cab
Portada  |  Contactar  | Català - Castellà       Segueix-nos a 
 

Història de les Cures Pal·liatives. D'Anglaterra a les Illes Balears

El 1967 a Anglaterra un grup de professionals sanitaris liderats per la Dra Cicely Sanders van obrir la primera unitat de cures pal·liatives l'anomenat  St Christopher's Hospice (www.stchristophers.org.uk), amb ell es pretenia aconseguir un lloc per als malalts i les seves famílies que comptés amb la capacitat científica d'un hospital i l'ambient càlid, l'hospitalitat d'una llar.

Des de llavors, ha crescut de manera exponencial el nombre de professionals i unitats dedicades a les cures pal·liatives, primer a Anglaterra i Europa, posteriorment és als Estats Units, Canadà i Austràlia. A Espanya les primeres unitats van començar als anys 80 a Cantàbria, Canàries i Catalunya.

El 1994, a Mallorca un grup de professionals motivats a millorar l'atenció dels pacients oncològics al final de la vida, van posar en marxa les bases d'un equip que des de la Unitat de Verge de la Salut, dependent de l'Hospital Universitari Son Dureta, ha anat creixent i adquirint experiència fins consolidar-se com equip.

El 1994 a l'Hospital de la Creu Roja, comencen a atendre pacients no oncològics i VIH-SIDA en situació avançada.

El programa de l'H Verge de la Salut, va incorporar equips d'atenció domiciliària finançats per l'AECC (1993) i simultàniament des de Gerència d'Atenció Primària, es posa en funcionament els ESAD (equips de Suport d'Atenció Primària) que cobreixen l'atenció domiciliària.

El 2002, coincidint amb la reconversió dels Hospitals de Gestió Sanitària de Mallorca (GESMA), que passen d'Hospitals d'Aguts a Hospitals Sociosanitaris, s'inaugura la primera unitat de Cures Pal·liatives a l'Hospital Joan March i a l'any següent (2003) una segona unitat en l'Hospital General.

Des del 2001, funcionen les Unitats de Valoració Sociosanitària (UVASS) als hospitals de Son Dureta, actualment a Son Espases i Son Llàtzer.

El 2007, es destinen 20 llits a cures pal•liatives, especialment pel pacient de geriatria, en una de les noves unitats de l’Hospital Sant Joan de Déu i el 2009, en el mateix hospital, es posà en marxa l’Equip d’Atenció Psicosocial (EAPS).

A Menorca, a l’Hospital Verge del Toro de Maó, al novembre de 1996, es posa en marxa un micro equip (metge i infermera), amb formació bàsica en Cures Pal•liatives, que atén als malalts oncològics avançats hospitalitzats, consulta telefònica i consulta externa.
L’any 2003, amb motiu de la posada en marxa dels equips ESAD, aquest micro equip es fa càrrec d’aquest, ampliant-se l’assistència a pacients domiciliaris, cobrint tota l’Àrea Sanitària.
A l’any següent s’incorpora una psicòloga.
L’any 2006 i després de reunions amb familiars afectats, es decideix ampliar la cobertura a pacients oncològics pediàtrics.
El nombre de pacients i la mobilitat a l’Àrea Sanitària, juntament amb l’ampliació de cobertura (any 2009) a pacients no oncològics, fa imprescindible la incorporació d’una segona infermera (any 2008) i un segon metge (any 2010).
Al llarg d’aquest anys, l’equip adquireix amb formació avançada: experiència, consolidació i bon nivell de rendiment.

A Eivissa , el 2001 es crea  la Unitat d'Atenció domiciliària per a pacients oncològics de l'AECC. El 2004, el Ibsalut assumeix les competències d’aquesta Unitat, incorporant-se a la cartera de serveis de l’Àrea de salut d’Eivissa i Formentera, l’atenció domiciliària per a malalts oncològics en fase terminal mitjançant la creació de l’ESAD. El 2010, s'amplia la cartera de serveis amb la incorporació del programa de Cures Pal·liatives per a malalts no oncològics.

 

Fragment tret  de l'article "Cuidados Paliativos en Mallorca: la respuesta sanitaria al proceso terminal” Benito E, Santamaría J, Linares A, García E, Romero R. Medicina Balear 2007; 20-26