LOGO CAIB
Contingut
5 desembre 2019Conselleria d'Afers Socials i Esports
Foto noticia

200.000 € a UNRWA per a un projecte de protecció de dones i violència masclista als territoris palestins

\ El projecte pretén garantir el dret de les dones refugiades de Palestina a la Franja de Gaza a la llibertat, la seguretat i la vida lliures de violència masclista
\ La Franja de Gaza és una de les regions amb més necessitats humanitàries a causa del bloqueig que pateix des de fa més de dotze anys

El Consell de Govern, a petició de la Conselleria d’Afers Socials i Esports, ha autoritzat la concessió directa de 200.000 € a l’entitat Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a l’Orient Mitjà (UNRWA) per dur a terme el projecte «Protección y atención a las mujeres supervivientes de violencia machista en los campos de población refugiada de la franja de Gaza» als territoris palestins.

El projecte, amb una durada prevista de dotze mesos des de l’1 de gener i el 31 de desembre de 2019, pretén garantir el dret de les dones refugiades de Palestina a la Franja de Gaza a la llibertat, la seguretat i la vida lliures de violència masclista. Les activitats previstes consistiran a donar suport de manera directa a 935 dones que rebran sessions de teràpies individuals i grupals i, de manera indirecta, a 7.504 homes i dones que participaran en sessions psicoeducatives i de sensibilització.

L’origen d’aquesta subvenció és un acord adoptat entre la Direcció General de Cooperació i l’Institut Balear de la Dona quan s’adonaren de la necessitat de finançar aquest projecte perquè inclou un dels objectius del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. S’ha de recordar que els programes i les activitats dirigides a la prevenció i a la protecció integral contra la violència de gènere estan finançats pel Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat.

Tant els territoris ocupats palestins com la població refugiada palestina són considerats prioritaris dins el III Pla Director. En concret, la Franja de Gaza és una de les regions amb més necessitats humanitàries a causa del bloqueig que pateix des de fa més de dotze anys. Aquest bloqueig implica restriccions de moviment de persones i mercaderies, i deixa la població palestina vivint en unes condicions duríssimes i en una ciutat devastada per la guerra.

El projecte d’actuació presentat per UNRWA en el marc d’aquesta subvenció pretén contribuir a la protecció i l’atenció integral en el tractament de casos de violència masclista i sensibilitzar la comunitat sobre la realitat de les dones supervivents refugiades en els camps de la Franja de Gaza. Els treballs es dirigeixen a promoure la participació de terapeutes, supervisors de l’àrea de salut i consellers legals per tal de millorar el sofriment de la doble violència de la qual són víctimes les dones palestines: les derivades de l’ocupació militar israeliana i de l’estructura patriarcal de la societat palestina.

Cal tenir en compte que l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a l’Orient Mitjà (UNRWA) és una organització de les Nacions Unides que proporciona i atén el desenvolupament, l’educació, la salut, els serveis socials i l’ajuda d’emergència a més de quatre milions de refugiats palestins que viuen a Jordània, Líban, Síria, Cisjordània i la Franja de Gaza.