Resum de les alertes alimentàries de l'any 2014
El Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació és un sistema dissenyat en forma de xarxa que permet una vigilància constant front qualsevol risc o incidència relacionat amb els aliments.
L’objectiu principal d’aquest sistema és que els aliments que es troben en el mercat siguin segurs pels consumidors i que no presentin riscs per a la seva salut.
A més de la “Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición”, que actua de coordinadora a nivell nacional, participen d’aquest sistema les autoritats competents en matèria de seguretat alimentària de cada Comunitat Autònoma.
Les informacions transmeses a través d’aquesta xarxa reben el nom de notificacions i poden ser varis tipus:
- Alertes: quan es tracta d’un risc greu i que necessita d’una actuació ràpida i eficaç.
- Informacions: quan el risc no es greu o no hi ha probabilitat de trobar l’aliment afectat en el canal de comercialització
- Varis: quan no es correspon en cap del dos casos anteriors
El nombre de notificacions rebudes a les Illes Balears ha estat de 66 distribuïdes de la forma següent:
- Alertes: 48
- Informacions: 17
- Varis: 1
Gràficament:
Aquestes 66 notificacions han afectat a 674 establiments, 28 dels quals havien distribuït el producte a altres establiments
Per tipus d’aliment, distingint entre aliment d’origen animal, d’origen no animal i d’altres, la distribució ha estat la següent:
ANIMAL |
17 |
NO ANIMAL |
42 |
ALTRES (*) |
7 |
De manera detallada:
TIPUS ALIMENT |
Nº |
CARN I DERIVATS |
3 |
PEIX , CRUSTACIS, MOL·LUSCS |
6 |
LLET I DERIVATS |
8 |
FARINES I DERIVATS |
7 |
VEGETALS I DERIVATS |
4 |
EDULCORANTS |
4 |
CONDIMENTS I ESPECIES |
5 |
MENJARS PREPARATS I ALIMENTS ESPECIALS |
21 |
BEGUDES NO ALCOHOLIQUES |
1 |
BEGUDES ALCOHÒLIQUES |
1 |
ADDITIUS |
1 |
MATERIALS CONTACTE ALIMENTS |
5 |
Per tipus de perill:
FÍSIC |
1 |
QUÍMIC |
27 |
BIOLÒGIC |
17 |
INGREDIENT NO AUTORITZAT |
15 |
DEFECTE ETIQUETAT |
2 |
AL·LERGÒGEN |
4 |
Gràficament:
Els aspectes més destacables d’aquest any 2014 han estat dos:
-
La gran quantitat de notificacions relacionades amb complements alimentaris. Concretament 18.
-
Les 4 alertes relacionades amb al·lergògens