LOGO CAIB
12 febrer 2018Conselleria de Treball, Comerç i Indústria
Foto de noticia

La pujada mitjana dels salaris al gener és del 4,07 % gràcies als convenis col·lectius

Les Illes Balears han registrat una pujada mitjana del 4,07% en els salaris del mes de gener, gràcies a l’entrada en vigor de noves taules salarials acordades en convenis d’empresa i convenis col·lectius. Aquesta és la mitjana més elevada en puja salarial de tot Espanya en aquest mes de gener, que se situa en el 1,49%, segons les dades publicades avui pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

Durant el mes passat es varen acordar 22 convenis que incideixen en els salaris de 137.173 treballadors. D’aquests, 4 convenis són de caràcter sectorial i la resta són conveins d’empresa. Precisament, és en els quatre convenis col·lectius (entre ells, Hosteleria i Comerç, acordats durant 2017) on es reflecteix la major variació salarial, amb un increment del 4,11%, mentre que la variació en els convenis d’empresa és del 1,03%.

També és destacable que el número de treballadors afectats pels convenis col·lectius és de 135.250 persones, mentre que els 18 convenis d’empresa representen a 1.923 treballadors.

Valoració
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha valorat positivament aquestes dades que, tot i correspondre només al primer mes de l’any, deixen clar que “la força negociadora per part dels treballadors en els convenis sectorials està molt més equilibrada que en la registrada en els convenis d’empresa”, i això ho demostra que “mentre 4 convenis col·lectius sectorials recullen un increment salarial del 4,11% i beneficia a més de 135.000 treballadors, els altres 18 convenis d’empresa registreu una pujada només del 1,03% per a 1.923 treballadors”, ha afirmat el conseller.

Per aquest motiu, Negueruela ha reiterat la necessitat de modificar “de forma decidida” la Reforma Laboral de 2012, a fi de recuperar “la centralitat i l’equilibri de forces” en la negociació col·lectiva, atorgant l’important paper que els sindicats tenien amb antieroritat a l’aplicació de la Reforma Laboral i evitant, així, despenjaments de conveni per part de les empreses.
El conseller Negueruela ha conclòs que “amb aquestes xifres, està clar que el model balear funciona” amb la implicació de tots els agents econòmics i socials, “juntament amb un Govern proactiu”; mentre que “la inacció i paràlisi del Govern de l’Estat” en matèria reguladora provoca que “milers i milers de treballadors no vegin millorada la seva situació econòmica i laboral, en un context de creixement econòmic”.