lemaeuropa_es.png FEDER7.png UEnegro_ca.png

 

Programa Operatiu FEDER 2014-2020

La Direcció General de Política Universitària i Recerca contribueix a l'assoliment dels següents objectius del PO FEDER promovent les següents actuacions:

Construcció d’un edifici en el Pol Marí en el Moll Vell de Palma

El projecte del Pol Marí consisteix a aprofitar els centres de coneixement existents a les Illes Balears especialitzats en ciències i tecnologies marines (CSIC, SOCIB, IEO), juntament amb el sector empresarial de l'àmbit marí, per a crear un pol tecnològic amb un model de negoci competitiu internacionalment. Es tractaria d'un parc tecnològic centrat en la tecnologia marina situat en el Moll Vell de Palma. La primera acció seria la construcció dels edificis dels centres d’investigació prop d'on, després, hi haurà espais per a potencials centres de coneixement marí i per a empreses especialitzades en aquest sector

L’objecte d’aquest conveni és atorgar una subvenció al CSIC per cofinançar la construcció d’un edifici en el Pol Marí en el Moll Vell de Palma, que servirà de seu al Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB).

Pressupost de l'actuació: 3.750.000 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER).

Instrument financer: Conveni instrumental de subvenció entre la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l’agència estatal Consejo Estatal de Investigaciones Científicas (CSIC) per a la construcció d’un edifici en el Moll Vell de Palma, cofinançat amb fons FEDER Programa Operatiu 2014/2020.

Reforma d’espais al soterrani del Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS)

El IUNICS (Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut) es dedica a la investigació científica i tecnològica en l’àrea de les Ciències de la Salut, i també desenvolupa activitats docents de tercer cicle universitari i cursos de postgrau en dita àrea. Dit Institut té com objectiu fonamental estimular i facilitar l’obtenció de coneixements biomèdics per permetre’n l’eventual translació a la pràctica clínica habitual. Es va crear l’any 2003 i està integrat per 24 grups de recerca que compren a prop de 300 investigadors. Dels 24 grups de recerca només 10 disposen d’espai a l’edifici d’Instituts de Recerca del Campus Universitari, la resta es troben dispersos a diferents espais de la UIB.

A raó de facilitar es contactes i sinèrgies entre els grups i d’enfortir les infraestructures tecnològiques i científiques de què disposa la UIB, és necessari fer front a la reforma d’espais al soterrani del IUNICS per tal d’ampliar dita superfície i aconseguir així que un major nombre de grups de l’ institut puguin estar junts al mateix edifici.  

Pressupost de l'actuació: 1.250.000,00 euros.

Bons tecnològics (2019-2020)

La finalitat d'aquesta convocatòria és promoure la implantació d'eines TIC i processos basats en TIC per a la millora de la gestió empresarial de les pimes de les Illes Balears.

Número de sol·licituds:

Ajuts concedits:

Pressupost de l'actuació: 800.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 49, de 16 d'abril de 2019)

Projectes coordinats d'R+D

La finalitat d'aquesta convocatòria és donar suport a projectes coordinats d'R+D entre empreses i centres de recerca. L'objectiu principal és propiciar la creació d'esquemes de col·laboració científica estables i potents, amb els quals s'assoliran objectius de gran envergadura que difícilment podrien plantejar-se en un context d'execució més restringit o individualitzat.

Número de sol·licituds: 16

Ajuts concedits: 9

Pressupost de l'actuació: 504.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 113, de 14 de setembre de 2017)

Accions especials en matèria d'R+D+I

Les accions especials han constituït, des que s’iniciaren, un mitjà de finançament de diferents actuacions puntuals d’especial interès i rellevància orientades a millorar el sistema de ciència, tecnologia i innovació de les Illes Balears, complementant i finançant els projectes de recerca i contribuint al reforçament de l’equipament científic de la comunitat investigadora.

Convocatoria 2017 -2019

Número de sol·licituds (2017): 94

Ajuts concedits (2018): 54

Pressupost de l'actuació: 1.155.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 54, de 6 de maig de 2017)

Convocatoria 2015 -2016

Número de sol·licituds: 106

Ajuts concedits: 38

Pressupost de l'actuació: 615.500,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 180, de 1 de desembre de 2015)

Convocatoria 2014 -2015

Número de sol·licituds: 79

Ajuts concedits: 38

Pressupost de l'actuació: 661.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 129, de 25 de setembre de 2014)

Clústers basats en el coneixement i/o tecnològics

Aquesta convocatòria preveu actuacions de foment de la innovació empresarial destinades a agrupacions empresarials innovadores i clústers basats en el coneixement i/o tecnològics, en el marc d’una política orientada a enfortir el teixit empresarial de la nostra comunitat autònoma i a incrementar la capacitat innovadora de les empreses com a mitjà per augmentar-ne la competitivitat i contribuir al creixement sostenible de la nostra economia.

Convocatoria 2017

Número de sol·licituds: 6

Ajuts concedits: 5

Pressupost de l'actuació: 300.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 157, de 23 de desembre de 2017)

Convocatòria 2015-2016

Pressupost de l'actuació: 640.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 91, de 20 de juny de 2015)

Ajuts per apimes i agrupacions sense ànim de lucre

Les ajudes objecte de la present convocatòria tenen com a finalitats el foment d’actuacions en matèria de transferència del coneixement i activitats innovadores de persones físiques i/o jurídiques privades que responguin a la definició de petita o mitjana empresa (PIME) i de les associacions privades sense ànim de lucre que tinguin com objecte, entre d’altres, la Recerca, el Desenvolupament tecnològic i/o la Innovació.

Convocatoria 2018

Número de sol·licituds: 45

Ajuts concedits: Pendent de resoldre

Pressupost de l'actuació: 2.750.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 77, de 23 de juny de 2018)

Convocatoria 2017

Número de sol·licituds: 58

Ajuts concedits: 27

Pressupost de l'actuació: 800.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 107, de 31 d'agost de 2017)

Convocatoria 2016

Número de sol·licituds: 81

Ajuts concedits: 20

Pressupost de l'actuació: 800.000,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Convocatòria pública (BOIB núm. 161, de 24 de desembre de 2016)

Pràctiques a les Estacions d'investigació de les Illes Balears

Les estacions d'investigació són infraestructures científiques amb les quals es vol donar servei als grups de recerca per fer estades curtes perquè puguin desenvolupar activitats de camp o campanyes in situ. En les estacions també es fan activitats permanents de recerca pròpies (pesca, seguiment d'algues, eriçons, etc.), normalment per mitjà de convenis amb centres de recerca.
Actualment es troben en funcionament dues estacions: una situada a Menorca (Estació de recerca de JAUME FERRER) i l'altra, a Formentera (CAN MARROIG).

El 24 de novembre de 2014 es va signar un conveni entre la CAIB, la UIB i l’IEO per posar en marxa un programa de pràctiques a l’Estació Jaume Ferrer (la Mola, Menorca) i al B/O Francisco de Paula Navarro. Aquest programa està dirigit als alumnes del Màster Universitari en Ecologia Marina de la UIB. L’objectiu final és potenciar els estudis de postgrau en Ciències i Tecnologies Marines, una de les àrees estratègiques del Pla CTIE.

Les pràctiques es van programar per la segona meitat del primer semestre del curs acadèmic 2014-2015, quan els alumnes ja han adquirit una formació teòrica bàsica de les assignatures implicades en les pràctiques. La seva durada comprèn dues setmanes, la primera de les quals es realitza a l’Estació de Recerca Jaume Ferrer i a bord del B/O Francisco de Paula Navarro, i la segona als laboratoris del Departament d’Ecologia de la UIB.

Pressupost de l'actuació: 12.933,00 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, l'Institut Español d'Oceanografia i la Universitat de les Illes Balears per a la realització de pràctiques del màster universitari en ecologia marina en l'Estació de Recerca Jaume Ferrer (La Mola, Menorca) i a bord del b/o Francisco de Paula Navarro durant l'any acadèmic 2014-2015

 Centre Smart a ca ses Llúcies

L'objectiu del Conveni és la creació del centre d'innovació SmartUIB (situat a l'edifici de Ca ses Llúcies al campus universitari de les Illes Balears) perquè serveixi de laboratori d'investigació i innovació com a referent internacional en projectes de sostenibilitat i transferibilitat.

Pressupost de l'actuació: 270.000 euros (cofinançat en un 50 % amb FONS FEDER)

Instrument financer: Conveni instrumental de subvenció entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears per a la creació del centre SmartUIB a l'edifici Ca ses Llúcies (rehabilitació de l'edifici Ca ses Llúcies-SmartUIB), cofinançat amb fons FEDER Programa Operatiu 2014/2020. Ratificat pel Consell de Govern el 29 d'octubre de 2015.

Millora del Campus Extens Universitari

La millora del Campus Extens i de l’Administració Extensa, a través de l’adquisició d’equips de videoconferència HD per millorar els cursos universitaris a Eivissa-Menorca, permetre reunions virtuals interadministratives, possibilitar la mobilitat del professor a l’aula virtual i tutories des de càmeres web, independentment del lloc.

L’objecte d’aquests convenis és instrumentalitzar la subvenció que la Conselleria d’Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears concedeix a la Universitat de les Illes Balears per atendre la renovació de les aules de videoconferència de la Universitat de les Illes Balears – projecte Campus Extens.

S'han signat dos convenis amb un finançament total de les actuacions per import de 630.000,00€ :

a) Conveni 2015-2016. L’aportació de la Direcció General de Política Universitària i d’Ensenyament Superior és de 300.000,00 € i té caràcter pluriennal (any 2015: 120.000,00 €; any 2016: 180.000,00 €).

b) Conveni 2016 - 2017. L'aportació de la Direcció General de Política Universitària i d'Ensenyament Superior és de 330.000,00€ i té caràcter pluriennal (any 2016: 200.000,00€; any 2017: 130.000,00€) .

Les actuacions previstes en aquest Conveni seran cofinançades en un 50% amb recursos del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de les Illes Balears 2014-2020.

Durant els exercicis 2015 i 2016 s'han executat actuacions per un import total de 300.000, 00€.

Implantació de l’administració electrònica a la UIB 

Primera fase

Aquesta acció es desenvolupa amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponent al període 2014-2020, atès que està recollida en el Programa Operatiu del FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.

Les primeres accions a realitzar en el marc de la implantació de l’administració electrònica a la UIB tenen l’objectiu preferent de disposar de part de la infraestructura bàsica d’administració electrònica que permetrà desenvolupar projectes que millorin substancialment l’eficàcia i la eficiència de la modernització de la gestió a la universitat, i donar compliment a la Llei 39/2015,  d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Les actuacions són les següents:

  •  Implantació d’un sistema de digitalització certificada.
  •  Implantació de la signatura electrònica.
  • Implantació d’un Sistema Gestor de Processos.
  • Millora de l’accés i la informació dels procediments administratius.
  • Implantació d’una infraestructura de Gestió de Dades.
  • Impressió del Suplement Europeu al Títol (SET).

L’aportació durant l’any 2016 per aquestes actuacions és de 180.000,00 euros i  l’aportació durant l’any 2017 és de 250.000,00 euros. Ambdues estan cofinançades en un 50% amb recursos del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de les Illes Balears 2014-2020.

Segona fase

Aquesta segona fase es desenvoluparà amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponent al període 2014-2020, atès que està recollida en el Programa Operatiu del FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.

Aquestes accions, a l’igual que la primera fase, escauen en el Programa Operatiu, dins l’eix prioritari 2, «Millorar l’ús i la qualitat de les TIC i l’accés a aquestes», prioritat d’inversió 2.C, «Reforç de les aplicacions de les TIC per a l’administració electrònica, l’aprenentatge electrònic, la inclusió electrònica, la cultura electrònica i la sanitat electrònica».

En aquest marc, la segona fase del projecte d'implantació de l'Administració Electrònica a la UIB comprèn:

1.- Eix de components específics de gestió acadèmica per a l'administració electrònica:1.A.- Implantació d'un call center.

1.B.- Modernització de l'aplicació de Gestió Acadèmica.

2.- Eix de components transversals per a l'administració electrònica:2.A.- Implantació d'un gestor d'expedients electrònics i implantació d'un tramitador electrònic i la seva integració amb els sistemes de la UIB i d'altres administracions

2.B.- Integració de software per la gestió de l'arxiu electrònic d'expedients tancats

2.C.- Servei de digitalització certificada d'expedients tancats i anàlisi de procediments

2.D.- Servei d'integració de la plataforma de dades i indicadors amb diferents fonts de dades de la UIB

2.F.- Integració d'un gestor d'expedients de contractació amb els sistemes de la UIB

2.G.- Implantació d'un autoservei de registre

2.H.- Serveis d'integració dels sistemes de comptabilitat de la UIB amb components de l'arquitectura d'administració electrònica

La despesa màxima d’aquest projecte és de 1.744.000,00€ que tindrà l’aportació de les dues entitats involucrades. La Universitat pot aportar 774.000,00 € de fons propis per finançar aquesta segona fase, i la resta, 970.000,00€ els aporta la Conselleria d’Educació i Universitat.

La distribució inicial d’anualitats és la següent:

Any 2018: 250.000,00 €

Any 2019: 144.000,00 €

Any 2020:144.000,00 €

Any 2021: 144.000,00 €

Any 2023: 144.000,00 €

Construcció i l’equipament de l’edifici interdepartamental de ciències de la salut

Aquesta acció es desenvoluparà amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponent al període 2014-2020, atès que està recollida en el Programa Operatiu del FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.

Aquesta acció està prevista en el Programa Operatiu, dins l’eix prioritari 10, «Invertir en educació, formació i formació professional per a l’adquisició de capacitats i un aprenentatge permanent», prioritat d’inversió 10.E, «Infraestructures d’educació i formació».

L’objecte d’aquest projecte és la construcció i l’equipament de l’edifici interdepartamental de ciències de la salut al campus de la Universitat de les Illes Balears i el cofinançament mitjançant el Programa Operatiu del FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

Per beneficiar els estudiants de ciències de la salut i la població de les Illes Balears en general, la Universitat construirà i equiparà l’edifici esmentat amb un pressupost elegible màxim de 6.900.000 euros.

El termini per dur a terme les activitats objecte és de l’1 de maig de 2018 al 31 de desembre de 2022. En qualsevol cas, el pagament de totes les despeses associades a aquest projecte, conseqüència de les eventuals pròrrogues derivades de l’execució de les obres de construcció i de l’equipament de l’edifici, no podrà ser posterior a la data de 30 de juny de 2023.

Infraestructures de telecomunicacions als centres d'Educació Superior Artística

Aquesta acció està dirigida als centres d'educació superior artística de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Es tracta d'un desplegament d'infraestructura de telecomunicacions i eines TIC per tal de fomentar la investigació de qualitat i la constitució de grups d'investigació en aquestes àrees.

A través de contractes d'adquisició d'infraestructures TIC aquestes escoles pretenen potenciar els grups d'investigació i la inclusió d'aquests centres a l'espai europeu d'investigació.

Aquesta acció es desenvoluparà amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponent al període 2014-2020, atès que està recollida en el Programa Operatiu del FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.

La inversió total és de 110.000,00 € i durant els exercicis 2015 i 2016 s'ha executat la totalitat de l'acció.