LOGO CAIB
11 gener 2019Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme
Foto de noticia

Avui el Consell de Govern ha aprovat un acord pel qual s’atorga a la consellera d’Innovació, Recerca i Turisme l’autorització prèvia per a la signatura de l’Addenda al Conveni interadministratiu entre el Ministeri d’Educació i Formació Professional, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i l’entitat pública empresarial Red.es per a l’extensió de l’accés a la banda ampla ultraràpida dels centres docents, en el marc del programa «Escoles connectades», al qual es destina una inversió de 5,6 milions d’euros, cofinançada amb fons europeus FEDER.

Una vegada concloses les tasques previstes, les 320 seus educatives que hi ha a les illes disposaran de la infraestructura necessària per afrontar l’augment del trànsit a Internet i l’ús de nous dispositius i recursos digitals, com més va més emprats en l’àmbit educatiu. Es calcula que les millores afectaran 118.939 alumnes de primària, secundària i educació especial. L’execució del projecte es farà progressivament, de manera que alguns centres disposaran de la tecnologia abans que d’altres, i s’espera que tots els centres que preveu el Conveni tenguin banda ampla ultraràpida abans que finalitzi el curs 2019-2020.

Concretament, el programa «Escoles connectades» permetrà als centres docents disposar de les comunicacions més avançades, amb accessos de fins a un gigabit per segon, així com d’un servei de wifi segur i d’altes prestacions a tots els espais educatius. 

A més, a aquestes seus se’ls proporcionarà accés a RedIRIS, xarxa acadèmica i de recerca espanyola, que ofereix serveis avançats de comunicacions a la comunitat científica i universitària estatal, finançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i gestionada per Red.es.

El Govern balear, amb la coordinació de la Direcció General d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, i Red.es ja han iniciat el programa «Escoles connectades», l’objectiu del qual és dotar els centres de connectivitat a Internet de banda ampla ultraràpida i de xarxes internes de comunicacions. 

Aquesta actuació, que es duu a terme en el marc del conveni trilateral subscrit per Red.es —entitat adscrita al Ministeri d’Economia i Empresa—, el Govern de les Illes Balears i el Ministeri d’Educació i Formació Professional, té un pressupost de 5.620.800 €, al qual la Comunitat Autònoma hi aporta 2.053.278,24 € i Red.es 3.567.521,76 €, cofinançats pel FEDER a càrrec del Programa Operatiu Pluriregional d’Espanya (POPE).

Programa «Escoles connectades»

«Escoles connectades» és un programa d’àmbit estatal coordinat i executat per l’entitat pública empresarial Red.es. Hi participen els ministeris d’Economia i Empresa, Educació i Formació Professional, i Ciència, Innovació i Universitats, i es desplega en coordinació amb les comunitats autònomes. Té un pressupost màxim de 218 milions d’euros, destinat als més de 5,25 milions d’alumnes de les 16.500 seus de centres docents espanyols no universitaris sostinguts amb fons públics.

Aquest programa és fruit de l’esforç conjunt de diferents administracions. A més de millorar la connectivitat dels centres docents, actua com a impulsor de l’ús general de les TIC en l’àmbit educatiu: als centres augmenta el trànsit a Internet, creix la demanda de l’ús de nous dispositius TIC i de recursos digitals per treballar els continguts, i impulsa canvis en el desenvolupament de les polítiques digitals de les comunitats autònomes més d’acord amb les necessitats dels centres i els equips docents.