19 abril 2018 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

El conseller Pons, juntament amb les navilieres, reclama al Govern central el 75% de descompte “global, en aeri i marítim” amb la península NNota Informativa

El conseller Pons, juntament amb les navilieres, reclama al Govern central el 75% de descompte “global, en aeri i marítim” amb la península

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, juntament amb els representats de les empreses navilieres i de la Cambra de Comerç de Mallorca, ha reclamant al Govern de l’Estat que es comprometi ja amb l’aprovació del  75% de descompte de resident per a les connexions amb la Península i que aquest descompte “sigui global, incloent el transport marítim igual que l’aeri,  en les mateixes condicions”.
 
Aquesta ha estat la principal conclusió de la reunió mantiguda avui entre el conseller, el director general de Ports i Aeroports, Xavier Ramis; el president de l’Associació Patronal D’Activitats Marítimes de les Illes Balears (APEAM), Miquel Puigserver; el representant de la Cambra de Comerç, Antoni Mercant, entre d’altres, convocada per la preocupació manifestada per les empreses del sector del transport  marítim davant el fet que el possible descompte de resident del 75% en els enllaços amb la Península fos únicament pel transport aeri.
 
El conseller ha deixat clar que la petició del Govern de les Illes Balears a l’Executiu de Mariano Rajoy és que s’acordi ja l’aprovació d’aquest increment i que inclogui les connexions aèries i  marítimes, a més del descompte al vehicle del resident.  Marc Pons ha destacat que els drets dels ciutadans de Balears en matèria de transport, per poder assimilar-se als de la resta de ciutadans, exigeixen un descompte del 75 en els dos modes de connexió amb la península i poder portar també el vehicle, de manera que això permeti desplaçaments a la península a preus assequibles. Així, el conseller ha afegit que, en els mateixos termes,  s’inclou aquest descompte global en el Règim Especial de les Illes Balears (REIB).
 
Segons el conseller, “es tracta únicament d’una decisió política perquè és econòmicament assumible en el marc dels pressupostos de l’Estat”. Pons ha xifrat en uns 18 milions el cost d’estendre el 75% de descompte al transport marítim amb la península per a Balears i en uns 6 milions el cost de la inclusió del descompte de resident també per als vehicles en els trajectes en vaixell.
 
Des d' APEAM, el seu president, Miquel Puigserver, ha insistit en la necessitat que els descomptes siguin els mateixos en transport aeri i marítim i ha advertit que si no és així es posa en risc la competitivitat de les mateixes empreses. El representant de la Cambra de Comerç de Mallorca, Antoni Mercant, ha destacat també que  els preus més baixos en els trasllats incrementen la competitivitat del sector.