LOGO CAIB
Contingut
11 setembre 2019Presidenta
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol inaugura el curs escolar 2019/20 a l’IES Binissalem

\ Més de 18 mil alumnes dels 170.251 totals no han començat avui l’escola per l’alerta taronja per fortes pluges i vent

\ Són alumnes de 59 centres ubicats a la serra de Tramuntana i que començaran les classes amb normalitat demà dijous

\ A la visita s’ha fet un recorregut pel centre, on aquest estiu s’ha duit a terme una ampliació amb la construcció de 12 noves aules per un import de més de 2,2 milions d’euros

\ El curs 2019/20 comença amb nous centres en construcció, 359 professors més i amb més atenció a la diversitat

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, ha inaugurat avui el curs escolar 2019/20 a l’IES Binissalem. Un curs que comença amb un total de 170.251 alumnes, repartits en alguns dels col·legis i instituts que enguany formen part de la xarxa de centres educatius de la comunitat autònoma i que suposen un increment en més de 2.200 alumnes respecte al curs passat.

Cal destacar que més de 18 mil alumnes dels 59 centres ubicats a la serra de Tramuntana de Mallorca no han pogut començar avui les classes per l’alerta vermella per fortes pluges i vent. Aquest alumnat començarà el curs amb normalitat demà dijous, 12 de setembre.  El conseller March ha explicat que s’ha pres la decisió “per una qüestió de prudència i seguretat”.

Armengol ha destacat que aquest nou curs comença amb més professorat dedicat als alumnes que tenen necessitats especials: “Seguim reforçant l’educació inclusiva, som un exemple per a altres territoris en l’àmbit estatal”. També ha recalcat que l’aposta per “l’equitat” continua i que se segueixen augmentant els ajuts per a menjadors, amb la incorporació aquest any de l’escola infantil. Pel que fa a les infraestructures, la presidenta ha subratllat que es manté l’aposta per donar compliment al pla d’infraestructures educatives 2016-2023. “Anam millorant l’educació en totes les seves vessants”, ha apuntat.

March ha afegit que “el Govern de les Illes Balears ha apostat clar per les persones i les polítiques socials, com l’educació, i seguirem aquest plantejament”. En aquest sentit, ha reafirmat l’augment de professors i de l’atenció a la diversitat: “La política d’educació pública serà un element clau d’aquesta legislatura”.

El curs 2019-20 comença amb un increment de 359 docents de nova incorporació a l’ensenyament públic, també es reforça l’atenció a  la diversitat amb un total de 1.185 docents especialistes de Pedagogia Terapèutica (PT), d’Audició i Llenguatge (AL) i d’Atenció a la Diversitat (AD). Això suposa un increment de 33 professionals més. A més, s’ha incrementat el nombre d’orientadors als centres de primària i també en els Equips d’Orientació Psicopedagògica (EOEP) i Primerenca (EAP); en total, seran 170,5 especialistes. Els Equips d’Atenció Primerenca s’han reforçat amb 20 professionals més.

D’altra banda, als equips especialitzats que s’han posat en marxa en cursos anteriors, enguany s’afegeix l’Equip de Comunicació, Llenguatge i Aprenentatge (ECLA). A més, l’alumnat TEA compta amb una nova Unitat Volant d’Atenció Individualitzada (UVAI) i una altra d’Ajuts Tècnics amb noves funcions d’intervenció i assessorament.

La feina dels docents especialistes en l’atenció a la diversitat es complementa amb altres professionals. En aquest sentit, cal destacar l’increment d’auxiliars que atenen les necessitats assistencials, no docents, de l’alumnat NEE, ja que al nou curs hi haurà 293 Auxiliars Tècnics Educatius (ATE), 13 més que el curs passat. L'increment de places d'ATE ha estat progressiu i ha passat de les 273 l'any 2015 fins arribar a les 293 actuals, i també s'ha incrementat la millora laboral, que ha passat de 5 a 7 hores diàries de treball, amb contractació dels fixes discontinus a 10 mesos.

Aquest serà el curs en el qual es continuarà amb l’impuls a la millora en el nivell educatiu de 0-3 anys. S’ha fet un esforç important de treball i d’inversió, des de la legislatura passada, que, entre altres coses, suposa una inversió de més de 5 milions d’euros, amb mesures com ajuts per a la creació de places públiques, per a sosteniment d’escoles públiques de 0-3 i funcionament dels serveis educatius d’atenció primerenca. També és el primer curs que l’alumnat de 0-3 pot accedir als ajuts de menjador tant de centres públics com privats.

Ampliació IES Binissalem: 12 aules noves amb una inversió de 2,2 milions d’euros

A la visita s’ha fet un recorregut per l’ampliació de l’IES finalitzada aquest estiu. Les obres han tingut un període d’execució de 12 mesos i una inversió total de 2.209.549 euros.

Al llarg del recorregut han estat acompanyats pel director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, el batle del municipi, Víctor Martí, a més de representants dels equips directius i les comunitats educatives dels centres.

L’ampliació de l’IES Binissalem suposa 12 aules noves que solucionen la saturació actual, ja que permeten una ocupació total de 900 places escolars i suposa una inversió de 2.209.549 euros. El bloc projectat és un edifici de dues plantes, aixecades del terra, de forma que la planta baixa queda lliure i configura un porxo de tot el perímetre de l’ampliació.

La configuració en planta del nou bloc té dues parts clarament diferenciades, amb les aules distribuïdes a ambdós costats d’un passadís central. Cada planta alberga 6 aules i un departament. Aquest cos d’aules es connecta amb l’edifici principal mitjançant una galeria de 3 metres d’ample útil i 30 metres de longitud, que assegura la connexió a cobert i climatitzada per arribar a les noves aules. El nou edifici es completa amb els dos volums de les escales d’evacuació que es situen als dos extrems del cos d’aules.

El projecte s’inclou al Programa Operatiu FEDER/FSE 2014-2020 de les Illes Balears i forma part del Pla d'Infraestructures Educatives 2016-2023 per a totes les illes per respondre de manera ordenada i objectiva a les necessitats estructurals que presenten els centres educatius de les Illes Balears.

70 milions des del setembre de 2015

Des del mes de setembre de 2015 s’haurà invertit un total de 70 milions d'euros en infraestructures educatives, que suposen 1.097 actuacions al 85 % dels centres educatius de les Illes Balears: 807 a Mallorca, 149 a Menorca, 123 a Eivissa i 18 a Formentera.

En concret, s'ha actuat a 273 centres de totes les illes: 197 (83,82 %) de Mallorca, 31 (91,17 %) de Menorca, 40 (86,95 %) d’Eivissa i 5 (100 %) de Formentera.

S’han construït dos centres nous: el CEIP Mestre Pere Garau i l’IES Santa Maria. Actualment s'estan executant grans ampliacions a l'IES Binissalem, a l'IES Berenguer d’Anoia i a l'IES Joan Ramis i Ramis, i ja han començat les obres del nou CEIP Ses Planes (Sant Josep de sa Talaia) i del nou CEIP i escoleta infantil de Sant Ferran, a Formentera. D'altra banda, el nou CEIP Alcúdia es troba en procés de licitació.