LOGO CAIB
29/11/17Presidenta
El Govern inicia l'exhumació de la fossa de Sant Ferran, a Formentera VVídeos de Rodes de Premsa

El Govern inicia l'exhumació de la fossa de Sant Ferran, a Formentera

El Govern de les Illes Balears ha iniciat aquest dimecres els treballs de localització, excavació i posterior exhumació de la fossa situada a l’interior del cementiri de Sant Ferran a Formentera, propietat del Bisbat d’Eivissa i Formentera; la tercera que s’empren des de l’aprovació al Parlament de les Illes Balears de la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme.
 
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat l’indret amb motiu de la intervenció arqueològica per a l’exhumació de la fossa del cementiri de Sant Ferran, acompanyada per la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur; la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell de Formentera, Susana Labrador; i el conseller de Presidència, Bartomeu Escandell.

Armengol ha destacat que avui és un dia “històric” i ha valorat el compromís del Govern amb la recuperació de la memòria històrica: “des del principi teníem molt clar que s’havia de fer justícia, que s’havia de dignificar tota aquella gent que va ser assassinada per defensar la democràcia”. Així mateix, ha elogiat la tasca d’entitats com el Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, que durant anys “han dut a terme una feina que haurien d’haver fet les institucions fa molts d’anys”. Fanny Tur ha recordat que la de Sant Ferran “és la primera fossa que s’obre a les Pitiüses” i el fet que se li ha donat prioritat “perquè encara queden familiars directes de primera generació vius”. També ha desitjat que hi hagi un resultat satisfactori per a les famílies i ha agraït la feina del Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, la col·laboració del Consell de Formentera i la bona predisposició del Bisbat a l’hora de donar el permís.

Les tasques de localització i posterior exhumació de la fossa es duen a terme mitjançant una subvenció concedida al Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera de 16.780 €, a més de la col·laboració del Consell Insular de Formentera, que hi aporta 3.997 €. En total, 20.777 € costaran les feines d’exhumació i identificació dels cossos, víctimes de la Guerra Civil.
 
La intervenció, prevista inicialment per un temps màxim d’una setmana, té com a objectiu l’exhumació i la recuperació de les restes de cinc persones (Jaume Ferrer Ferrer –de na Morna‑, Josep Ribas Marí –Pep de Baix-, Joan Tur Mayans –de can Pep Damià-, Jaume Serra Juan –de can Mariano d’en Corda- i Vicent Cardona Colomar –de can Fumeral-) víctimes de la violència franquista durant la Guerra Civil.
 
L’equip professional que durà a terme els treballs tècnics d’arqueologia i antropologia forense està format per 7 persones i dirigit per l’arqueòloga i antropòloga forense Almudena García-Rubio.