Volem REBre el que toca

Detall Notícies

Govern i Cercle d’Economia de Mallorca coincideixen en assenyalar com a “fet important i fonamental” l’anunci de que l’Estat invertirà a Balears igual que a la resta de comunitats

La presidenta Francina Armengol, la consellera Catalina Cladera i la directora de l’ATIB, Maria Antònia Truyols, expliquen l’abast de l’acord sobre el REIB, pactat amb el president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez.

18/11/2018

La presidenta Armengol, ha rebut en audiència els representants de la junta del Cercle d’Economia de Mallorca que ha encapçalat el seu president, José María Vicens.En el decurs de la trobada s’ha tractat sobre el resultat de la reunió sobre el REIB que la setmana passada varen mantenir Francina Armengol i Pedro Sánchez, que va servir per arribar a una acord entre els dos Governs per a poder comptar dins de 2019 amb una nova llei de Règim Especial de les Illes Balears.

L’acord preveu que el Govern de l’Estat trametrà a les Corts un projecte de nou REIB per que sigui aprovat en 2019 incloent una important bateria de mesures que suposen, d’inici, el blindatge per llei de les bonificacions als costos del trànsit de persones i mercaderies entre les illes, i des d’aquestes fins la península.

En segon lloc es garanteix que el REIB comptarà amb un nou règim fiscal per empreses amb activitat a Balears, que inclou una desgravació a l’Impost de Societats en el cas de reinversió de part dels beneficis anuals en la pròpia empresa. Així mateix també es preveu que les empreses industrials, agrícoles, ramaderes i pesqueres puguin obtenir deduccions fiscals anuals sobre la venda dels productes o bens corporals produïts a les Illes Balears.

En darrer terme, l’acord garanteix que l’Estat, via Pressupostos Generals, haurà de consignar inversions a Balears anualment per valor almenys d’allò que prevegi per a la mitjana de totes les comunitats autònomes. Un fet que suposarà de fet l’augment de la inversió pública de l’Estat a Balears, que històricament ha romàs a la cua de totes les comunitats autònomes.

Amb la inclusió del Fons d’Insularitat dins del paquet de mesures que contindrà el nou REIB, el Govern d’Espanya accepta per primer cop una reivindicació que s’allarga en el temps a les illes, i que permetrà equiparar les inversions que hagi de finançar l’Estat a Balears, a la mitjana de les que l’Estat projecti per a totes les comunitats autònomes, amb un mecanisme de decisió bilateral.A més, el Cercle també ha conegut avui de l’abast dels acords presos entre els Govern de l’Estat i el de les Illes Balears dimecres passat, per convenis bilaterals que aportaran finançament de l’Estat per infraestructures en temes d’aigües i depuració, en matèria ferroviària, i per a plans específics a zones turístiques madures a Balears. En declaracions posteriors a l’audiència, la consellera d’Hisenda Catalina Cladera ha insistit en què “l’acord permet aplanar el camí cap a la millora substancial de la vida de les persones, empreses i administracions a Balears amb el nou REIB, per que va molt més enfora que el REB de 1998”.

Així mateix la titular d’Hisenda també ha insistit en la importància “del compromís del president Sánchez per que el REIB pugui estar en vigor en 2019” fet pel qual preveu que l’aprovació de la norma es pugui fer a través de la promulgació d’un Reial Decret Llei.Cladera ha mostrat “l’agraïment” del Govern per la feina que ha desplegat el Cercle, com a “impulsor de la Plataforma que aplega més de 70 entitats”. De la seva part, José María Vicens ha refermat el compromís del Cercle d’Economia de Mallorca amb les gestions que ha dut a terme el Govern amb l’executiu central, que ha valorat com a “una passa més per arribar a consolidar inversions per aquesta terra, una oportunitat per millorar, com ja va passar en 2009”. Vicens ha reconegut com a “fet important i fonamental arribar a la mitjana de les inversions que l’Estat aporta a les comunitats autònomes”, com garanteix l’acord dels executius espanyol i balear de dimecres de la setmana passada.

Informació Addicional