LOGO CAIB
Contingut
5 agost 2022Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Yllanes destaca l’aposta del Govern per enfortir el sector industrial de Balears i celebra les bones xifres de la producció industrial a les Illes, que creixen un 32,9%

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha posat en valor les bones xifres de la producció industrial a les Illes Balears, que mostren un increment constant en els darrers tres mesos i que fan que les Illes encapçalin la taxa anual de tot Espanya d’abril a juny.

Segons les dades ofertes per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les Illes Balears han crescut en el mes de juny un 32,9 %. Aquestes dades van en consonància de les dades del mes de maig, en els quals les Illes varen liderar el rànquing de l’Estat espanyol amb un 33,1 % interanual, i les del mes d’abril, amb un 22,2 %.

Durant la visita a l’empresa Ecoquímic, Yllanes ha posat en valor la seva trajectòria, «una empresa amb més de 25 anys d’experiència en el sector de fabricació de productes químics i biològics, que ha sabut adaptar-se als nous temps mitjançant la modernització i digitalització dels seus processos amb el suport públic del Govern».

El vicepresident ha destacat que «aquestes xifres no fan més que avalar la bona feina que s’està fent des del Govern. Els sectors productius, que inclouen la indústria, el comerç, la innovació i també el sector energètic, són un eix fonamental en la diversificació econòmica de les Illes. Concretament, el sector industrial és el motor d’aquesta diversificació que estem impulsant i les bones xifres conegudes avui ens indiquen que anam pel bon camí. Vull recordar que això es tradueix en llocs de feina, estables i de qualitat. Vull aprofitar, a més, per recordar les bones dades que ara tenim a les Illes, unes xifres rècord d’ocupació i d’indefinits que ens posen com a exemple per a la resta del país».

El vicepresident, a més, ha esmentat l’empresa Ecoquímic com a exemple d’indústria que «aposta clarament per l’economia circular, sostenible i innovadora que impulsam des del Govern amb l’objectiu de reactivar la nostra economia mitjançant la transformació i diversificació del nostre model productiu». Aquesta empresa ha creat un prototip de dispensador autoservei gràcies a la línia de subvenció destinada a promoure actuacions d’inversió per a la modernització de l’estructura productiva i digital de l’activitat industrial (2021), concretament el Programa 1. Disseny i innovació (Adquisició de prototips que han de ser utilitzats als centres de treball de l’entitat sol·licitant situats a les Illes Balears). La quantia de l’ajuda de la subvenció és d’uns 80.000 euros.

El prototip consta d’un dispensador autoservei de sis productes Desimper, on cada client pot adquirir còmodament la botella i omplir-la amb el producte desitjat. Aquesta botella adquirida servirà per ser reutilitzada a la màquina; així, a partir del segon ús, es contribueix a preservar el medi ambient eliminant 100 % de la petjada de carboni en l’ús de plàstic.

Entre els principals beneficis de la màquina dispensadora cal destacar que la distribució és de quilòmetre 0, reforça la indústria local de Mallorca, ajuda a reduir en un 70 % l’ús de plàstic i CO2 i incentiva la reutilització de les botelles.

En paraules del director general de Política Industrial del Govern, Antoni Morro, «veure com les polítiques posades en marxa es converteixen en realitats palpables, que motiven canvis en la bona direcció i que milloren les nostres Illes és molt gratificant. Celebram que l’actuació més decidida per la indústria d’aquí hagi tingut tan bona acollida en el sector i que empreses com Ecoquímic puguin dur endavant projectes d’expansió i millora. La nova línia d’ajuts posa a disposició del sector privat el màxim estímul públic possible amb tres clars objectius: la millora competitiva de les empreses, la creació de llocs de treball i l’enfortiment del sector industrial local. Tres ingredients imprescindibles per aconseguir la desitjada diversificació econòmica».

El director general, a més, ha destacat que «la clau per millorar el nostre model no vindrà de la mà del sector privat ni del sector públic, sinó de l’adequada col·laboració publicoprivada. Necessitam el talent i l’esforç de totes i tots per aconseguir tal fita. Amb aquesta visió vàrem decidir triplicar l’import inicial de la línia d’ajuts fins arribar als 4,2 milions d’euros. Aquest fet ha permès donar cabuda a totes les propostes que estiguessin associades a la creació de llocs de treball sense deixar a ningú exclòs per manca de crèdit».

Finalment, Andreu Palliser, gerent d’Ecoquímic, ha indicat que «el prototip presentat avui està pensat en reutilització dels envasos, pensada en producte local i quilòmetre zero. La finalitat és que un client pugui anar a un supermercat i pugui comprar un envàs, el pugui reutilitzar i el pugui fer servir tantes vegades es permeti. Per a les empreses locals és important que es doni visibilitat als productes i projectes d’innovació que estem. Sense innovacions seria impossible fer aquests tipus de projectes. Farem el que puguem per donar més valor als productes de les Illes».

Cal apuntar que aquesta empresa des del 2018 ha fet diverses actuacions en matèria de modernització i digitalització de les seves instal·lacions gràcies als ajuts de l’Executiu per un valor de 64.000 euros. Així, durant la visita, els diferents representants institucionals han pogut veure aquestes millores, que s’han dut a terme gràcies a la col·laboració publicoprivada canalitzada a través de la Direcció General de Política Industrial.

A la visita també hi han assistit Mariona Luis, directora gerent de l’IDI, i Juan Miquel Matas, president del clúster químic CliqIb.