LOGO CAIB
Contingut
13 maig 2022Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’IPC de les Illes Balears veu reduir la taxa interanual en 1,5 punts percentuals i assoleix el 7,8%, mig punt per davall del 8,3% estatal


 L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat avui la dada de l’índex de preus al consum (IPC) corresponent al mes d’abril. Les dades publicades situen la pujada de preus de l’IPC d’abril a Balears en un 7,8% en taxa interanual, cinc dècimes per davall de la mitjana estatal, situada en el 8,3%.

Amb la dada coneguda avui, l’IPC balear ha reduït el seu ritme en 1,5 punts percentuals respecte del mes de març, que registrà un  9,3%.

La reducció en el ritme de creixement dels preus al consum per a Balears s’explica per la desacceleració en l’impacte dels preus de l’energia, reflectits en els apartats d’Habitatge i Transport. En concret, el grup d’Habitatge, que inclou essencialment l’impacte de la pujada de l’electricitat, mostra un creixement interanual per abril del 16,3%, quinze punts percentuals menys sobre al creixement registrat el març, un 31,3%.

En el cas del grup de Transport, que recull l’impacte de la pujada dels carburants, el creixement conegut avui del mes d’abril ha estat segons l’INE del 12,3% quan per març era del 17,1% (amb un descens de 4,8 punts percentuals). D’aquesta manera, la reducció en el ritme d’aquests dos grups, que són els que creixien amb una major intensitat, ajuda a explica la minva del conjunt de l’IPC balear en el darrer mes.

Resta de grups, a l’alça

Tanmateix, l’anàlisi del conjunt de grups de les dades publicades avui per l’INE assenyala que la resta de grups que no són Habitatge i ni Transport mostren, un mes més, una tendència creixent, recollint els efectes de segona ronda, de manera que la resta de grups que no incorporen directament l’electricitat i els carburants mostren un clar recorregut alcista.

En aquest sentit, la resta de grups excepte Habitatge i Transport, de manera conjunta mostren un creixement interanual del 5% per abril, el que implica una escala de 1,4 punts percentuals des del 3,6% de  creixement de març.