Secció 12
Conselleria de Turisme
Memòria
El Turisme és l'activitat econòmica més important pel que fa al producte interior brut de les Illes Balears i això la fa la principal activitat econòmica de la nostra comunitat i, en conseqüència, el pilar que sustenta l'alt nivell de renda i de benestar socioeconòmic dels ciutadans de les illes. Balears és la terra del turisme per excel·lència. Una terra que acull els visitants i, a més, exporta coneixement, capital i experiència.
Aquesta activitat, com qualsevol altra de tipus econòmic, està sotmesa a una sèrie de vectors que hi incideixen força: les situacions econòmiques i la climatologia dels països emissors de turistes; la situació social, econòmica, de seguretat, etc. dels nostres competidors i nostra; la percepció subjectiva i els canvis de gusts dels turistes de la nostra terra i els nostres competidors; la competitivitat de la nostra oferta; les noves formes de comercialització i promoció, i un llarg etcètera. Per poder mantenir el nostre lideratge dins el mercat turístic internacional, i conscients que les motivacions de vacances canvien, especialment en els darrers anys, s'ha anat articulant una política turística adequada a les circumstàncies variables del mercat, diversificadora i desestacionalitzadora, que integri altres segments, com el turisme nàutic, cultural, de golf, cicloturístic, etc.. Així mateix, s'ha obert la nostra oferta a un ventall més ampli de mercats emissors, per no dependre de la concentració de fluxos turístics, especialment dels grans emissors de turistes a Europa: Alemanya i Gran Bretanya.
La Conselleria de Turisme, amb l'objecte de preservar aquesta vital font de riquesa (la més important a les illes), de millorar-la i adequar-la al nostre entorn, duu a terme la seva tasca en torn a dos eixos fonamentals: l'ordenació i la planificació del turisme, per una banda, i la promoció del turisme, per una altra.
En el marc d'un mercat cada vegada més competitiu, cal aplicar noves i velles estratègies d'actuacions: millorar la competència de la nostra destinació respecte a les competidores i respecte als mercats emissors, especialment l'alemany, el britànic i l'espanyol, els principals a les illes; millorar la qualitat del nostre producte; adequar la infraestructura a les noves necessitats i als nous segments; conservar, augmentar i millorar la nostra oferta. Tot això i més per tal de millorar i adequar a les necessitats actuals i futures la nostra oferta, allargar la temporada turística i fomentar la diversificació, la desestacionalització i l'ampliació dels mercats emissors, peces clau de tota política turística a les Illes Balears.
Cal destacar entre els projectes de millora de la qualitat i de la sostenibilitat del medi urbà i natural de les zones turístiques, de l'ampliació i millora dels serveis públics, els plans d'excel·lència turística (mitjançant la col·laboració entre el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, els ajuntaments i les associacions corresponents) de Portocristo (a Manacor, Mallorca), de Cala d'en Bou a Sant Josep i Sant Antoni (ambdós a l'illa d'Eivissa) i altres futurs per aprovar; la constitució i l'inici de les actuacions del consorci per a la rehabilitació integral de la Platja de Palma, un dels nuclis turístics més importants de tota la Mediterrània, així com el desenvolupament de les primeres actuacions als diferents municipis de les illes pel que fa al Pla d'ajuts urgents als municipis per pal·liar l'estacionalitat turística, posat en funcionament per la Conselleria l'any 2004.
Respecte a la Conselleria, cal destacar el Consell Assessor del Turisme de les Illes Balears, el qual continua amb la labor d'analitzar i estudiar les qüestions en matèria turística que el Govern sotmeti a la seva consideració, així com promoure projectes i activitats que puguin repercutir en la millora de l'activitat turística de les Illes Balears.
Com a instruments de la Conselleria, cal destacar les dues empreses públiques: Ibatur i Inestur.
Per a l'any 2005, l'Ibatur treballarà sota la direcció de la Conselleria de Turisme cap a un model turístic basat en qualitat, sostenibilitat, desestacionalització, ampliació de mercats emissors i diversificació. El context internacional i les noves tendències dels mercats turístics aconsellen dur a terme actuacions per tal d'adaptar-nos-hi i, d'aquesta manera, mantenir i reforçar la posició de lideratge de les Illes Balears com a destinació turística. La clau de l'estratègia de l'Ibatur és la diversificació i la desestacionalització, tant de l'oferta -amb programes que ajudin a donar valor afegit al producte turístic, que siguin capaços d'atraure segments de demanda com el cultural, l'esportiu, el de la tercera edat, etc.- com de mercats. En aquest sentit és fonamental la consolidació de la imatge de les Illes Balears i de cada una de les illes que la formen, com a marca amb la qual s'identifiqui la societat de les illes i sigui a la vegada reconeguda nacionalment i internacionalment.
Els objectius estratègics que l'Ibatur es planteja són els següents:
- Millorar la imatge de la destinació.
- Augmentar la demanda, tant nacional com internacional, per aconseguir un creixement del sector turístic balear fonamentat en la diversificació de productes.
- Recuperar els mercats tradicionals i incrementar la nostra presència en els mercats emergents.
- Transmetre un missatge de qualitat com a valor diferencial de l'oferta balear.
- Posicionar les Illes Balears com a destinació turística cultural i esportiva.
- Liderar la promoció turística mitjançant una major utilització de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions.
Per aconseguir els objectius esmentats, l'Ibatur ha previst uns programes d'actuació per desenvolupar durant l'any 2005 i que tenen cabuda en el capítol VI - Inversions immaterials.
Pel que fa a l'Inestur, el desenvolupament de les seves activitats està dividit en tres àrees:
- Quant a l'àrea de la investigació (CITTIB), en aquesta es pretén l'organització i l'establiment d'un sistema integral d'informació turística, per poder conèixer i fer el seguiment i l'anàlisi dels fluxos domèstics; organitzar i establir un sistema integral de documentació; dissenyar línies d'anàlisi i de prospectiva turística; igualment pel que fa a la demanda i el comportament dels mercats; la informació estadística; la investigació, el desenvolupament i la implantació de tecnologies al sector; la publicació, la distribució, la difusió i l'explotació comercial dels estudis, els informes, les investigacions, les dades o els recursos que es considerin d'utilitat per al sector, i qualsevol actuació que ajudi a millorar el coneixement del sector.
- L'àrea de promoció de la qualitat turística (IQT) i amb relació a la qualitat relativa al sector turístic, impulsa actuacions per al desenvolupament de programes, sistemes i plans de qualitat; la formació i l'assessorament del personal que desenvolupi tasques que hi tenen relació; l'atorgament de distintius; la comercialització i la promoció dels productes i serveis propis; la promoció de l'associacionisme; la gestió i l'impuls de sistemes telemàtics i altres relacionats amb aquests.
- Finalment, l'àrea d'inversions per a la millora de l'entorn turístic (IMET) executa diversos projectes relatius a activitats i actuacions destinades a la millora de l'entorn turístic, en particular la remodelació i la rehabilitació de zones turístiques, així com realitza el conjunt d'actuacions per projectar, construir, conservar, explotar i promocionar tota classe d'infraestructures de rellevància i millora de l'entorn turístic, com també els serveis que es poden instal·lar o desenvolupar a les esmentades infraestructures; el desenvolupament i l'execució d'actuacions de reutilització i l'esponjament de zones turístiques; l'adquisició de béns patrimonials, i qualsevol altre activitat per millorar l'entorn turístic.
A continuació, cal esmentar, de forma no menys important que els altres aspectes analitzats, l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, consorci entre el Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears, que disposa d'equipaments de primer ordre que reprodueixen totes les instal·lacions d'un establiment hoteler i garanteixen les condicions ideals per a la formació dels estudiants. Els programes docents es dissenyen en consonància amb les necessitats del sector, representat en el màxim òrgan de govern de l'Escola, el Consell de Direcció. D'aquesta manera es facilita la inserció professional dels seus titulats.
En darrer lloc es pot indicar el manteniment de les activitats de la residència de temps lliure de Can Picafort, a Santa Margalida (Mallorca).
Secció 12
Conselleria de Turisme
Relació de Centres Gestors
Centre
Gestor
Denominació
121
Secretaria General de la Conselleria de Turisme
122
Direcció General de Promoció Turística
123
Direcció General d'Ordenació i Planificació Turística
Relació de Programes
Programa
Denominació
751A
Direcció i serveis generals de Turisme
751B
Adequació, millora i promoció de la oferta turística de les Illes Balears
751C
Ordenació del sector i redefinició del model turístic
Relació de Programes per Centre Gestor
Centre
Gestor
Programa
Denominació
121
Secretaria General de la Conselleria de Turisme
751A
Direcció i serveis generals de Turisme
122
Direcció General de Promoció Turística
751B
Adequació, millora i promoció de la oferta turística de les Illes Balears
123
Direcció General d'Ordenació i Planificació Turística
751C
Ordenació del sector i redefinició del model turístic
Programa 751A
Direcció i serveis generals de Turisme
Secció 12
Conselleria de Turisme
Responsable del
Programa secretari general
Memòria
El programa 751A, Direcció i serveis generals de turisme, agrupa el conjunt d'activitats del conseller i de la secretaria general que dirigeix totes les activitats necessàries per desenvolupar la resta de programes de la Conselleria. Del bon funcionament del programa depèn, en gran mesura, la consecució dels objectius fixats per la Conselleria.
El contingut del programa es dirigeix a racionalitzar els recursos humans, tècnics i financers de la Conselleria, amb la finalitat de dotar-la dels mitjans necessaris per assolir els nivells de funcionament adequats i aconseguir les finalitats proposades. Així mateix, el programa coordina les activitats dels diferents departaments i serveis de la Conselleria i les relacions amb els d'altres conselleries i realitza tasques de suport tècnic i legal.
La Secretaria General està estructurada en dos departaments: el d'Assessoria Jurídica realitza una tasca d'assessorament jurídic, general i particular a totes les direccions generals de la Conselleria, així com als ens adscrits a la Conselleria; el Servei de Control de les Activitats Turístiques duu a terme el procediment administratiu sancionador incoat als infractors de la normativa vigent aplicable en matèria de turisme i imposa les multes que es derivin dels expedients d'infracció esmentats. També realitza el seguiment dels pagaments de les sancions imposades i la tramitació i la devolució de fiances, en coordinació amb la Intervenció General i la Direcció General del Tresor i Política Financera de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació.
Respecte al Departament de Serveis Comuns, en aquest es troba la Unitat de Gestió Economicadministrativa, la qual, entre d'altres funcions, desenvolupa les següents:
a) Gestionar els expedients de despesa que es derivin de les actuacions de la Conselleria.
b) Tramitar les transferències a les empreses públiques adscrites a la Conselleria, l'Institut Balear del Turisme (Ibatur) i l'Institut d'Estratègia Turística de les Illes Balears (Inestur) i també al consorci Escola d'Hoteleria.
c) Realitzar el seguiment dels ingressos, caixa i registre de la Conselleria.
d) Realitzar el seguiment de l'execució pressupostària de la Conselleria i dels ens adscrits a aquesta.
e) Elaborar i controlar el pressupost que es materialitza en la fiscalització dels ingressos i les despeses, donant prioritat a les necessitats i quantificant les despeses i els ingressos, per aconseguir un bon funcionament de la Conselleria i dels ens adscrits a aquesta.
f) Finalment, en depèn el Negociat de Personal, on, entre d'altres, duu a terme el seguiment del registre d'entrades i sortides del personal de la Conselleria, el control administratiu dels expedients del personal i realitza la contractació del personal mitjançant projectes d'inversió, personal eventual, personal de la Residència de Can Picafort, etc.
Per altra banda, hi ha el Servei d'Assumptes Generals, al qual s'adscriu la Unitat Administrativa de Contractació, la qual realitza:
a) Els expedients de contractació i el seguiment i el control d'aquests.
b) També en depèn el manteniment i els diferents assumptes genèrics de la Conselleria.
c) Així mateix realitza la tramitació i la devolució de fiances relatives a les contractacions que pertoquin, en coordinació amb la Intervenció General i la Direcció General del Tresor i Política Financera de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació.
Igualment, la Secretaria General participa activament en tots els plans, com els d'excel·lència, d'ajuts per pal·liar l'estacionalitat turística, etc., que impliquin impulsar projectes i activitats del sector turístic, que contribueixen a la desestacionalització, l'ampliació de mercats emissors, la diversificació i la introducció o l'increment de productes turístics innovadors com a alternativa a l'oferta tradicional.
Com es pot observar, en aquest programa destaquen dues funcions completament diferenciades: una consisteix a dotar dels mitjans necessaris els diferents departaments, i l'altre, en el control del funcionament administratiu intern de la Conselleria.
L'objectiu prioritari d'aquest programa és assolir una estructura administrativa flexible i adequada que permeti a la Conselleria dur a terme la política turística elaborada pel Govern de les Illes Balears, mitjançant els departaments i serveis corresponents, el compliment dels objectius fitxats, com també assolir una major efectivitat en la gestió del pressupost de despeses i ingressos.
Les despeses de capítol II de la Conselleria se centralitzen en aquest programa, a l'objecte de tenir un major control i obtenir sinèrgies respecte al funcionament operatiu de les despeses corrents.
El programa 751A01, Direcció i serveis generals de turisme, se subdivideix en dos centres de cost:
- 12101 Conselleria de Turisme
- 12102 Residència de Can Picafort de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, preparada com a Escola d'Hoteleria i centre residencial.
Detall de subprogrames
Codi
Denominació
751A01
Direcció i serveis generals de Turisme
Programa 751A
Direcció i serveis generals de Turisme
Secció 12
Conselleria de Turisme
Objectius i Activitats
Objectiu
Activitat
Denominació i descripció
1
MARCAR LES LÍNIES D'ACTUACIÓ DE POLITICA TURÍSTICA DEL GOVERN
1
Conèixer en profunditat la problemàtica i perspectives turístiques
2
DISPOSAR D'UNA ESTRUCTURA ADMINISTRATIVA FLEXIBLE I ADEQUADA
1
Dotar a la Conselleria de recursos humans i mitjans materials
2
Control funcional dels distints circuits administratius
3
Control de personal, registre, arxius, etc.
4
Tramitació i seguiment dels expedients de contractació
3
EFICÀCIA EN L'ASSIGNACIÓ DELS RECURSOS FINANCERS
1
Control estricte dels processos de despeses
2
Control i seguiment dels processos d'ingressos
3
Elaboració dels pressuposts
4
REGULAR EL FUNCIONAMENT DEL SECTOR TURÍSTIC I ASSESSORIA JURÍDICA
1
Estudi, preparació i redacció de normes reguladores d'empreses i
2
Elaboració de nova normativa per actualitzar la legislació a les
5
SANCIONAR LES INFRACCIONS A LA NORMATIVA TURÍSTICA
1
Tramitació i seguiment dels procediments administratius sancionadors
2
Vista i tramitació dels recursos de reposició interposats
3
Seguiment dels pagaments de les sancions imposades i, tramitació
Programa 751B
Adequació, millora i promoció de la oferta turística de les Illes Balears
Secció 12
Conselleria de Turisme
Responsable del
Programa dtor. gral. de Promoció Turística
Memòria
Els objectius estratègics que es plantegen per aconseguir una millora de l'ocupació turística són incidir en la desestacionalització de la temporada, la millora del producte turístic en general i unes millors condicions per als treballadors del sector; són, entre d'altres:
- Incidir en l'avantatge i la millora de la imatge de les illes en els mercats emissors tradicionals i en els mercats emergents amb actuacions, si cal, ampliades d'aquelles que s'han dut a terme fins al present.
- Propiciar l'augment de la demanda, tant nacional com internacional, per tal d'aconseguir un creixement del sector turístic balear basat en la diversificació, l'especialització i la segmentació dels productes turístics de les illes.
- Procurar la recuperació dels mercats tradicionals i incrementar la presència de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera en els diferents mercats emergents, mitjançant la participació a fires i presentacions i l'organització de visites de grups educacionals, de familiarització (fam trips) i dels mitjans de comunicació.
- Transmetre un missatge de qualitat com a valor diferencial de la nostra oferta i destacar els progressos que es duen a terme de l'oferta turística, tant pel sector públic com pel privat.
- Posicionar les Illes Balears com a destinació turística cultural, esportiva, de congressos, convencions, seminaris, de salut i bellesa, de gastronomia i de turisme idiomàtic, entre d'altres.
- Liderar la promoció turística mitjançant una major utilització de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions i fer una aposta decidida per la protecció del medi ambient que permeti desenvolupar un turisme sostenible que es fonamenti en un respecte al medi ambient.
Es pretén dur a terme les activitats indicades amb la col·laboració dels representants del sector turístic de cada una de les illes, cosa que contribuirà a l'elaboració d'un pla estratègic de promoció turística basat en les experiències i els coneixements dels representants de la societat civil, relacionada amb el sector turístic; activitats en les qual es pretén comptar amb la col·laboració dels consells insulars i dels foments de turisme de Mallorca (especialment amb aquest, atesa la celebració del seu centenari), Menorca, Eivissa i Patronat de Turisme de Formentera. Les diferents activitats que s'han de realitzar es faran, en part, mitjançant convenis amb les esmentades institucions.
Per tot això, la Conselleria, a través de l'Ibatur (mitjançant les corresponents transferències des d'aquest programa pressupostari), sota la directriu de la Direcció General de Promoció Turística, té previst desenvolupar les diferents accions promocionals, tant al mercat nacional com a l'internacional, sempre d'acord amb les seves disponibilitats pressupostàries corresponents a l'any 2005 per a la realització dels objectius següents:
Publicitat
Es mantindrà la campanya publicitària dels aeroports. Campanya de sensibilització Un turista, un amic. Campanya gràfica per a revistes especialitzades en la qual es preveuran els diferents productes per a cada illa. Es propiciarà l'enregistrament de sèries de televisió d'àmbit nacional i internacional, mitjançant les quals es contribueixi a un més ampli coneixement de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera i es destacarà la seva imatge turística. Així mateix, es preveu transmetre missatges promocionals mitjançant la televisió. Es faran actuacions publicitàries, entre d'altres, específiques per destacar la celebració del centenari del Foment del Turisme de Mallorca.
Publicacions
Es mantindran les corresponents actualitzacions dels fullets i mapes relatius a les illes i se n'estudiaran i desenvoluparan de nous, si escau; es realitzaran nous cartells promocionals per a cada una de les illes, com també fotografies per a premsa i fullets de l'oferta especialitzada, en col·laboració amb associacions empresarials, esportives i culturals.
Pàgina web
Es preveu l'evolució del portal actual (http://www.illesbalears.es) per millorar la promoció de les Illes Balears com a destinació turística mitjançant Internet. S'hi destacaran les diferents activitats, s'augmentaran i milloraran els enllaços a altres pàgines i se cercarà generar sinèrgies amb altres institucions per optimitzar els esforços que es duen a terme per millorar-ne els resultats.
Programa Turisme sènior interior
Aquest programa possibilita realitzar vacances als nostres majors dins les Illes Balears durant la temporada baixa, la qual cosa facilita la desestacionalització i el manteniment de l'activitat econòmica del sector turístic que permet mantenir també els llocs de feina. Així mateix i per primera vegada, es procedirà a estudiar i desenvolupar, si escau, l'ampliació de l'abast del programa a altres comunitats autònomes com Múrcia i València.
Grans esdeveniments
Amb l'objectiu d'allargar la temporada i per donar a conèixer millor la nostra destinació turística, és convenient la realització d'esdeveniments esportius i culturals, així com la realització de congressos, convencions, seminaris, reunions d'empresa i altres, tant de caràcter nacional com internacional. Alguns exemples dels grans esdeveniments son l'Open de Golf i altres torneigs d'aquest esport, la Volta Ciclista a Mallorca, les regates Breitling, la Ruta de la Sal, el Comte de Barcelona i altres. Esdeveniments culturals per destacar són els festivals de música de Pollença i de Valldemossa, el Festival de Ballet, el Festival Internacional Folklòric i el Festival Internacional de Cinema, entre d'altres.
Els programes Hivern a Mallorca, Menorca tot l'any i Moda Ad-Lib a Eivissa i Formentera, entre d'altres, són igualment importants per a la promoció de les nostres illes.
Atenció a periodistes i agències de viatges
És necessària la permanent atenció als periodistes i agents i agències de viatges que ens visiten provinents dels diferents mercats emissors, per a la qual cosa es propiciarà que es duguin a terme a cadascuna de les quatre illes aquests tipus de visites, coordinat tot això amb les OET dependents de Turespaña.
Fires, congressos i presentacions
És important la participació a les fires més destacades dels mercats emissors per identificar les nostres destinacions: Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La major i més àmplia presència es produeix a les tres fires més importants que són Fitur a Madrid, ITB a Berlín i WTM a Londres. Així mateix, s'ha de tenir presència a la resta dels mercats europeus al llarg de tot l'any i de manera especial en els mercats emergents com la Federació Russa, Polònia, Hongria, República Txeca i països bàltics, entre altres.
Per tal de mantenir la tradició que amb una periodicitat establerta es duguin a terme a les nostres illes els congressos d'ABTA, DRV i CAAVE, hem de tenir la presència de les nostres illes durant la realització d'aquests a les diferents presentacions que es duguin a terme amb la col·laboració dels operadors turístics i amb la coordinació de les oficines de turisme (OET) dependents de Turespaña. Es continuaran realitzant les gestions adients, a l'objecte de dur a les nostres illes la realització de congressos del sector turístic i s'impulsaran tots els esdeveniments d'aquestes característiques que puguin ser objecte de realització a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
Detall de subprogrames
Codi
Denominació
751B01
Adequació, millora i promoció de la oferta turística de les Illes Balears
Programa 751B
Adequació, millora i promoció de la oferta turística de les Illes Balears
Secció 12
Conselleria de Turisme
Objectius i Activitats
Objectiu
Activitat
Denominació i descripció
1
PUBLICITAT
1
Realització de diferents campanyes publicitàries, gràfiques i act
2
Propiciar l'enregistrament de sèries de televisió
3
Transmetre missatges promocionals mitjançant la televisió
2
PUBLICACIONS
1
Elaboració, suport, promoció de publicacions, cartells, mapes i a
3
PÀGINA WEB
1
Evolucionar l'actual portal per a millorar la promoció turística
4
PROGRAMA DE VACANCES DEL TURISME SÈNIOR INTERIOR
1
Programa de vacances del turisme sènior interior
5
GRANS ESDEVENIMENTS
1
Suport, promoció i/o realització d'esdeveniments esportius, culturals
2
Suport, promoció i/o realització de congressos, seminaris, reunions
6
ATENCIÓ A PERIODISTES I AGÈNCIES DE VIATGES
1
Atenció a periodistes, agents i agències de viatges
7
ASSISTÈNCIA A FIRES, CONGRESSOS I PRESENTACIONS
1
Participació als esdeveniments turístics més importants
Programa 751C
Ordenació del sector i redefinició del model turístic
Secció 12
Conselleria de Turisme
Responsable del
Programa dtor. gral. d’Ordenació i Planificació Turística
Memòria
La política turística del Govern de les Illes Balears que executa la Conselleria de Turisme s'emmarca en la necessitat de recuperar, des de la coherència i el consens, el paper essencial que l'activitat turística juga en el context econòmic i social de la nostra comunitat. Les Illes Balears basen el seu benestar fonamentalment en l'activitat turística. Per això les polítiques en aquesta matèria s'han de subjectar a un esforç permanent de consolidació del model econòmic bàsic per al funcionament òptim de la nostra economia i, en conseqüència, de l'ocupació, que genera tant seguretat com expectatives de qualitat de futur per als ciutadans de les illes.
Des de la perspectiva turística, les Illes Balears són una destinació experta i madura, amb una oferta de primera generació que necessita actuacions decidides capaces de situar-les en el lideratge que els correspon i que s'havia perdut en els darrers anys amb motiu d'un procés de depressió de la nostra principal indústria.
Es tracta, per tant, d'articular una acció política sòlida des de la Direcció General d'Ordenació i Planificació Turística què actuï en els eixos de la millora de l'entorn, del producte, de la formació i de la innovació i que porti la nostra principal indústria cap al camí real de la competitivitat, la sostenibilitat i l'excel·lència turística. Aquest procés té com a objectiu final primordial la millora de la qualitat de vida dels ciutadans de les Illes Balears.
En definitiva, els objectius generals de la Direcció General es poden resumir en la millora de l'entorn turístic i mediambiental; la millora del producte turístic, i la millora del servei, a través de la formació i la millora de la innovació, mitjançant les eines bàsiques de la reorganització administrativa, la normativa, els diferents plans específics i la transversalitat.
La Direcció General integra, a més d'altres òrgans: el Servei Tècnic, el Servei d'Inspecció i Estratègia Turística, el Servei d'Ordenació i Planificació Turística i el Servei de Documentació i Anàlisi. Els objectius generals de cada un d'aquests són els següents:
Amb relació al Servei Tècnic, es poden resumir en:
a) El desenvolupament, la redacció i altres tasques tècniques relatives a projectes tècnics de millora de l'entorn turístic i mediambiental, com els plans de desestacionalizació turística, els plans d'excel·lència turística, la continuació del desenvolupament del Pla Mirall i la creació de projectes de rehabilitació integral de zones turístiques, com el de la Platja de Palma.
b) L'elaboració d'informes tècnics per a la tramitació administrativa dels expedients (relatius al Servei d'Ordenació i Planificació Turística i al Servei d'Inspecció i Estratègia Turística) de la Direcció General i de la Secretaria General. Elaboració d'informes tècnics referits a expedients sol·licitats per altres organismes oficials, com el Consell de Mallorca, ajuntaments, etc.
c) El servei de consultoria tècnica i de redacció de projectes, així com de la conservació dels edificis adscrits a la Conselleria.
d) Les assistències a comissions en qualitat de tècnics del Govern de les Illes Balears i com a vocals de la Conselleria en les següents: Activitats Classificades, Espectacles i Activitats Recreatives, Comitè d'Avaluació de l'Impacte Ambiental, Comissió Permanent de Medi Ambient, Pla Mirall, Seguretat Vial, Comissió d'Ordenació d'Emergències, Comitè Tècnic d'Ordenació d'Emergències, etc.
e) La redacció del desenvolupament d'aspectes tècnics de reorganització administrativa i normativa.
Respecte al Servei d'Inspecció i Estratègia Turística, aquest s'encarrega de:
a) Realitzar el seguiment del compliment de la normativa turística per les empreses turístiques de Mallorca i molt especialment de l'aplicació de la Llei general turística.
b) Emetre informe de les autoritzacions d'obertura d'establiments turístics; del control de l'oferta no regulada i de l'oferta il·legal, i del control de qualitat d'ofertes específiques: tot inclòs, medi rural i altres.
c) Fomentar la qualitat a tot el sector turístic i la col·laboració amb els empresaris per millorar, tant els establiments turístics com el servei.
d) Atendre denúncies i reclamacions; plans de modernització.
e) Participar en el desenvolupament normatiu de la Llei general turística, de la nova regulació dels habitatges turístics de vacances, de l'oferta turística complementària, de les agències de viatges i de l'oferta turística al medi rural.
Respecte al Servei d'Ordenació i Planificació Turística, aquest s'encarrega de:
a) La tramitació administrativa d'expedients de restauració, agències de viatges i habitatges turístics de vacances de l'illa de Mallorca, així com de la custòdia administrativa d'aquests expedients.
b) La tramitació administrativa d'expedients d'aprofitament per torns, allotjaments hotelers i extrahotelers i de turisme en el medi rural de l'illa de Mallorca, així com la custòdia administrativa d'aquest expedients.
c) Les renovacions i habilitacions per a guia turístic de les illes per a la realització de les plaques i els carnets de guia per a les illes.
d) La tramitació d'expedients de director davant la Direcció General de Turisme de la Secretaria d'Estat de Turisme.
e) L'atenció al públic pel que fa a la tramitació dels expedients que es tramiten.
f) El segellat de preus de restauració i dels establiments hotelers i extrahotelers. La tramitació de les fitxes de declaracions prèvies d'establiments hotelers i extrahotelers amb Turespaña. La inscripció en el Registre General d'Empreses i Activitats Turístiques d'establiments autoritzats pels consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera.
g) La coordinació i el seguiment per a la implantació del nou catàleg informàtic d'hoteleria.
h) L'elaboració d'estadístiques i llistats d'informació provinents del catàleg d'hoteleria.
i) La participació i el suport a l'elaboració i la revisió de la normativa turística que afecta la tipologia d'establiments que es tramiten al Servei.
El Servei de Documentació i Anàlisi dóna suport en les matèries següents:
a) Estudi i anàlisi de legislació i de treballs relacionats amb el turisme.
b) Estudi i anàlisi de treballs i d'iniciatives relacionats amb els aspectes educatius del turisme.
c) Promoció del coneixement del turisme en el món de l'ensenyament.
d) Relacions institucionals i de col·laboració amb la resta de conselleries, amb els consells insulars i amb els ajuntaments de les illes i amb l'Administració de l'Estat.
e) Projecte de seguretat a les platges amb col·laboració amb la Conselleria d'Interior.
f) Gestió de les Beques Turisme d'Espanya.
A més de la direcció i la coordinació dels serveis descrits, sota les directrius d'aquesta Direcció General, a través de l'Inestur, es realitza la planificació estratègica turística, i el desenvolupament d'activitats lligades a la investigació i les tecnologies turístiques, la promoció de la qualitat turística i el desenvolupament d'inversions per a la millora de l'entorn turístic, mitjançant les àrees corresponents de l'empresa pública esmentada.
Així mateix, la Direcció General fa el seguiment de l'Escola d'Hoteleria, la qual disposa d'equipaments de primer ordre que reprodueixen totes les instal·lacions d'un establiment del sector i dissenya els diferents programes docents, en consonància amb les necessitats del món del turisme, per garantir les condicions ideals per a la formació dels estudiants i facilitar la inserció professional d'aquests. Finalment, cal destacar la coordinació dels projectes i les actuacions conjuntes amb la Fundació per al Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears.
Objectius específics:
Entorn: es duran a terme un conjunt d'accions, complementàries unes amb les altres i realitzades de manera transversal amb altres administracions. Aquesta actuació conjunta i coordinada permetrà aconseguir una qualitat global dels entorns turístics.
- Accions per a la millora de l'entorn ambiental i patrimonial: inversions per a l'adquisició o la rehabilitació d'espais naturals i patrimonials que millorin l'entorn turístic. En concret, es poden indicar, entre d'altres, la redacció de projectes tècnics per a la rehabilitació d'espais naturals i patrimonials; dels projectes de reforma del Quarter d'Intendència, de recuperació i millora de l'espai públic a Cas Català, de recuperació de l'entorn de la finca de Sa Coma a Estellencs, d'adaptació de les cases de Son Real, de la rehabilitació de l'edifici de Can Fàbregues a Palma, i de rehabilitació de Can Serra.
- Accions per a la millora d'infraestructures i equipaments turístics: millora d'equipaments culturals, esportius o complementaris i d'infraestructures urbanes; entre d'altres, es poden esmentar el desenvolupament de projectes de millora d'equipaments culturals, esportius o complementaris i en infraestructures urbanes; dels plans d'excel·lència turística (Portocristo, Sant Antoni de Portmany i altres), del Pla de rehabilitació integral de la Platja de Palma i del Pla de desestacionalització adreçat a tots els municipis.
- Embelliment d'entorns: accions d'implicació conjunta entre administracions i el sector privat en projectes de qualificació de qualitat conjunta; accions específiques a zones estratègiques de mobilitat turística com entorns d'aeroports i ports, vials i carreteres d'interior. Entre d'altres, es poden esmentar la redacció, el desenvolupament i la implantació de la segona fase de les rutes cicloturístiques; el seguiment de les feines de gestió i informe del Pla Mirall; la gestió i l'assessorament tècnic en el desenvolupament dels ajuts urgents per pal·liar l'estacionalitat turística, i el Pla integral de neteja del litoral que es desenvolupa conjuntament amb la Conselleria de Medi Ambient.
- Desenvolupament d'una xarxa de rutes del patrimoni: inversions en la creació d'una xarxa de rutes que, pel seu valor patrimonial i cultural, potencia nous segments de mercat.
Producte: l'esforç inversor de les administracions públiques s'ha de veure acompanyat d'un esforç de la iniciativa privada. Les accions, dutes a terme de forma consensuada i coordinada, permetran arribar als objectius proposats.
- Desenvolupament de la Llei general turística: es desenvoluparà amb especial incidència en una nova regulació dels habitatges turístics de vacances, del sector de l'oferta turística complementària de restauració i de l'oferta d'oci, del sector de les agències de viatges i guies turístics, i una regulació de l'oferta turística en el medi rural. Així mateix es desenvoluparan matèries com l'intercanvi de places per a la creació d'una nova oferta, el banc de places i la modernització permanent. Tota aquesta regulació normativa farà especial incidència en la simplificació i agilització dels procediments administratius.
- Desenvolupament i implantació d'un nou model de gestió informàtica que serveixi de suport als procediments administratius de la Direcció General. Amb això es generarà una nova aplicació informàtica que servirà per poder realitzar d'una manera més ràpida i eficaç el seguiment dels expedients administratius, com també per tenir millors i més eficaces eines d'accés a les bases de dades actualitzades dels establiments turístics i la millora de l'explotació estadística global.
- Potenciació dels plans de qualitat: ampliar a tots els segments del producte turístic i coordinar aquest procés amb els sistemes acreditatius de qualitat reconeguts a l'àmbit internacional; iniciar un procés per incorporar els entorns públics i les destinacions turístiques a la cultura de la qualitat.
- Impuls a les marques d'ofertes desestacionalitzadores: reestructurar l'actual Pla de marques amb criteris de diversificació i potenciar els segments que impliquin la desestacionalització de la nostra oferta.
Servei: la qualitat del servei és un dels elements bàsics de la percepció dels clients. Aprofundir-ne en la millora és un factor imprescindible.
- Formació: la millor eina amb la qual compten les Illes Balears en aquesta matèria és l'Escola de d'Hoteleria. L'oferta formativa s'ampliarà a Menorca i es consolidarà a l'illa d'Eivissa amb l'obertura/la millora d'extensions formatives a les illes.
- En col·laboració amb la Conselleria d'Interior, el disseny d'un pla específic formatiu en matèria de turisme per a la nova Policia Turística.
- Impuls a la formació contínua: a través de cursos específics, d'acord amb les necessitats empresarials i laborals, així com per mitjà de les línies de formació permanent coordinades amb la Conselleria de Treball i Formació.
- Noves ofertes formatives: es crearan noves línies formatives a àrees com l'oci, l'oferta especialitzada o les noves tecnologies per tal de donar resposta a les actuals demandes del mercat.
Innovació: com a destinació turística de primera línia en el context internacional, les Illes Balears, no només s'han d'adaptar als canvis que es produeixen en la indústria turística, sinó que també s'han de poder avançar a aquests canvis. Igualment, cal adaptar-ne permanentment el desenvolupament a un model sostenible què mantengui en equilibri turisme i medi ambient.
- Des de l'àrea de recerca i tecnologies turístiques (CITTIB) de l'Inestur s'abordarà un nou enfocament en els àmbits d'investigació, estadística, conjuntura, mercats i documentació i es desenvoluparan les convocatòries de projectes d'investigació en matèria turística.
- Accions de desenvolupament tecnològic: destinar el major esforç d'investigació a l'àrea de desenvolupament tecnològic d'aplicació pràctica als diferents subsectors turístics, amb una incidència molt especial en la plataforma integral de comercialització directa, en col·laboració amb la Fundació IBIT.
Detall de subprogrames
Codi
Denominació
751C01
Ordenació del sector i redefinició del model turístic
Programa 751C
Ordenació del sector i redefinició del model turístic
Secció 12
Conselleria de Turisme
Objectius i Activitats
Objectiu
Activitat
Denominació i descripció
1
L'ENTORN
1
Accions per a la millora de l'entorn ambiental i patrimonial
2
Accions per a la millora d'infrastructures i equipaments turístic
3
Entorns de qualitat total
4
Embelliments d'entorns de mobilitat
5
Desenvolupament d'una xarxa de rutes del patrimoni
2
EL PRODUCTE
1
Desenvolupament de la Llei general turística
2
Desenvolupament i implantació d'un nou model de gestió informàtic
3
Impuls a les marques d'ofertes desestacionalitzadores
3
EL SERVEI
1
Formació
2
Pla específic formatiu de la nova Policia Turística
3
Impuls a la formació contínua
4
Noves ofertes formatives
4
INNOVACIÓ
1
Àrea de recerca i tecnologies turístiques (CITTIB)
2
Desenvolupament tecnològic
5
INSPECCIÓ
1
Informar les autoritzacions d'obertura d'establiments turístics
2
Oferta no regulada i oferta il·legal
3
Control de qualitat d'ofertes específiques
4
Foment de la qualitat a tot el sector turístic
5
Millora dels establiments i serveis
6
Atenció a denúncies i reclamacions
7
Plans de modernització
6
SERVEI TÈCNIC
1
Realització d'informes tècnics
2
Realització de la inspecció tècnica d'establiments turístics
3
Servei d'arquitectura i enginyeria
4
Assistència a comissions i ponències