LOGO CAIB
Contingut
15 maig 2019| <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca
Foto noticia

La Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears vol implicar a l’Administració en els seus projectes

Aquest matí, en una jornada organitzada conjuntament per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i  l’Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears ( ICTIB), la presidenta de l’ICTIB Núria Llabrés, el conseller Vicenç Vidal i Miquel Mir, director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir han presentat l’inventari d’iniciatives del 2018 -2019 a tècnics de diferents departaments del Govern Balear, del Consell Insular i Ajuntaments de l’Illa.

L’Objectiu no és d’altre, segons Llabrés, «que donar a conèixer l’estratègia de la custòdia del territori, definint l’eina i el seu potencial, i proporcionar una visió del paper de l’administració com a suport essencial a les iniciatives de custòdia, així com els instruments legals, visibilització, ajudes, compensacions,etc».

La jornada ha comptat amb la presència de Sara Pont, Cap de Servei de Planificació de l’Entorn Natural de la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural- Direcció general de Polítiques Ambiental i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya qui ha explicat el paper i l’experiència de la Generalitat com a suport de la custòdia del territori a Catalunya.

Segons el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir: “la custòdia del territori a l’àmbit de les Illes Balears és un element indispensable pel que fa a la conservació i la gestió dels espais naturals protegits”. A més ha afegit que aquesta jornada tècnica és una oportunitat única per implicar al personal de l’administració en la corresponsabilitat de la conservació del nostre entorn. Es tracta de sumar esforços i crear sinergies entre la societat civil i l'administració».

Actualment hi ha 108 acords amb 19 entitats i això suposa una superfície total en custòdia de 9.919,59 hectàrees d’arreu de les illes.

Aquest inventari i la pàgina web de l’entitat sense ànim de lucre s’han pogut fer gràcies a una subvenció de 10.000 euros que ha destinat la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. En aquest sentit el director d’aquestes àrees, Miquel Mir, n’ha destacat que, “dels acords, 44 dels quals s’han desenvolupat a espais protegits totalment o parcialment". A més, Mir ha dit que, “un fet que també valoram molt positivament és que el 95% de les accions es desenvolupen dins propietats privades i això és un element que ens indica que el compromís dels mateixos per la conservació dels espais naturals protegits”.

En aquesta legislatura s’ha reprès un suport manifest cap a les iniciatives de custòdia del territori i la valoració després de les primeres experiències són esperançadores i positives, així ho ha explicat Miquel Mir afegint que, “la custòdia del territori a l’àmbit de les Illes Balears és un element indispensable pel que fa a la conservació i la gestió dels espais naturals protegits”.

Per percentatges els valors principals dels acords van des d’un 27 % relacionats amb els hàbitats d’interès comunitari, un 23% pel que fa al valor paisatgístic seguit d’un 17 % sobre els hàbitats prioritaris, un 13% en annexes en la directiva d’aus, un 8% per flora i un 6% respectivament en elements culturals i/o etnològics o varietats locals o per pràctiques tradicionals agràries.

Per a més informació podeu consultar el web : http://www.ictib.net/