LOGO CAIB
Contingut
26 març 2020Conselleria de Salut i Consum
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Salut crea tres noves unitats COVID-exprés a Mallorca per a la recollida ràpida de mostres


Les gestiona la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i estan ubicades a les unitats bàsiques de salut d’Establiments, Sa Indioteria i Es Pil·larí

La Conselleria de Salut i Consum ha creat tres noves unitats COVID-exprés a Mallorca per a la recollida ràpida de mostres i fer proves per detectar el coronavirus. Es tracta d’uns dispositius especials que s’ubiquen a tres unitats bàsiques de salut (UBS) del municipi de Palma: la primera que es va posar en servei, dissabte, és la UBS Establiments; la segona, la UBS Sa Indioteria, ho va fer dimarts, i la tercera, que entra en servei avui, és la UBS Es Pil·larí. La mitjana de proves diàries que s’hi fan és de 70-80 per dia. Es preveu obrir-ne aviat una al Sector Sanitari de Tramuntana i una altra al de Llevant.

Gestionades per la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, aquestes unitats COVID-exprés estan dirigides als professionals sanitaris i sociosanitaris, al personal de serveis especials (Policia Nacional, Guàrdia Civil, policies locals, forces armades, etc.) i als col·lectius més vulnerables atesa la seva situació de fragilitat davant el coronavirus.

La Central de Coordinació COVID-19 d’Atenció Primària de Mallorca és qui coordina i revisa les llistes de persones que han de ser ateses per una COVID-exprés. Es reben aquestes llistes des de diferents col·lectius (forces i cossos de seguretat, Unitat d’Atenció al Professional Sanitari, residències, etc.) i es comprova si compleixen els requisits establerts pel Ministeri de Sanitat. Una vegada validada cada llista, es posa en marxa el dispositiu perquè els professionals que hi figuren es desplacin a una d’aquestes unitats o bé se’ls enviï algun sanitari per fer-los la prova; és el cas, per exemple, dels ancians de les residències que no es poden desplaçar.

El dispositiu s’organitza d’aquesta manera: s’envia un SMS de cita a cada persona indicant-hi el dia, l’hora i el lloc on li faran la prova per detectar el coronavirus. Aquesta persona s’hi ha de desplaçar en un vehicle particular i quan arriba a la UBS rep una màscara abans d’entrar al vestíbul del centre. En aquest espai l’atén un professional sanitari equipat amb la protecció adequada (equip de protecció individual, guants, màscara, etc.), que li fa una entrevista, recull les mostres i li entrega informació útil. Al cap de 24-48 hores li confirmen si el resultat de la prova és positiu o no. Una vegada completades totes les visites del dia, es desinfecta la UBS amb equips especials.