LOGO CAIB
Contingut
2 juliol 2018| <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

El Govern destina 10 milions d'euros a crear una xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics capdavantera a Europa NNota Informativa

Foto de noticia

El Govern destina 10 milions d'euros a crear una xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics capdavantera a Europa

El projecte està finançat amb fons de l' Impost de Turisme Sostenible(ITS)

La vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, han presentat avui el projecte de mobilitat sostenible finançant amb fons de l' Impost de Turisme Sostenible (ITS) que permetrà destinar 10 milions d'euros a la instal·lació de punts de recàrrega ràpida a totes les Illes per tenir una infraestructura que doni garanties a la mobilitat elèctrica.

La previsió és que amb aquest concurs es puguin instal·lar entre 250 i 500 punts de recàrrega ràpids, que se sumarien als prop de 300 (la majoria semi-ràpids) que hi ha actualment.

Les bases del concurs sortiran ara a exposició pública i el setembre es formalitzarà la convocatòria, amb l'objectiu de materialitzar les adjudicacions a principi del 2019 es pugui iniciar la instal·lació dels punts.


La vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, ha destacat que aquestes actuacions finançades amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible són "exemples clars en què utilitzam impost de turisme sostenible per millorar la qualitat de vida de residents i visitants" i ha afegit que "volem que arreu del món es conegui Balears per ser una destinació sostenible".

El conseller Marc Pons ha explicat que "dotar les Illes d'una infraestructura de punts de recàrrega ben dimensionada que doni garantia d'autonomia als vehicles elèctrics és un dels puntals del canvi de paradigma en la mobilitat que hem iniciat".


Pons ha assegurat que des del Govern ja s' han fet passes per fer viable la transició energètica a les nostres Illes, essent la mobilitat un dels aspectes claus.


El conseller ha recordat que paral·lelament a l'avanç de la futura llei del canvi climàtic, s'han pres ja mesures importants en matèria de mobilitat, com ara l'electrificació del tren fins a Manacor i sa Pobla o les noves concessions d'autobús per carretera, amb una flota que incorporarà busos elèctrics i prioritzarà els busos de gas naturals.


Ha incidit especialment el conseller Marc Pons en què la futura llei de canvi climàtic preveu la limitació d'entrada de nous vehicles dièsel a partir de 2025 i de benzina des de 2035 paral·lelament a la introducció de vehicles elèctrics, amb l'horitzó posat en una mobilitat elèctrica o no contaminant.


Per això, conseller ha assegurat que aquest projecte "permetrà que les nostres Illes siguin el territori amb la infraestructura de punts de recàrrega més destacada fins i tot internacionalment, per davant de països punters com ara Noruega".


A més a més, el conseller ha explicat que, amb aquest concurs,  s'obren també oportunitats econòmiques per a moltes empreses perquè el subministrament als vehicles elèctrics és un nou mercat de negoci a considerar. "Hi poden optar qualsevol tipus d'empreses... un supermercat, un restaurant pot decidir instal·lar lar punts de recàrrega al seu pàrquing o una benzinera", ha detallat el conseller.


El projecte es divideix en dues línies de subvenció per a la instal·lació de punts de recàrrega ràpids:

-una línia de 6 milions d'euros als qui podran optar empreses per cobrir distints lots de punts de recàrrega repartits a totes les Illes. S'han d'executar en els pròxims 5 anys i el mínim a cobrir són 100 punts, tot i que es confia en el fet que , amb les ofertes es millori substancialment aquesta xifra.


-una segona línia 4 milions d'euros als quals podran optar administracions i empreses per a instal·lacions individuals, però sempre d'ús públic. El termini d'execució és de dos anys.

Per a la primera línia del concurs, es divideixen les illes en lots, de manera que queda garantida una xarxa de punts de recàrrega ben distribuïda per totes les illes.


Hi haurà 8 lots: Palma, comarca de Tramuntana de Mallorca, comarca de Raiguer, Comarca del Pla, comarques de Migjorn i Llevant, Menorca, Eivissa i, finalment, Formentera.

En cada lot es fixa un mínim de punts de recàrrega a instal·lar r, que naturalment les ofertes poden superar.


Aquestes ajudes se sumen als 1,9 milions en ajudes per a punts de recàrrega a hotels, tallers i rent a cars ara en concurs (en aquest cas poden ser per ús individual o públic) que ha tret a concurs la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat i als 950.000 euros atorgats en ajudes a les administracions en els dos darrers anys per punts de recàrrega.