Volem REBre el que toca

Detall Notícies

La presidenta Armengol pacta amb Montoro tancar el nou REB el primer trimestre d'enguany

Abans d’abril, la comissió bilateral fixarà l’avantprojecte de llei amb els nous avantatges fiscals, ajuts pel transport i un fons d’insularitat

09/01/2018

“Hem pactat amb Montoro que en el primer trimestre de 2018 estigui aprovat l’avantprojecte de llei del nou Règim Especial de Balears (REB) en la comissió mixta bilateral. L’acord compensarà la insularitat amb un Fons d’Insularitat, ajuts en matèria de transports i amb un paquet de mesures fiscals adreçades als ciutadans i les empreses de les illes”.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions després d’arribar a un compromís avui matí amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en una reunió a la que també han assistit la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i el director general de Pressuposts, Joan Carrió.

Armengol ha destacat que d’aquesta manera “es fa justícia a una reivindicació històrica i col·lectiva dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears, compartida per totes les formacions polítiques i el teixit empresarial de la Comunitat”, i que ha actuat unida en una qüestió tan important per a la societat balear.

Un acord, ha manifestat la titular de l’executiu, que incrementarà les inversions de les administracions en infraestructures i serveis públics, abaratirà el preu del transport als ciutadans i ciutadanes, i compensarà la insularitat a les empreses amb un conjunt de mesures fiscals perquè puguin competir en les mateixes condicions que a la Península.

La representant del Govern ha apuntat que en les pròximes setmanes s’intensificaran les reunions amb el Ministeri d’Hisenda per tancar el document del nou REB, amb l’objectiu de que la llei s’aprovi el al Congrés dels Diputats i pugui entrar en vigor l’any 2019.

Fons d’Insularitat

Un dels grans objectius del REB és la creació d’un Fons d’Insularitat que garanteixi rebre inversions addicionals de l’Estat per compensar el desequilibri territorial derivat de la insularitat, com són els sobrecosts de bens i serveis, així com aquells associats a la discontinuïtat territorial de les infraestructures, al tractar-se d’un arxipèlag.

El fons ha d’assegurar una inversió mínima garantida cada any per destinar a inversions i finançar actuacions relacionades amb els desavantatges que produeix el fet insular i plurinsular, ja sigui amb iniciatives dirigides a la ciutadania o al conjunt de les empreses.

Així mateix, en matèria de transports, el Govern manté la reivindicació d’augmentar el descompte de residents fins al 75% en viatges a la Península, i els ajuts al transport públic per carretera que millorin la mobilitat al territori. De la mateixa manera, l’acord amb el Ministeri també recollirà noves mesures fiscals que ajudin als sectors productius de la Comunitat i a les empreses del territori.

Antecendents

Aquesta nova reunió mantinguda amb el ministre Montoro dóna continuïtat a la ronda de negociacions oberta amb el Govern de l’Estat en matèria financera els darrers mesos, la qual va incloure una trobada de la consellera Cladera i el seu equip amb el ministre d’Hisenda i Funció Pública el passat 14 de setembre per presentar la proposta del nou Règim Especial de les Illes Balears i per establir un full de ruta amb l’objectiu de comptar amb un text de reforma del REB consensuat abans de final de 2017.

A la trobada es va fixar un calendari de negociacions bilaterals en el qual s’emmarquen les reunions posteriors mantingudes per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, juntament amb el director de Pressuposts i Finançament, Joan Carrió, i la directora de l’Agència Tributària de les Illes Balears, Maria Antònia Truyols, amb el secretari d’Estat de Pressuposts i Despesa, Alberto Nadal, i la secretaria d’Estat de Funció Pública, Elena Collado, el passat 24 d’octubre, i més recentment, el passat 15 de novembre, amb el secretari d’Estat d’Hisenda, José Enrique Fernández de Moya.

Informació Addicional