponibilitat de pastures.

2n Explotacions semiextensives: explotacions que no poden considerar-se extensives, disposen d'una base territorial a la seva disposició l'aprofitament de les quals es realitza amb base en pasturatge i on els animals realitzen aquesta activitat un nombre significatiu d'hores a determinar per l'autoritat competent de la comunitat autònoma conforme a la pràctica habitual als diferents territoris que la integren.

3r Explotacions no extensives: la resta de les explotacions que no es puguin classificar com a extensives o semiextensives.

Les explotacions de producció i reproducció per a la producció de carn, llet, mixtes i recria de braves, que no tinguin la condició d'explotació extensiva, es classificaran:

1r Grup I: amb capacitat de fins a 20 UGM inclusivament.
2. º Grup II: amb capacitat superior a 20 i fins a 180 UGM inclusivament.
3r Grup III: amb capacitat superior a 180 i fins a 850 UGM inclusivament.
4t Grup IV: amb una capacitat superior a 850 UBM que a la data d'entrada en vigor del present Reial decret ja es trobessin en funcionament.

b) Les explotacions de producció i reproducció classificades com a engreixadors es classificaran en funció de la seva capacitat productiva:

1r Grup I: amb capacitat de fins a 20 UGM inclusivament.
2. º Grup II: amb capacitat superior a 20 i fins a 360 UGM inclusivament.
3r Grup III: amb capacitat superior a 360 i fins a 850 UGM inclusivament.
4t Grup IV: amb una capacitat superior a 850 UBM que, a la data d'entrada en vigor del present Reial decret, ja es trobin en funcionament.

Requisits mínims generals de les explotacions i del seu funcionament:

  • Responsabilitats en matèria de formació, bioseguretat, higiene, sanitat i benestar animal. En vigor a partir 01/01/2024.
  • Condicions sobre infraestructures, equipament i maneig. En vigor a partir 01/01/2026
  • Condicions higienicosanitàries i de bioseguretat de les explotacions bovines. En vigor a partir del 01/01/2026
  • Sistema Integral de Gestió d'Explotacions Bovines (SIGE). En vigor a partir del 01/01/2024
  • Gestió de fems de lexplotació. En vigor a partir del 28/05/2023
  • Reducció d'emissions a l'explotació. En vigor a partir del 01/06/2024.

Inscripció al registre

 

Abans d'iniciar l'activitat, el titular d'una explotació bovina ha de sol·licitar-ne la inscripció al Registre general  d'explotacions. Per a això, ha d'emplenar i lliurar la sol·licitud única -en la qual ha d'indicar que vol inscriure l'espècie bovina al Registre general d'explotacions- i la fitxa zootècnica corresponent. En el cas que ja hagi presentat part de la documentació necessària, o tota, no cal que torni a presentar-la sinó que és suficient que indiqui l'expedient en què es troba aquesta documentació.

 

Si l'explotació ja té número de registre d'explotació ramadera, perquè està inscrita al Registre en altres unitats de producció, s'ha d'indicar aquest número a la sol·licitud.

En el cas que a l'explotació hi hagi més unitats productives i la ubicació de l'espècie per a la qual se sol·licita l'alta no coincideixi amb la ubicació principal, s'ha d'indicar aquesta circumstància a la fitxa zootècnica.

Una vegada que el titular rebi la resolució d'alta de l'espècie bovina al Registre general d'explotacions ha de presentar-se a l'oficina comarcal per diligenciar l'obertura del llibre de registre.

 

Documents específics

Fitxa zootècnica explotacions de boví.pdf Fitxa zootècnica explotacions de boví.pdf