18 febrero 2019 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Les obres de millora als ports de les Illes sumen inversions per valor de 178 milions d'euros NNota Informativa

Foto de noticia
Descarga de imágenes en alta calidad

Les obres de millora als ports de les Illes sumen inversions per valor de 178 milions d'euros

El conseller Marc Pons ha visitat avui les obres que s'executen a Puerto Portals, pressupostades en 40 milions

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha visitat avui obres que s'estan realitzant a Puerto Portals, un port de Ports IB de gestió indirecta, en el qual s'estan executant obres de millora per valor de 40 milions d'euros.

Ports IB va renovar el 2017 la concessió a Puerto Portals mitjançant un acord que suposava l'increment del cànon del port fins als 2,5 milions anuals i la realització d'importants obres de millora al port per un valor inicial de 26 milions que ara s'ha elevat, per part de la concessionària, fins a 40 milions.

La renovació de la concessió de Puerto Portals s'emmarca en el procés que s'ha seguit amb els 29 concessionaris dels ports de gestió indirecta. En conjunt, es desenvolupen obres en els ports de gestió indirecta que sumen 138 milions. Al mateix temps, aquesta actualització suposa un increment dels cànons que es tradueix en un augment dels ingressos de Ports IB dels 125.000 euros inicials als 10,7 milions actuals.

En el cas concret de Puerto Portals, es va establir un cànon anual de 2,5 milions d'euros i inversions per valor de 27,6 milions, que ara s'estan executant. La inversió inicialment prevista s'ha incrementat ara en 12 milions, arribant als quasi 40 milions d'euros.

El conseller ha destacat que un dels objectius marcats a l'inici d'aquesta legislatura, i que han estat assolits, era gestionar millor els ports de les Illes, i ha recordat els cànons que paguen els ports de gestió indirecta són una important font d'ingressos públics si es gestiona bé.

"El procés d'adaptació dels ports, a més de ser legalment obligatori, ha contribuït a la millor gestió dels espais públics i a la seva millora", ha afirmat el conseller.

El conseller ha destacat que el projecte que està desenvolupant Puerto Portals suposa "una importantíssima millora dels serveis d'un port que s'ha convertit en referència de qualitat internacional".

Les obres s'estan desenvolupant per fases:
-S'està actuant en l'adequació del talús
-S'està executant una nova esplanada pel nou varador, que podrà donar servei a embarcacions de fins a 35 metres d'eslora.
-S'està fent feina també en la construcció d'un pàrquing subterrani que podrà albergar fins a 200 places.

Ha recordat també el conseller que la nova concessió ha donat garantia de continuïtat a l'Escola de Vela de Calvià.

Finalment, el conseller ha destacat que la millor gestió de Ports IB en aquesta legislatura s'ha traduït també en importants inversions en els ports de gestió directa, que superen els 40 milions d'euros. Inversions en la pràctica totalitat dels ports, tant per afrontar problemes d'emergència que han sorgit (com en el port interior de Ciutadella o a Cala Rajada) com millores tant estructurals com de serveis en el conjunt dels ports.

Pons ha assegurat que la gestió feta aquesta legislatura a Ports IB dóna viabilitat a aquesta l'empresa pública per 25 anys més.

Si se sumen les inversions en obres als ports de gestió directa i indirecta, la inversió supera els 178 milions d'euros.