LOGO CAIB
Contingut
28 maig 2018| <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca
Foto noticia

Campanya de control d’ofidis introduïts a l’illa de Mallorca

A Mallorca hi ha dues espècies d’ofidis d’introducció antiga, la serp de garriga i la serp d’aigua, actualment considerades com a pròpies i que conviuen amb la biodiversitat actual a l’illa. En la darrera dècada s’ha produït un procés de colonització accidental per part de dues noves espècies: la serp de ferradura, Hemorrhois hippocrepis, i la serp blanca, Rhinechis scalaris. Tot i ser dues espècies inofensives per a les persones i animals domèstics, la presència d’aquestes genera alarma social, especialment a les àrees urbanes a causa de la seva activitat principalment diürna i lligada a ambients humanitzats.
 
Aquestes espècies, també introduïdes accidentalment a les Pitiüses, són objecte a aquestes illes d’un seguiment especialitzat per part de la Conselleria des de l’any 2016, ja que varen ser catalogades com a espècies invasores (RD 630/2013) i poden afectar greument la biodiversitat de les illes Pitiüses. Fins a l’arribada recent d’aquestes dues espècies no hi havia presència d’ofidis entre els vertebrats d’Eivissa i Formentera.
 
A Menorca, no s’ha detectat fins ara la introducció recent d’ofidis, tot i que sí que hi ha la presència antiga de tres espècies, entre les quals es troba Rhinechis scalaris.
 
Malgrat que es recomana als particulars que vulguin controlar aquestes espècies en les seves propietats que el millor és disposar d’una gàbia que puguin fer servir per capturar les serps si cal, des de la Conselleria de Medi Ambient —a través del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) i amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”—, es posarà en marxa també un servei d’assessorament i préstec de gàbies per als particulars. Cal esmentar la participació directa al projecte d’entitats que treballen amb col·lectius de persones discapacitades i/o socialment desfavorides.

Amb aquesta finalitat, es distribuiran, a partir de dilluns 28 de maig i de manera rotativa en períodes d’un mes, fins a 220 gàbies de captura a particulars que hauran de dipositar una fiança, que es reembossarà una vegada tornin el material en el termini indicat.
 
Per a poder gaudir d’aquest servei, els particulars interessats l’han de sol·licitar al número de telèfon del COFIB, 971 144107, de dilluns a divendres feiners, de 08.30 h a 13.30 h, on se’ls explicarà com i quan podran disposar de la gàbia, la qual hauran de recollir a les dependències del COFIB-Fundació Natura Parc, a la carretera de Sineu, km 15,400, del municipi de Santa Eugènia. Durant l’entrega de les gàbies se’ls facilitarà la informació necessària per conèixer-ne l’ús, la col·locació i el manteniment.