capsalera08.jpg

Fauna introduïda a Balears

Les espècies animals introduïdes que poden resultar invasores, són un seriós perill per la nostra fauna i flora autòctones. Si adquiriu animals com a mascotes no les allibereu mai a la natura.

Algunes d'aquestes espècies s'adapten i creen una competència molt forta. A vegades, poden arribar a desplaçar les nostres espècies posant les seves poblacions en seriós perill. Fenòmen que s'accentua encara més a les illes.

Dues introduïdes.jpg DSCN0185.JPG

Gambusia affinis

Psammodromus algirus

Moltes espècies considerades ara com autòctones, foren també introduïdes a l'antiguitat (calàpet, mart, geneta, mostel, eriçó...) però la seva entrada fou lenta, durant segles. Fins i tot han evolucionat de manera diferent, formant subespècies pròpies en alguns casos. 

Però així i tot, algunes espècies introduïdes fa molt de temps, segueixen essent invasores, com les rates, ratolins i cabres.

Actualment, les entrades d'animals són molt fortes i ràpides. En això li hem d'afegir l'agravant de que es tracten d'espècies exòtiques, normalment tropicals i per tant no adaptades al nostre medi. 

coati.jpg cotorrita.jpg

Nasua nasua

Myiopsitta monachus

Els mamífers, rèptils i aucells, s'introdueixen com animals de companyía. Alguns s'escapen, mentre que d'altres s'alliberen amb tota la bona voluntat dels seus propietaris, però també amb tota la ignorància del que això pot suposar. És el càs de la tortuga de Florida (Trachemys elegans).

Alguns aucells s'escapen de nuclis zoològics i jardins. Això succeeix especialment amb les ànneres. En el cas de les rapinyaires, es tracta d'exemplars escapats. Seria el cas de l'àguila mora (Geranoaetus melanoleucus).

floridaok.jpg paisan02.jpg

Trachemys elegans

Paysandisia archon (crisàlide)

També es pot donar el cas d'introduccions accidentals, com per exemple la serp de ferradura (Coluber hipocreppis) o la sargantana de coa llarga (Psammodromus algirus), que han arribat juntament amb oliveres peninsulars, terra i altres.

Una llista densa d'aucells exòtics s'actualitza constantment, podent destacar en aquest grup a la cotorra argentina (Myiopsitta monachus) i a la de Kramer (Psittacula krameri), el minà (Acridotheres tristis) i el bec de corall (Estrilda astrild).

Els nvertebrats s'introdueixen accidentalment, mitjançant introducció de plantes, troncs o terra infectats. Així va entrar la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa)i més recentment el becut vermell (Rhincophorus ferrugineus) o el barrinador del garballó (Paysandisia archon).

El cranc de riu americà (Procambarus clarkii) es troba escampat a torrents, basses i a s'albufera, originari d'un intent de granja d'aquesta espècie per a consum humà.

 

Les espècies animals introduïdes a Balears

que viuen de forma assilvestrada són les següents:

PEIXOS

  008.jpg
Carpa
Cyprinus carpio

Dues introduïdes.jpg 

Gambusia o moixó
Gambussia affinis

020.jpg 

Luci
Esox lucius

RÈPTILS

  001.jpg
Tortuga de Florida
Trachemys elegans

 002.jpg
Sargantana de coa llarga
Psammodromus algirus

003.jpg
Serp de ferradura
Coluber hipocreppis

AUCELLS

  004.jpg
Cotorra argentina
Myiopsitta monachus

 005.jpg
Bec de corall
Estrilda astrild

006.jpg 

Cotorra de Kramer
Psittacula krameri

 007.jpg
Minà
Acridotheres tristis

013.jpg 

Ànnera canyella
Tadorna ferruginea

009.jpg 

Estornell metàl·lic
Lamprotornis sp.

MAMÍFERS

  010.jpg
Coatí
Nasua nasua

 015.jpg

Moix assilvestrat
Felis catus

 012.jpg

Ós rentador
Procyon lotor

INVERTEBRATS

  011.jpg
Cranc de riu
Procambarus clarkii

014.jpg 

Formiga argentina
Linepithema humile

019.jpg 

Processionària del pi
Thaumetopoea pityocampa

 017.jpg
Becut vermell
Rhincophorus ferrugineus

016.jpg 

Barrinadora del garballó
Paysandisia archon

018.jpg
Caragolí d'aigo
Planorbella duryi