Resum de les alertes alimentàries de l'any 2014

El Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació és un sistema dissenyat en forma de xarxa que permet una vigilància constant front qualsevol risc o incidència relacionat amb els aliments.

L’objectiu principal d’aquest sistema és que els aliments que es troben en el mercat siguin segurs pels consumidors i que no presentin riscs per a  la seva salut.

A més de la “Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición”, que actua de coordinadora a nivell nacional, participen d’aquest sistema les autoritats competents en matèria de seguretat alimentària de cada Comunitat Autònoma.

Les informacions transmeses a través d’aquesta xarxa reben el nom de notificacions i poden ser varis tipus:

  • Alertes: quan es tracta d’un risc greu i que necessita d’una actuació ràpida i eficaç.
  • Informacions: quan el risc no es greu o no hi ha probabilitat de trobar l’aliment afectat en el canal de comercialització
  • Varis: quan no es correspon en cap del dos casos anteriors

El nombre de notificacions rebudes  a les Illes Balears ha estat de 66 distribuïdes de la forma següent:

  • Alertes: 48
  • Informacions: 17
  • Varis: 1

Gràficament:

Aquestes 66 notificacions han afectat a 674 establiments, 28 dels quals havien distribuït el producte a altres establiments

Per tipus d’aliment, distingint entre aliment d’origen animal, d’origen no animal i d’altres,  la distribució ha estat la següent:

ANIMAL

17

NO ANIMAL

42

ALTRES (*)

7

 

 

De manera detallada:

TIPUS ALIMENT

CARN I DERIVATS

3

PEIX , CRUSTACIS, MOL·LUSCS

6

LLET I DERIVATS

8

FARINES I DERIVATS

7

VEGETALS I DERIVATS

4

EDULCORANTS

4

CONDIMENTS I ESPECIES

5

MENJARS PREPARATS I ALIMENTS ESPECIALS

21

BEGUDES NO ALCOHOLIQUES

1

BEGUDES ALCOHÒLIQUES

1

ADDITIUS

1

MATERIALS CONTACTE ALIMENTS

5

Per tipus de perill:

FÍSIC

1

QUÍMIC

27

BIOLÒGIC

17

INGREDIENT NO AUTORITZAT

15

DEFECTE ETIQUETAT

2

AL·LERGÒGEN

4

Gràficament:

Els aspectes més destacables d’aquest any 2014 han estat dos:

  • La gran quantitat de  notificacions relacionades amb complements alimentaris. Concretament 18.
  • Les 4 alertes relacionades amb al·lergògens