LOGO CAIB
16 maig 2018Presidenta
Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Uns 1.300 alumnes exposen les seves empreses solidàries al Mercat ICAPE

Més de 1.300 alumnes de Primària i Secundària de centres públics i concertats d’arreu de Mallorca han participat aquest dimecres matí a la 6a edició del Mercat ICAPE, a la plaça Major de Palma. Durant tres hores, els estudiants han posat a la venda serveis i productes elaborats per ells mateixos per finançar un projecte de cooperació i ONGs.

Aquest mercat és l’acte central del projecte ICAPE d’impuls a les capacitats emprenedores que du a terme l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Universitat. Durant tot el curs, els grups participants aprenen i apliquen totes les passes necessàries per a la fundació d’una empresa, des de la creació del nom i logotip, fins a la tria de la junta directiva. Els estudiants han presentat avui a Palma 40 projectes empresarials solidaris de 18 centres escolars diferents.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que ICAPE és un programa d’èxit perquè “alhora que impulsa l’esperit emprenedor, familiaritza el jovent amb la responsabilitat social, fomenta la creativitat, la companyonia i el treball en equip i els ingressos obtinguts es destinaran a projectes solidaris”. “Fomentam valors entre els infants i adolescents per assolir societat més justa, solidària i cohesionada”, ha afegit la presidenta. 

Armengol ha fet aquestes valoracions durant la visita al mercat de la plaça Major. L’han acompanyat el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela; el conseller d’Educació i Universitat, Martí March; la directora general de Comerç i Empresa, Pilar Sansó; i la directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa.

L’objectiu d’ICAPE és treballar al mateix temps les capacitats emprenedores dels alumnes, els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a fer feina en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

Més de 3.000 alumnes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera han participat en la 6a edició d’ICAPE, un programa al qual s’adhereixen les escoles de forma voluntària. No obstant això, s’ha de destacar que la gran majoria dels centres que hi participen repeteixen l’experiència, i fins i tot l’amplien a altres grups.

ICAPE està present a totes les etapes educatives
El programa ICAPE té quatre línies d’actuació depenent de l’edat dels alumnes al qual va dirigit. Els estudiants de Primària (5è i 6è) participen a EME (Emprendre a la Meva Escola), i durant el curs creen una cooperativa. La cooperativa és l’encarregada de pensar i elaborar productes que després vendran al mercat ICAPE. Els beneficis es destinen a una activitat en grup, excepte un tant per cent que es dóna a una ONG que prèviament han triat.

Els alumnes de Secundària participen en el programa JES (Joves Emprenedors Socials), a través del qual funden una ONG i tots els beneficis es destinen a un projecte de cooperació en un país en vies de desenvolupament proposat per una ONG real col·laboradora. Les ONG reals que han col·laborat enguany en el programa ICAPE han estat Llevant en Marxa, Fundació Vicenç Ferrer, Fundació Campaner, Escola en Pau, Ajuda en Acció, Malaria 40 i Formación Senegal.

L’any passat es va estrenar una línia destinada als alumnes de Formació Professional Bàsica, JEA (Joves Emprenedors Associats). També creen una cooperativa a través de la qual fabriquen productes. Un mínim del 15% dels guanys es destinen a una ONG.

Finalment, i gràcies a un conveni entre l’IDI i la Universitat de les Illes Balears, aquest any es va posar en marxa la “càtedra ICAPE”. L’objectiu d’aquest acord és reforçar la xarxa d’emprenedoria, realitzar cursos i atenció personalitzada en emprenedoria entre els universitaris, afavorir nous projectes empresarials i fomentar el coneixement sobre l’activitat, amb la inclusió de Balears a la Global Entrepreneurship Monitor (GEM).