20 marzo 2019 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Menorca presenta a Europa els avanços en l’objectiu d’assolir el 85% d’energies renovables NNota Informativa

Menorca acollirà una conferència internacional d’illes interessades en la transició energètica, administracions i empreses especialitzades

Menorca presenta a Europa els avanços en l’objectiu d’assolir el 85% d’energies renovables

S’han presentat projectes singulars i innovadors que consoliden Menorca com a referent en la implantació d’energies renovables a Europa
Una delegació encapçalada pel conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern balear, Marc Pons, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i el director de renovables de l’IDAE, Joan Groizard, s’ha reunit aquest matí amb el director general d’Energia de la Comissió Europa, Dominique Ristori, amb l’objectiu d’avançar en el Pla de Transició Energètica Menorca 2030. La trobada, que ha tingut lloc a Brussel·les, ha servit per avançar en diverses línies per tal de fer realitat l’objectiu de que Menorca arribi al 2030 consumint un 85% d’energies renovables.
Durant la trobada s’ha tancat definitivament l’arribada de fons europeus a través del Govern central per a fer possible una primera fase d’aquesta transició. Així, Govern central i Comissió Europea han establert que a principis d’abril es convocarà la subhasta per valor de 40 milions d’euros per a la instal·lació de parcs fotovoltaics a Balears, una línia de la que es podran beneficiar iniciatives a Menorca. També s’han confirmat les tres altres línies d’ajuda anunciades per l’illa, i que suposen 5 milions d’euros de fons europeus per a la instal·lació de parcs fotovoltaics a Menorca, 5 milions d’euros per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a aparcaments públics de municipis, i 3 milions d’euros per a iniciatives d’autoconsum energètic. Es tracta de fons europeus que es gestionen a través de l’IDAE (Govern central), i que ajudaran a que el proper any ja es pugui assolir la fita del 20% d’energies renovables a l’illa.
La reunió també ha servit per a què Europa doni el vist-i-plau definitiu al Full de Ruta dissenyat per assolir el 85% d’energies renovables l’any 2030, una vegada s’han inclòs les recomanacions que van fer els tècnics europeus després de la seva visita a Menorca del mes de gener.
A partir de diferents reunions tècniques que s’han mantingut durant la jornada d’avui i també la d’ahir a Brussel·les, s’ha aprofundit en el paper de Menorca com a terreny propici per a la implantació d’iniciatives pilot que serveixin per avançar en l’ús d’energies renovables i l’eficiència energètica i que puguin ser models a replicar a altres terrenys. En aquesta línia, s’han mantingut diverses reunions tècniques amb la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea, la Direcció General de Recerca, el Secretariat General de la Unió Europea i el Secretariat de les Illes (Clean Energy for EU Islands). Durant aquestes trobades, s’ha constatat que Menorca està molt avançada en el camí cap a la transició energètica, ja que de les 26 illes seleccionades al programa Clean Energy Islands, i segons han informat des del propi Secretariat europeu, Menorca és l’única que disposa ja del pla de transició elaborat. Açò permet que a l’Illa ja es pugui estudiar la viabilitat de projectes concrets per a la seva implementació.
En aquesta línia, s’han presentat 8 projectes singulars concrets, amb l’objectiu de provar sobre el terreny iniciatives a petita escala, que puguin ser després replicats i incrementats. Són projectes que afecten a diversos sectors de la societat, i que aborden la transició energètica des d’un punt de vista transversal. Aquests 8 projectes són els següents:
  • Conversió d’un polígon empresarial en autosuficient energèticament.
  • Instal·lació d’emmagatzament elèctric a Menorca, per tal de provar tres tecnologies diferents.
  • Rehabilitació d’edificis comunitaris d’habitatges cap a un consum energètic nul.
  • Reforma d’infraestructures hoteleres seguint criteris d’edificis de consum energètic pràcticament nul.
  • Generació d’electricitat a través de plaques fotovoltaiques a aparcaments en superfície per a un autoconsum compartit per a particulars i empreses ubicats en un radi de 500 metres.
  • Socialització de projectes públics de promoció d’energies renovables a sòl públics o cedit.
  • Desplegament d’una xarxa massiva de punts de recàrrega de vehicles elèctrics associada a un sistema de cotxe compartit.
  • Disseny d’una metodologia per a la planificació, seguiment i control de la transició energètica ràpida a illes geogràfiques.
 
L’objectiu d’aquests 8 projectes singulars és, per una banda, testejar iniciatives que puguin ser aplicades a major escala i a altres llocs i, per altra banda, consolidar Menorca com a zona pilot per a l’aplicació d’energies renovables i d’una política pionera en eficiència energètica i reducció d’emissions contaminants. Les institucions europees han empès l’illa a fer aquest pas i treballar en la línia de la innovació i la investigació, refermant així la seva aposta per Menorca com a espai privilegiat per aquesta transició energètica, per les seves dimensions, implicació social, empresarial i institucional. Des d’Europa es veu amb bons ulls aquests projectes, i ja s’han estudiat diverses línies d’ajuda per contribuir a la seva posada en marxa.
Durant aquesta reunió, s’ha parlat també de projectes a major escala, que han de permetre avançar en la implementació de renovables a Menorca. Així, s’ha posat damunt la taula de la Comissió Europea el projecte per convertir Milà en un punt de generació d’energies renovables, amb una combinació d’energia eòlica i fotovoltaica amb capacitat per generar 20 MW de potència. Aquest projecte, valorat en un 17 milions d’euros, serà analitzat ara per les autoritats europees, per tal d’estudiar el grau d’implicació que es pot assolir.
Per altra banda, durant aquesta trobada s’ha treballat també en la implicació de les diferents administracions per fer realitat l’objectiu del 85% d’energies renovables el 2030. En aquest sentit, i aprofitant que s’estan dissenyant els criteris que han de regir els fons estructurals europeus durant els propers anys, des de Menorca i Balears s’ha posat damunt la taula que els criteris de repartiment d’aquestes ajudes tinguin en compte la transició energètica i experiències com la de Menorca a l’hora de concretar les línies de finançament durant el període 2021-27.
En aquest sentit, els diferents organismes de la Comissió Europea s’han posat a disposició de la delegació menorquina. Cal recordar que alts funcionaris europeus ja es van desplaçar a Menorca per analitzar sobre el terreny l’aposta de Menorca, i que ara han rebut a Brussel·les durant dos dies la comitiva insular. En tot moment, des d’Europa s’ha elogiat l’aposta menorquina.
Durant la reunió s’ha acordat també que Menorca serà la seu d’una conferència internacional per debatre sobre experiències d’èxit a territoris insular en la transició energètica. En aquesta conferència participaran administracions públiques, empreses i experts d’aquest camp.
 
 

Documentos adjuntos: