LOGO CAIB
11 gener 2018Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca
Foto de noticia

Entregats 4.600.000 euros en ajudes agràries per a zones desafavorides

El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) ha fet efectiu, durant el mes de desembre, el pagament de les indemnitzacions compensatòries per a zones desafavorides (ICZD) amb un import total de 4.623.000 € destinats, per primer cop, només als pagesos professionals. Fins ara les ajudes eren per a tots els titulars d’una explotació i ara s’ha reduït el nombre de beneficiaris per centrar-se només en els professionals, que reben una major ajuda compensatòria.
 
Així ho ha explicat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, a la finca de Son Ordre, a Biniamar, acompanyat del jove pagès Joan Reus, que treballa en aquesta finca i és un dels beneficiaris d’aquestes ajudes compensatòries. Ha assegurat que «les ajudes abans estaven destinades a molta gent i l’import era reduït i ara es concentren en les persones que realment viuen del camp perquè tenguin una renda digna».
 
Del total de l’import d’aquestes ajudes del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) que donen suport a les zones on és més complicat fer agricultura, 1.293.000 € s’han pagat dins la línia ICZD de limitacions de muntanya que inclou tota la serra de Tramuntana i 3.330.000 € dins la línia ICZD de limitacions específiques per les seves característiques, que inclou Menorca, Eivissa, Formentera i la zona de Campos - ses Salines. A Menorca, en concret, hi ha hagut 261 beneficiaris, la qual cosa ha suposat una ajuda total per a l’illa de 2.764.165 €. El nombre total de beneficiaris fou de 683 agricultors, 196 amb limitacions de muntanya i 487 amb limitacions específiques.
 
El conseller ha presentat també les novetats d’aquestes ajudes per al 2017, que es cobraran el 2018. I és que les gestions que ha fet la Conselleria davant la Unió Europea han permès incloure tot el territori de les Illes Balears com a zona desafavorida, la qual cosa suposa un reconeixement explícit de la insularitat. «Si en el finançament autonòmic no es reconeix la insularitat, aquestes ajudes compensen la manca de REB (règim especial de les Illes Balears)», ha explicat el conseller. I és que fins ara, una part de Mallorca no tenia aquest reconeixement de territori desafavorit.
 
A banda de les ICZD, hi ha altres ajudes agrícoles que es poden sol·licitar actualment. Fins al 30 de juny d’enguany estan obertes les línies d’ajuda del Programa de Desenvolupament Rural referents a la incorporació de joves agricultors, marges, inversions en explotacions agràries i inversions en transformació i comercialització. D’altra banda, el 31 de gener finalitza el termini per a la sol·licitud d’ajudes de l’impost de turisme sostenible 2017, conservació del patrimoni natural i cultural a les explotacions agràries i manteniment del paisatge agrari.