14 mayo 2018 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

Els consellers Iago Negueruela i Vicenç Vidal visiten els treballadors del programa Sembram Futur finançat pel SOIB i desenvolupat per l’Ajuntament d’Artà amb la col·laboració de l’IBANAT NNota Informativa

Els consellers Iago Negueruela i Vicenç Vidal visiten els treballadors del programa Sembram Futur finançat pel SOIB i desenvolupat per l’Ajuntament d’Artà amb la col·laboració de l’IBANAT

El projecte compta amb una inversió de 152.551 euros i ocupa a 10 persones que es formen a l’àrea forestal i duen a terme obres al parc natural de Llevant
Els consellers de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç  Vidal, juntament amb el batle d’Artà, Manolo Galán, han visitat avui els treballadors i treballadores del programa de formació i ocupació Sembram Futur que es duu a terme al parc natural de Llevant, impulsat per l’Ajuntament d’Artà en el marc del Programa SOIB 30 i en col·laboració amb l’Institut Balear de la Natura (IBANAT).

La visita, a la qual han assistit també el director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou i el director general de l'IBANAT, Joan Ramon, s'ha iniciat a les instal·lacions certificades del parc natural de Llevant, on els 10 alumnes-treballadors reben part de la formació reglada prevista en el programa Sembram Futur. Aquest programa, que compta amb una inversió de 152.751 euros, permetrà als participants obtenir certificats de professionalitat en Activitats auxiliars en aprofitament forestal i en Conservació i millora de monts, de la família professional agrària, àrea fosteal, amb nivell 1 de qualificació professional.

El conseller Negueruela ha destacat, durant la visita, el treball conjunt de les tres administracions públiques involucrades amb l'objectiu de dur a terme projectes que permetin millorar l'ocupabilitat de les persones en atur. "És important seguir establint un altre tipus de polítiques en matèria d'ocupació. En aquest sentit, és necessari posar en valor les polítiques actives d'ocupació ja que els resultats d'inserció laboral de les persones que passen per aquests projectes d'ocupació i formació són més elevades que els resultats de les persones que no les realitzen. Aquesta és una de les maneres en què el SOIB crea oportunitats d'ocupació ".

El titular de Treball va anunciar que estudiaran la possibilitat d'oferir a les properes convocatòries d'ajuts el nivell formatiu 2 de l'especialitat que s'imparteix a Sembram Futur, tal com han recomanat tècnics i treballadors, "perquè això permetrà tenir més oportunitats d'ocupació en l'àmbit privat, en un 'àrea amb futur ", ha explicat.

Per la seva banda, el conseller Vidal ha destacat el treball de l'Ajuntament d'Artà en haver aportat recursos propis per impulsar, juntament amb el SOIB i amb la col·laboració d'altres Administracions com l'IBANAT, aquest projecte que genera oportunitats de treball per mitjà de l'aprenentatge de un ofici.

Vidal també ha agraït la col·laboració de l'IBANAT per facilitar la logística que ha permès desarrrollar el programa Sembram Futur. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha recordat que actualment a través de l'IBANAT i el SOIB s'estan duent a terme altres projectes de formació i ocupació a Mallorca (Son Real, finca pública de Menut i àrea recreativa de Son Orlandis) així com a Formentera (Can Marroig), amb una inversió total de 804.813 euros.

Els projectes d'ocupació emmarcats en el Programa SOIB 30 permeten a persones majors de 30 anys, aturats, accedir a una feina i alhora realitzar una formació vinculada. En el cas concret del projecte Sembram Futur, les persones beneficiàries aprenen a combatre plagues de manera respectuosa amb el medi ambient, a reforestar espais cremats, a mantenir espais forestals i a fomentar el desenvolupament d’empreses agroalimentàries i de producte local, entre d’altres matèries. La idea és que els alumnes es puguin formar segons les seves necessitats, motivacions i interessos a través d’un projecte de formació i ocupació que permeti millorar les competències laborals.

Ajuntament d’Artà

L’Ajuntament d’Artà ha apostat per aquesta formació per a l’ocupació amb la finalitat de donar una nova opció professional a aturats provinents de sectors com la construcció, l’agricultura i la indústria, però també, i de manera molt important, per vincular el parc natural al municipi i que aquest sigui motor de promoció social i econòmica, apart de reconèixer el gran valor patrimonial i natural que té el Parc Natural de Llevant per al municipi.

El municipi ha facilitat els espais certificats del Parc Natural de Llevant així com l’aula formativa de les Escoles Velles, llocs on s’han estat desenvolupant les activitats formatives. Les obres d’interès previstes en el programa Sembram Futur es realitzen a les zones forestals municipals de ses Païsses, es Pujols, Puig de Sant Salvador, Montferrutx, Batlem, s’Estanyol i finques del parc natural.

IBANAT

Cal destacar la col·laboració de l'IBANAT en el desenvolupament de Sembram Futur, ja que ha aportat eines manuals i maquinària per als alumnes així com espai amb banys que han servit per guardar eines i de refugi en cas de pluja. Igualment l'IBANAT ha donat suport a través de la brigada de conservació i de tècnics del parc per dur a terme treballs conjunts, alhora que ha posat a disposició del projecte vehicles per transportar els alumnes dins del parc natural.

Tasques realitzades a través del projecte Sembram Futur a Artà
  • Neteja del perímetre de les parcel·les per facilitar la futura dispersió natural de les llavors
  • Muntatge de protectors i tutors per a les espècies arbòries ja repoblades
  • Intervenció en la reconstrucció d’una estructura hidrològica forestal degradada pel pas dels anys a les costes de Sant Salvador d’Artà
 
 

Documentos adjuntos: