LOGO CAIB
Contingut
27 abril 2020Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització
Foto noticia

Memòria Democràtica inicia diligències prèvies davant l'exhibició de banderes franquistes a Sa Pobla

La Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, adscrita a la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, ha iniciat avui diligències prèvies a l’obertura d’un expedient sancionador contra l'exhibició de dues banderes franquistes dissabte capvespre en un carrer de Sa Pobla, a l’espera d’analitzar la informació que s’ha sol·licitat a l’Ajuntament de Sa Pobla. 

Aquest matí el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado s’ha posat en contacte amb el batle de Sa Pobla, Llorenç Gelabert, per demanar tota la informació de què disposa el consistori sobre els fets ocorreguts aquest cap de setmana al municipi, com és la denuncia cursada per la Policia Local, les declaracions de la persona que va penjar les banderes, així com fotografies.

Mentrestant, la secretaria autonòmica, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica ha decidit obrir diligències prèvies en base a que els fets ocorreguts dissabte a Sa Pobla poden ser objecte de sanció, segons la Llei 2/2108 de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears.

L’article 23 de l’esmentada Llei inclou com a actes contraris a la Memòria Democràtica “l’exhibició pública d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions, com ara la guia de carrers, inscripcions i altres elements adossats a edificis públics o situats en la via pública, realitzats en commemoració, exaltació o enaltiment individual o col·lectiu de la revolta militar de 1936 i del franquisme, dels seus dirigents o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial”. Aquests actes, segons la llei, es consideren contraris a la Memòria Democràtica i a la dignitat de les víctimes. També reben la mateixa consideració “la celebració d’actes i/o homenatges de qualsevol naturalesa que tinguin com a finalitat la commemoració, l’exaltació o l’enaltiment individual o col·lectiu de la revolta militar de 1936 i del franquisme, dels seus dirigents o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial”.

Tots aquests supòsits són considerats infraccions greus per la Llei, amb multes que oscil·len entre els 2.001 i els 10.000 euros.  

El règim sancionador previst en la mateixa Llei estableix en l’Article 35 que “seran responsables, com a autors, les persones físiques o jurídiques que dolosament o imprudent realitzin accions o omissions contràries a aquesta llei”.