20 Conselleria d'Agricultura i Pesca

 

Els pressuposts que presenta la Conselleria d'Agricultura i Pesca del Govern Balear, per a l'any 2007 són uns pressuposts sorgits de la nova reforma de la PAC la qual canviarà radicalment el sistema d'ajudes en la majoria de les produccions agrícoles i ramaderes, i fins i tot pot condicionar la continuïtat d'algunes explotacions. Així mateix es pretén tecnificar el camp mitjançant la implantació i difusió de noves tecnologies que permetin adaptar-se a les noves circumstàncies i potenciar la qualitat dels nostres productes.

L'actual reforma de la PAC ha suposat la transformació de les ajudes dirigides a la producció en unes ajudes dirigides fonamentalment al manteniment de les terres en condicions adequades, independentment de les produccions realitzades. Aquesta normativa servirà per a integrar en les explotacions agràries requisits bàsics en matèria de medi ambient, seguretat alimentària, salut i benestar dels animals i bones condicions agràries i medi ambientals.

Amb la reforma, les ajudes perden el seu caràcter compensatori i seran limitades ("modulació") en la seva quantia passant aquesta modulació de ser ajudes a la producció a ser ajudes pel desenvolupament rural.

A més a més, per rebre aquestes ajudes se'ls exigirà als agricultors una sèrie de compromisos de caràcter agroambiental. Així doncs, la reforma introdueix un nou concepte: el de la "condicionalitat"

Per la seva banda, el "desacoplament" de les ajudes de la producció, al no condicionar la major part de l'ajuda a la producció pot reduir la intensitat de la producció de determinats productes agraris que en l'actualitat es troben artificialment en sobreproducció per al cobrament de primes, el que suposarà una major orientació de la producció cap el mercat.

L'objectiu de la reforma consisteix bàsicament en permetre als agricultors de la Unió Europea ser més competitius i orientar encara més la seva activitat en funció del mercat, garantint a la vegada l'estabilitat dels seus ingressos al mateix temps que es potencien els compromisos agroambientals.

Respecte als programes de desenvolupament rural s'està fent, actualment, el pla d'actuacions pel període 2007-2013 i es pretén que, malgrat la disminució dels fons europeus, a Balears es pugui seguir amb un pressupost semblant al gastat en l'actual període 2000-2006.

Per compensar la liberalització de les produccions i per tal de ser competitius serà necessari fomentar la qualitat de l'activitat agrària, el desenvolupament de més distintius de qualitat i d'origen, una millora de les tècniques agronòmiques que suposi un menor impacte sobre l'entorn i una major eficiència empresarial, entre d'altres.

Tot i això fa que el sector primari europeu en general i el balear, de manera particular, s'enfrontin a un sèrie de desafiaments que podem classificar en: econòmics, socials i mediambientals, estant tots ells entrellaçats i interrelacionats.

La superació dels desafiaments econòmics passa per reforçar les estructures i la millora de la tecnificació de les explotacions, la potenciació de les unions i associacions entre empresaris del sector, amb l'objecte de fer-les més competitives i més orientades al mercat, potenciant, cada vegada més, la participació dels agricultors, ramaders i pescadors, en els processos de transformació i comercialització de les seves produccions i captures.

La superació dels desafiaments socials passa, d'una banda, per aconseguir dignificar la professió dels agricultors, ramaders i pescadors, fent entendre a la societat que ells són els responsables de proveir als consumidors d'aliments sans, saludables, i en quantitats suficients, i de l'altre, per aconseguir que les famílies del sector primari comptin amb uns ingressos dignes, que els permetin tenir una capacitat adquisitiva semblant a la de qualsevol família d'un altre sector econòmic.

La superació dels desafiaments mediambientals passa per aconseguir que els nostres agricultors, ramaders i pescadors, prenguin absoluta consciència de la importància que tenen les seves intervencions a l'entorn, tant rural com marítim, i que es potenciïn les accions encaminades a la formació dels actius humans del sector primari, de cara a aconseguir la millor combinació possible entre l'obtenció dels productes i la conservació de la naturalesa.

Aquest pressupost que es presenten serviran per donar estabilitat i continuïtat al sector agrícola, ramader i pesquer. Es consolidaran les ajudes encaminades a millorar la competitivitat i la comercialització dels productes balears. A més a més s'incrementen les partides destinades a la promoció de productes, races i varietats autòctones de Balears.

En demés de potenciar la formació, divulgació, diversificació i millora d'infrastructures, aspectes que són claus per a la superació dels desafiaments econòmics es fa un esforç en les tasques d'investigació contractant a nous investigadors que puguin aportar noves solucions als problemes que es presentin

Es segueixen potenciant també les actuacions en agricultura ecològica i integrada, així com les ajudes a les ADV i ADS, la qual cosa millorarà la seguretat alimentària per al consumidor i, al mateix temps, farà que el sector es conscienciï, encara més, de la necessitat d'una agricultura més compatible amb el medi ambient i amb el benestar dels animals produint aliments segurs pels consumidors que serà un valor afegit sobre els productes d'altres països.

També es pretén, amb la potenciació del FOGAIBA, una gestió eficaç de les ajudes de manera que es puguin obtenir els màxims fons europeus i del MAPA i que els titulars de explotacions agràries vegin simplificats els tràmits necessaris per aconseguir aquestes ajudes.

En definitiva, des de la Conselleria d'Agricultura i Pesca es pretén ajudar a que el sector primari superi els desafiaments abans esmentats, posant a la seva disposició, tant la total col·laboració tècnica de la Conselleria, com les ajudes necessàries per al bon desenvolupament de les accions que es proposin.

Relació programes secció

SECCIÓ

C.GESTOR

Programa

20

Conselleria d'Agricultura i Pesca

201

SG Conselleria d'Agricultura i Pesca

711A

Direcció i serveis generals d'Agricultura i Pesca

714B

Foment del sector agrari de les Illes Balears

202

DG d'Agricultura

714B

Foment del sector agrari de les Illes Balears

203

DG de Pesca

718A

Millora de la productivitat i explotació dels recursos pesquers

718B

Ordenació del sector pesquer

718C

Programes europeus de pesca

204

DG de Desenvolupament Rural

531A

Infraestructures agràries de les zones rurals

531A.Infraestructures agràries de les zones rurals

 

La Direcció General de Desenvolupament Rural te d'entre el seus objectius l'execució del conveni signat entre el MAPA i la Comunitat Autònoma per el desenvolupament del Pla Nacional de Regadius a les Illes Balears, per a la millora de la xarxa existent i la creació d'una xarxa de regadius per l'ús agrícola amb l'aprofitament de les aigües residuals.

L'aprofitament d'aquestes aigües ens permet aconseguir un doble objectiu, en primer lloc aprofitem un bé tan escàs al nostre territori que es perd a la mar i en segon lloc evitem que dels aqüífers s'extregui unes quantitats d'aigües i per tant s'eviti la seva destrucció.

Per poder dur a terme aquest aprofitament hem de crear una xarxa de canalitzacions per dur les aigües obtingudes en el procés de depuració des de les estacions depuradores als terrenys agrícoles per el seu aprofitament i això comporta la compra de terres per a les basses de rec i les obres de la seva execució.

 

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

20

Conselleria d'Agricultura i Pesca

Programa

531A

Infraestructures agràries de les zones rurals

Objectiu

1

Millora dels reguius a les zones fora del Pla Nacional de Reguius

Activitat

1

Crear una xarxa de canalitzacions d'aigues depurades.

Objectiu

2

Adquisició de terres per a nous reguius.

Activitat

1

Adquisició de terres.

711A.Direcció i serveis generals d'Agricultura i Pesca

 

La Secretaria General exerceix les funcions que l'article 14 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, atribueix als secretaris generals. S'estructura en les unitats administratives següents:

- El Departament Juridicoeconòmic que exerceix les funcions de gestió dels assumptes generals, la gestió i el control dels expedients de contractació i l'assessorament jurídic de la Conselleria. Així mateix, elabora l'avantprojecte anual dels pressuposts de la Conselleria i fa el seguiment de l'execució pressupostària i la tramitació de les modificacions.

- L'Administració de personal, que duu a terme la gestió de tot el relacionat amb la contractació de personal de la Conselleria, la tramitació de les corresponents nòmines i assegurances, així mateix assumeix la prevenció de riscs laborals.

- El servei de Planificació, coordinació i control gestiona serveis comuns de la Conselleria, biblioteca, xofers, manteniment, ordenances; és responsable del registre de documents i la millora de la gestió administrativa

- Fins a l'any 2006 el Servei de Delegacions Comarcals pertanyia a la Secretaria General de la Conselleria d'Agricultura i Pesca però a finals de l'any 2006 està previst que passarà al FOGAIBA i serà aquest qui coordinarà i gestionarà les distintes delegacions.

- Així mateix, a partir de l'any 2007 la Secretaria General serà qui centralitzarà tots els fons que s'han de transferir a les empreses públiques que en depenen, a diferència d'anys anteriors que figuraven dins la Direcció General d'Agricultura.

 

A més de les funcions esmentades, la Secretaria General s'ocupa també de la gestió i el manteniment dels seus edificis, així com l'adequació d'aquests a les tasques que s'hi han de dur a terme.

Per a l'any 2007 es té previst seguir amb la millora de la gestió econòmica i administrativa de la Conselleria.

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

20

Conselleria d'Agricultura i Pesca

Programa

711A

Direcció i serveis generals d'Agricultura i Pesca

Objectiu

1

Millora de la gestió econòmica i administrativa.

Activitat

1

Organització dels serveis de la conselleria, perquè l'administrat pugui comptar amb la informació i l'assistència adequades per tramitar els expedients que correspongui.

Activitat

2

Anàlisi, estudi, impuls i control dels sistemes i procediments administratius i de gestió.

Activitat

3

Fixar els criteris de l'activitat operativa dels diferents departaments de la conselleria.

Activitat

4

Gestió administrativa i comptable dels ingressos i despeses de laconselleria.

Activitat

5

Suport a la resta de departaments de la conselleria a la consecució dels seus objectius específics.

Activitat

6

Elaboració de propostes de resolució de recursos d'alçada i de reposició.

Activitat

7

Modernització de la gestió administrativa. Implantació de programes on line.

Activitat

8

Execució del projecte informàtic Sistema Global d'Informació.

Activitat

9

Gestió dels assumptes relacionats amb el personal funcionari ilaboral.

Activitat

10

Contractació administrativa

Activitat

11

Registre i arxiu

Activitat

12

Manteniment de la pàgina Web de la conselleria

Objectiu

2

Millorar la comunicació externa i interna.

Activitat

1

Execució del pla de comunicació de la conselleria

Activitat

2

Disseny de campanyes de sensibilització i divulgació

Objectiu

3

Gestió i custòdia del patrimoni.

Activitat

1

Gestió i custòdia del patrimoni

Activitat

2

Inventari

Activitat

3

Reparació i manteniment dels edificis

Objectiu

4

Prevenció de riscs laborals.

Activitat

1

Adaptar els serveis administratrius a la normativa de PRL

Activitat

2

Millorar la salut laboral del personal de la conselleria

714B.Foment del sector agrari de les Illes Balears

 

Els responsables de l'execució del Programa 714B, "Foment del sector agrari de les Illes Balears", són:

- La Direcció General d'Agricultura

- La Secretaria General.

La Direcció General d'Agricultura gestiona els capítol I i VI d'aquest programa i la Secretaria General els capítols IV i VII, per transferències.

 

1.- Per part de la Direcció General d'Agricultura, es pretén com a objectiu principal desplegar tota una sèrie d'actuacions que tenen com a finalitat el foment del sector agrari de les Illes Balears, unes actuacions relacionades amb la producció agrícola i ramadera, la zootècnia, la investigació i experimentació agrícoles, i la promoció de productes agraris de qualitat, així com les despeses del personal que ha de desplegar aquestes actuacions.

Dins la producció agrícola, destaquen les actuacions de foment de l'agricultura integrada, com a mètode respectuós amb el medi natural, i el foment de la traçabilitat en l'agricultura, com a eina bàsica per a la millora de la seguretat alimentària en el consum dels productes de camp. També es preveu el desplegament de dues activitats de grups de treball entre personal de les distintes comunitats autònomes i del Ministeri d'Agricultura, com a eina de coordinació en les matèries pròpies de la producció vegetal.

Dins la producció i sanitat animal, es preveu una altra anualitat de despesa del conveni amb el Col.legi Oficial de Manescals per a la identificació canina mitjançant microxip, així com les despeses pròpies del programa anual d'identificació bovina. Dins sanitat animal, es preveu organitzar jornades de coordinació del personal veterinari de les diferents administracions, en concret una d'elles anirà destinada a la influenza aviar. En zootècnia, destacar altra vegada l'esforç d'aquesta Conselleria en la divulgació de les diferents races autòctones animals de la nostra comunitat.

Dins experimentació i investigació, cal destacar la despesa de divulgació de l'experimentació agrícola realitzada pel personal de l'IRFAP a les finques col.laboradores. Dins investigació, cal destacar dues noves anualitats de despesa dels dos projectes d'investigació realitzats amb l'INIA relatius a la caracterització, sanetjament i conservació de material vinícola i l'anàlisi dels sòls i adobs.

Finalment, es vol fer un pronunciament decidit per a la promoció dels nostres productes agraris de qualitat mitjançant la pàgina webillesbalearsqualitat.es, la realització d'estudis de mercat, actuacions de foment de les denominacions de qualitat i vàries actuacions de suport als consells reguladors de denominacions de qualitat.

 

 

2.- Al marge d'aquestes actuacions, la Direcció General d'Agricultura realitzarà les següents activitats:

- Programa de control de qualitat de la llet amb un nou protocol que durà a una millora de la competitivitat del sector.

- Implantació del programa de traçabilitat del sector lacti (LETRAQ) que, entre d'altres, té l'objectiu de lluitar contra la llet negra (supertasa).

- Col.laborar amb l'Administració Central en la gestió de la quota làctia tot intentant evitar la disminució progressiva de la quota làctia a les Balears.

- Col.laboració i coordinació amb els Consells Insulars.

La millora de la sanitat pecuària te una influència directa en l'economia de les produccions sanitàries i en la salvaguarda de la salut pública. Les activitats es concreten en:

- Seguiment de les malalties subjectes a eradicació obligatòria del boví, oví, caprí i porcí que limiten el moviment i el comerç pecuari (tuberculosi, brucel·losi, Aujeszky).

- Seguiment epidemiològic de les encefalopaties espongiformes transmissibles amb presa de mostres i anàlisi de tots els animals majors de 24 mesos morts a l'explotació i sacrificats a l'escorxador.

- Implantació de la xarxa d'alerta sanitària veterinària (RASVE) i nou sistema de certificació sanitària dels moviments de ramat.

- Aplicació i seguiment dels plans nacional de vigilància de malalties: influenza aviar, llengua blava, Pla nacional avícola, febre aftosa, pestes del porquí, malaltia vesicular del porquí, etc.

- Qualificació sanitària de les explotacions ramaderes

- Control del moviment animal tant dins la comunitat autònoma com des de i cap a altres territoris.

- Programa de genotipat d'oví, que s'ha començat per les races autòctones i es continuarà amb la resta de races; l'objectiu d'aquest programa és eliminar per a la reproducció aquells animals que no tenguin gens resistents a scrapie (encefalopatia espongiforme transmissible de l'oví).

- Control de substàncies que intervenen en l'alimentació animal: proteïnes animals (prohibides) i microorganismes.

- Execució en els animals vius del PNIR ("Plan nacional de investigación de residuos en los animales y en sus productos")

- Elaboració de guies de bones pràctiques ramaderes prèvies a la, possiblement, futura implantació de l'autocontrol.

 

3.- D'ordenació ramadera ,registre i identificació animal:

Aquestes activitats recolzen les de producció ramadera i les de sanitat animal ja que van dirigides a la protecció de medi ambient; del benestar dels animals: donen suport al control sanitari d'aquest que dóna lloc a una disminució de pèrdues i assegura la traçabilitat dels productes de cria a la seguretat alimentària.

Les activitats es concreten en :

- Registre d'explotacions: gestió de la base de dades SIMOGAN (boví), posada en marxa del nou registre d'explotacions porcines i de la seva base de dades (SIMOPORC), registre d'explotacions avícoles i apícoles, posada en marxa a la comunitat autònoma del nou sistema global d'enregistrament d'explotacions a nivell nacional (REGA).

- Identificació animal:

*Gestió de la identificació del boví i de l'oví/caprí, gestió de la identificació del porcí i dels èquids mitjançant l'emissió de les targes sanitàries equines (programa informàtic), per a aquesta espècie, sobretot pel que fa a les races autòctones hi ha un projecte d'implantació de microxip.

*Identificació dels animals de companyia (obligatòria en cans) mitjançant microxip; la gestió de la base de dades la du a terme el Col·legi Oficial de Veterinaris (conveni en vigor).

- Registre de nuclis zoològics: per tal d'ordenar un sector amb pluralitat d'espècies animals i un alt risc de transmissió de malalties emergents; nova regulació.

- Registre de transportistes i inspecció de vehicles destinats al transport d'animals. Hi ha dos registres de transportistes: els transportistes autoritzats a nivell de la Unió Europea, i els transportistes registrats a nivell de cada illa que realitzen l'activitat dins el territori de les Illes Balears.

- Registre d'establiments fabricants i distribuïdor de pinsos i matèries primeres que intervenen en l'alimentació animal.

- Registre d'animals potencialment perillosos

 

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

20

Conselleria d'Agricultura i Pesca

Programa

714B

Foment del sector agrari de les Illes Balears

Objectiu

1

Foment del sector agrari

Activitat

1

Associacionisme agrari.

Activitat

2

Plan nacional apícola.

Objectiu

2

Tecnificació del sector agrari.

Activitat

1

Afavorir lluita contra plagues i malalties de plantes

Activitat

2

Contractació d'investigadors amb convenis amb l'INIA

Activitat

3

Impuls de l'experimentació i divulgació de resultats

Activitat

4

Foment de cursos dirigits a agricultors

Activitat

5

Subministrament de llavors certificades

Activitat

6

Promoció de noves denominacions de qualitat

Activitat

7

Laboratori de sanitat vegetal

Activitat

8

Promoció agroalimentària

Objectiu

3

Foment de la seguretat alimentària

Activitat

1

Foment agricultura ecològica i agricultura integrada

Activitat

2

Potenciar acompliment disposicions legals seguretat alimentària

Objectiu

4

Manteniment de la renda agrària explotacions ramaderes.

Activitat

1

Assumpció de la gestió integral quotes làcties

Activitat

2

Foment i recuperació races autòctones

Activitat

3

Millora sanitat pecuària. Control i erradicació d'epizooties

Activitat

4

Ordenació ramadera, registre i identificació animal

Activitat

5

Programes de millora genètica i d'alimentació

Activitat

6

Laboratori de sanitat animal

Activitat

7

Laboratori de sanitat animal

718A.Millora productivitat i explotació recursos pesqu.

 

Aquest subprograma, a càrrec del Servei de Recursos Marins, te previst dur a terme, en ocasions conjuntament amb el subprograma 718C01 accions per cobrir els següents Objectius:

- Mantenir la tendència de sostenibilitat dels principals caladors

- Garantir l'activitat pesquera

- Consolidar i incrementar les reserves marines

Dins d'aquest subprograma i amb la finalitat de garantir una activitat pesquera sostenible, una de les principals preocupacions d'aquesta Direcció, es duran a terme els projectes de pesqueres tradicionals, avaluació de stocks de les espècies litorals més importants, reforç de les reserves marines i creació de noves, entre d'altres.

La flota de arts menors, la més representativa de la flota balear, està formada per embarcacions petites, que pesquen amb diversos tipus d'arts una gran varietat d'espècies, com:

- la llagosta

- el moll

- el gerret

- la sípia

- la cirviola

- la llampuga

- el jonquillo

Per tal de poder elaborar normativa, en el marc d'una política de gestió adaptativa a l'estat dels recursos (tal com recomana el Codi FAO), és indispensable dur a terme un seguiment regular del rendiment de les pesqueres i de l'estat dels recursos. Per això, durant l'any 2007 es durà a terme un seguiment de l'estat de les poblacions de les principals espècies abans esmentades. També s'haurà de fer un seguiment de l'estat de les poblacions de rossellona, copinya que es captura a la badia de Palma, i que actualment es troba sotmesa a una veda.

La pesca recreativa, com ja s'ha dit a bans d'importància capital a les nostre illes, és objecte també d'un seguiment preferent. Per això es continuarà amb el seguiment habitual de les competicions, tant de superfície com de pesca submarina, així com d'un seguiment específic de les espècies més emblemàtiques, en particular el raor i el que es coneix com "peix roquer". En aquest cas

Quant a les reserves marines és prevista la dotació de mitjans, conjuntament amb el MAPA, de la gran reserva del Llevants de Mallorca, els estudis previs de la qual estan finalitzats, així com l'adquisició de noves embarcacions per a les reserves de Calvià i Formentera.

Es contempla també, al nou Laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) del Port d'Andratx i amb el fons finalista 20206, continuar amb l'execució dels projectes de "Planes Nacionales de Cultivos Marinos", amb estudis sobre la cranca i la corbina, per poder continuar la tasca d'investigació amb noves espècies en temes d'aqüicultura i la producció d'alevins per a repoblació, entre d'altres.

Objectius i activitats

SECCIÓ

20

Conselleria d'Agricultura i Pesca

Programa

718A

Millora productivitat i explotació recursos pesqu.

Objectiu

1

Recuperar caladors sobreexplotats

Activitat

1

Instal·lació d'esculls artificials. Estudis per a l'establiment de vedes i/o de mètodes de pesca més selectius.

Objectiu

2

Garantir l'activitat pesquera

Activitat

1

Seguiment i avaluació de pesqueries tradicionals: professionals(llagosta, llampuga, jonquillo), recreatives (raor, verderol,roquer) i esportives (competicions)

Objectiu

3

Promoure la pesca turística

Activitat

1

Estudi pilot sobre la viabilitat de la pesca turística en reserves marines. "Agrorutes" marines.

Objectiu

4

Dotar i fomentar les reserves marines

Activitat

1

Seguiment i avaluació dels recursos perquers a les reserves marines: pesca experimental i censos visuals. Instal·lació d'elements informatius fixos o mòbils.

718B.Ordenació del sector pesquer

 

Objectius i Activitats

- Ensenyances professionals nàuticopesqueres

- Confraries de pescadors i organitzacions de productors

- Pesca turística

1.- Un dels principals problemes de la flota professional de les Illes Balears és l'enorme dificultat que troben els mariners per poder fer tots els cursos (patronatge, formació bàsica, salvament, etc.) que s'exigeixen per embarcar-se.

Per donar resposta a les necessitats formatives de la flota pesquera de les Illes Balears, durant l'exercici del 2007 es faran cursos de capacitació de formació professional nàuticopesquera a aquells ports on es necessiti: de Patró Local de Pesca, de Patró Pesquer Polivalent i de Formació Bàsica. L'objectiu és impartir la formació a les quatre illes als llocs i amb els horaris compatibles amb les necessitats dels alumnes, per aconseguir una major qualificació professional de la gent de la mar que ja va embarcada i incorporar noves tripulacions.

2.- Les confraries de pescadors són entitats sense ànim de lucre que agrupen gairebé tots els pescadors de les Illes Balears, i que poden fer funcions pròpies o delegades per a l'Administració. Són una eina imprescindible per arribar al sector pesquer. Unint els esforços de la Direcció General de Pesca i els seus propis recursos es pot millorar enormement els serveis dirigits als pescadors professionals, de manera que en tot moment puguin assabentar-se de les novetat legislatives i d'altra casta que siguin del seu interès.

Les confraries i organitzacions de productors aporten a la Direcció General informació de captures i vendes i informen els seus socis de totes les accions que puguin ser d'interès fent un paper d'auxiliars de l'Administració.

3.- Pesca turisme. Una nova possibilitat d'activitat econòmica de la flota pesquera és portar observadors. La Direcció General de Pesca durà a terme una experiència pilot en aquesta matèria, amb la col·laboració de les confraries.

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

20

Conselleria d'Agricultura i Pesca

Programa

718B

Ordenació del sector pesquer

Objectiu

1

Integrar el sector pesquer en la gestió dels recursos i la comercialització

Activitat

1

Cursos específics per al sector pesquer sobre les bases de la normativa pesquera.

Objectiu

2

Potenciar les accions col·lectives

Activitat

1

Foment de centrals de compra, d'adquisició d'elements comuns, elements de transport, frigorífics, etc.

Objectiu

3

Millorar els coneixements i l'accés a la informació del pescador

Activitat

1

Foment de l'ús de la informàtica i internet en el món de la pesca en particular en les vendes i transmissió d'informació.

Objectiu

4

Millorar la formació professional nauticopesquera

Activitat

1

Cursos d'ensenyament nàutico-pesquers (patró costaner polivalent)

718C.Programes europeus de pesca

 

Subprograma 718C01. Aplicació del programa IFOP (Instrument Financer d’Orientació de la Pesca).

Aquest subprograma, amb accions a càrrec tant del Servei de Recursos Marins com del d’Ordenació Pesquera, té prevists dur a terme accions per cobrir els següents Objectius:

 

Dins d’aquest subprograma i amb la finalitat de mantenir la sostenibilitat dels caladors i garantir l’activitat pesquera, una de les principals preocupacions d’aquesta Direcció, el Servei de Recursos Marins durà a terme els projectes de pesqueres tradicionals, seguiment de les reserves marines i instal·lació d’esculls artificials, entre d’altres.

Un dels principals problemes pesquers a Mallorca és la situació de les pesqueres d’arrossegament de plataforma al llevant i sud de l’illa, per l’existència d’arrossegament a fondàries prohibides des de Porto Cristo fins la Colònia de Sant Jordi. Per resoldre aquest problema es reforçarà la reserva marina del Migjorn de Mallorca i s’instal·laran esculls artificials de protecció a les costes de Santanyí i Manacor.

Altres projectes són la continuació del seguiment científic i pesquer de les sis reserves marines existents a les Balears, que tan bons resultats han demostrat en la recuperació de les poblacions d’espècies comercials, iniciar el de la nova reserva marina de Llevant, i el seguiment de poblacions de dofins causant de mals al ormejos dels pescadors.

La mala comercialització és un dels problemes crònics del sector pesquer, per factors tant diversos com les males pràctiques de tractament del peix i venda a la llotja, el canvi d’hàbits en els consumidors que rebutgen espècies tradicionals (moll, gerret) o, en ocasions, l’embafament del mercat d’espècies estacionals.

Per això, el Servei d’Ordenació Pesquera durà a terme una sèrie d'actuacions per donar suport al sector en matèria de comercialització del peix, una de les quals serà promoure l'increment del consum de peix fresc a través d'accions formatives a les escoles, així com campanyes de difusió i foment del consum de peix fresc.

Els al·lots son una bona cadena de transmissió per afavorir hàbits de consum a les famílies. Per això es cerca el seu suport mitjançant tallers escolars on s'explicaran els sistemes de pesca, com arriben al plat i les bondats del peix en relació a la salut.

 

Objectius i activitats

SECCIÓ

20

Conselleria d'Agricultura i Pesca

Programa

718C

Programes europeus de pesca

Objectiu

1

Millorar la situació dels recursos pesquers i consolidar les reserves marines

Objectiu

2

Millorar la comercialització i promocionar el consum de productes de la mar