LOGO CAIB
Contingut
2 desembre 2019Conselleria de Salut i Consum
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Son Llàtzer atén uns mil pacients infectats pel VIH

\ La Unitat de Malalties Infeccioses disposa una taula informativa per fomentar la sensibilització i la visualització social sense estigmes de la infecció, tot emfatitzant la prevenció

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida que es va commemorar diumenge, la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Son Llàtzer va disposar una taula informativa amb els objectius d’afavorir la participació i l’intercanvi d’informació i fomentar la sensibilització i la visualització social sense estigmes de la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), tot emfatitzant la prevenció.

Son Llàtzer es va adherir al lema d’enguany, «Les comunitats marquen la diferència», perquè creu en la importància de les comunitats i les persones en el tractament i la prevenció de la sida, i en la integració i la no discriminació de les persones infectades pel VIH. Així mateix, renova el compromís amb l’excel·lència en el tractament i l’atenció global d’aquestes persones. L’aprovació i la imminent posada en marxa de la profilaxi prèvia a l’exposició és una via molt útil per prevenir noves infeccions pel VIH i posa en l’horitzó l’erradicació d’aquestes.

Avui dia, la via de transmissió principal de la infecció pel VIH és la sexual, aproximadament el 80 % dels casos de les Illes Balears. La taxa d’infecció pel VIH —sempre per damunt de 12 casos per cada 100.000 habitants— es manté per damunt de l’estatal; no obstant això, la corresponent a 2018 va ser de 10,8, la més baixa de totes les sèries anuals.

Pel que fa a la distribució de casos per categories de transmissió, el primer grup en nombre és el dels homes que tenen relacions sexuals amb homes (1.112 casos, el 43 %) seguit per les persones heterosexuals (1.039, el 40 %) i els consumidors de drogues injectades (277 casos, el 11 %).

Actualment, l’Hospital Universitari Son Llàtzer atén regularment uns mil pacients infectats pel VIH, molts dels quals pateixen també alguna malaltia de transmissió sexual. De fet, la freqüència d’aquest tipus de malalties ha augmentat: segons l’Organització Mundial de la Salut, cada any 448 milions de persones —i la xifra augmenta— resulten contagiades per alguna malaltia de transmissió sexual, entre les quals destaquen la sífilis, la gonorrea, les infeccions per Chlamydia o per virus com el del papil·loma humà o l’herpes, a més de la infecció pel VIH. Diversos estudis consideren que per reduir l’augment de les malalties de transmissió sexual és fonamental conscienciar-ne la població.