LOGO CAIB
Contingut
13 febrer 2020Presidenta
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Presenten el projecte del Museu del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca (Calvià)

El projecte està finançat amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS)

 

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha assistit avui a la presentació del projecte del Museu del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca (Calvià), finançat amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Armengol, que ha agraït la col·laboració institucional per fer possible aquest nou Museu, ha valorat la “riquesa històrica” i el “valor patrimonial” del Parc. De la mateixa manera, ha reivindicat que un municipi de gran impuls turístic com Calvià compti també amb una oferta turística enfocada a la cultura. En aquest sentit, ha explicat que el projecte presentat defineix els objectius que es persegueixen amb l’ITS: “apostar per un turisme que prima la qualitat per damunt de la quantitat” i que "es social, mediambiental i econòmicament sostenible”.

El museu es construeix a dins del recinte del Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca que compta amb 6 jaciments arqueològics integrats (a dins de les 35 hectàrees públiques) i 10 assimilats. La combinació del Museu i el Parc, que inclou una de les concentracions més importants de jaciments arqueològics de Mallorca, farà d'aquest conjunt un lloc de referència a les Illes Balears, tant pel seu potencial turístic com per la integració de l'oferta cultural, educativa, natural i paisatgística. L'import destinat de l'ITS és d'1.765.174 €

El Parc compta amb un significatiu patrimoni natural, etnogràfic i paisatgístic que pot veure's recorrent els més de sis quilòmetres d'itineraris que discorren pel seu interior. Fruit de tot això, el Parc està essent visitat actualment per més de 25.000 persones a l'any. Tot i això, el Parc presenta certes carències que es deriven de la falta d'una infraestructura museística adequada per poder exposar i presentar al públic tot el material arqueològic que, al llarg de dècades de treball d'excavació, s'ha anat recuperant.

Alhora, també presenta limitacions per poder realitzar actuacions complementàries relacionades amb activitats didàctiques, turístiques i tallers específics. És per aquest motiu que es presenta aquest projecte de creació del museu del Parc Arqueològic del Puig de Sa Morisca, al qual col·laboren el Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Calvià, el Consell de Mallorca i l'UIB.

El museu que es proposa suposa la creació d'una infraestructura museística acord a la normativa perquè pugui acollir el conjunt de col·leccions arqueològiques del parc i zones adjacents. Així, permetrà dotar al sud-est de Mallorca d'una oferta turístic-cultural que ara mateix no es disposa. L'objectiu és convertir el Parc Arqueològic del Puig de Sa Morisca en un referent en relació amb la difusió i gestió del patrimoni arqueològic en l'àmbit balear.

La presentació ha tingut lloc a la sala Palmanova de Calvià i ha comptat amb l'assistència, entre d’altres, del batle de Calvià, Alfonso Rodríguez; del president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas; del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; de la delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas, i de la directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll.