29 noviembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

La instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’aparcament de l’Hospital d’Inca permetrà generar el 5,2 per cent de l’energia que necessita NNota Informativa

La llei de canvi climàtic ara en tràmit preveu l’obligació de cobrir amb plaques els aparcaments

La instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’aparcament de l’Hospital d’Inca permetrà generar el 5,2 per cent de l’energia que necessita

Durant aquesta legislatura s’ha multiplicat per 10 la potència de generació instal·lada a edificis de la comunitat, de 300 kW a 3.000 kW

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, acompanyats del batle d’Inca, Virgilio Moreno, han presentat aquest matí el projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’aparcament de l’Hospital d’Inca. Aquesta iniciativa permetrà incrementar l’autoconsum energètic de l’hospital i generarà un estalvi econòmic de 15.017 euros anuals.

El projecte consisteix en la instal·lació de plaques fotovoltaiques a una superfície de 631 metres quadrats, cobrint d’aquesta manera 49 places d’aparcament. El pressupost de l’actuació és de 238.498 euros, que s’inclouen dins el contracte de subministrament energètic que l’administració ha signat amb el proveïdor d’energia.

La instal·lació que es construirà permetrà generar una potència pic de 117 kW, el que suposa generar el 2,3 per cent de l’energia que necessita l’Hospital. Aquesta capacitat se suma a la de les plaques fotovoltaiques ja instal·lades a la coberta de l’edifici, que generen una potència pic de 125 kW, que suposa un estalvi del 2,8 per cent d’energia que consumeix la instal·lació, i un estalvi econòmic de 17.766 euros anuals.

Per tant, amb les dues instal·lacions fotovoltaiques, l’Hospital d’Inca generarà el 5,2 per cent de l’energia que necessita, i estalviarà 32.780 euros l’any.
L’aparcament de l’Hospital d’Inca és un espai amb molt potencial, que si s’aprofita tot per instal·lar plaques fotovoltaiques, permetria poder generar fins el 20 per cent de tota l’energia necessària per al funcionament de la instal·lació.

Amb la instal·lació de plaques a l’aparcament de l’Hospital es dóna compliment a una de les mesures previstes en la futura llei de canvi climàtic: l’obligació d’instal·lar plaques en els aparcaments nous de més de 1.000 metres quadrats i en els existents de més de 1.500.

Des de 2017, tota l’energia que consumeix la comunitat autònoma (oficines, hospitals, tren, instituts, depuradores..., entre d’altres instal·lacions) prové de fonts renovables. En aquesta línia, es va plantejar un concurs de subministrament energètic, que inclou també l’obligació de l’empresa subministradora d’anar incorporant instal·lacions fotovoltaiques als edificis públics.  Ara s’ha tornat a adjudicar el concurs fins a mitjans de 2019.
 
El treball en matèria d’energies renovables dut a terme en aquesta legislatura ha permès passar de 300 kW instal·lats a edificis de la comunitat autònoma el 2014 als 2.958 kW que hi haurà el 2019 amb les instal·lacions ja desenvolupades el 2017, 2018 i les previstes per a 2019. A més, s’ha passat d’una inversió de 428.662 euros en sistemes fotovoltaics en els immobles de la comunitat en 2014 a quasi 3 milions d’euros fins 2019.

Les dades del conjunt d’instal·lacions d’autoconsum (tant a administracions com al sector privat, amb ajudes públiques) durant aquest mandat també posen de manifest l’aposta per les renovables. S’ha passat de 2.000 kW instal·lats en tota la legislatura anterior a més de 7.000 entre els ja instal·lats i les convocatòries en marxa.

El nou contracte de subministrament d’energia de la comunitat preveu, a més de la instal·lació del pàrquing d’Inca, altres projectes d’autoconsum que sumen (per a 2019) entre 600 i 700 kW. Alguns d’ells són l’Hospital de Can Misses, els centres de Salut de Vila i Sant Jordi (Eivissa), la depuradora d’ Alaró o la bassa de reg a Inca.