LOGO CAIB
Contingut
15 maig 2019| <9ªL> Conselleria de Cultura, Participació i Esports
Foto noticia

Organitzen les jornades “La guerra civil a la literatura" del 21 de maig al 27 de juny

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears organitza, del 21 de maig al 27 de juny, un cicle de trobades que farà un recorregut per la literatura de les Illes Balears dels darrers decennis, una literatura que ha estat mirall de la nostra societat, sacsejada per la guerra civil i la barbàrie franquista i reflectida en una producció literària del trauma. Una literatura que vol despertar consciències i construir memòries, retratar escenes de la participació ―obligada o voluntària―, en la connivència, la resistència, la fugida o l'exili, o narrar els seus efectes a la vida quotidiana en un context de guerra i repressió franquista.

Les jornades, coordinades per Pilar Arnau Segarra, analitzaran el conflicte com a tema en l'escriptura. S'hi vincularan la relació entre la realitat històrica i la ficció amb el doble objectiu de recuperar la memòria històrica d'uns fets cabdals i d'analitzar les múltiples connexions entre història i creació ficcional en l'espai literari de les Illes Balears.

S'inicia dimarts 21 de maig a les 19,30 h amb Isaac Rosa, escriptor i periodista, que oferirà la conferència "¿Otra maldita novela sobre la guerra civil?", sobre el paper de la literatura en la construcció de memòria democràtica.

A continuació, dijous 6 de juny, tendrà lloc la taula rodona "La guerra civil. Encara? Fins que calgui" amb la participació de Sebastià Alzamora, Carme Planells, Jaume Guiscafrè i Pere Joan Martorell, moderada per Pere Antoni Pons.

Dijous 13 de juny, David Ginard mantindrà un diàleg amb Maite Salord entorn de la seva obra, "L'alè de les cendres", una novel·la global sobre el segle XX a les Balears.

Seguirà la conferència amb projecció audiovisual de Jaume Miró, dramaturg i guionista, sobre "Teatre i veritat: les raons del teatre documental", que tindrà lloc dijous 20 de juny.

Per acabar, dijous 27 de juny, la historiadora Dolors Marin, ens parlarà sobre "El punt de vista llibertari sobre la Guerra Civil i la literatura a les Balears".

Totes les trobades tindran lloc a Ca n'Oleo (carrer de l'Almudaina, 4. Palma) a les 19.30 h de l'horabaixa.

Isaac Rosa, escriptor i periodista nascut a Sevilla i actualment resident a Madrid, és autor de novel·les com El vano ayer (2004), guardonada amb diversos premis, ¡Otra maldita novela sobre la guerra civil! (2007),  El país del miedo (2008), que va rebre el Premi Fundació J.M Lara dels editors o La mano invisible (2011). Les seves últimes obres són Feliz final i la novel·la juvenil VV, que ha escrit amb la col·laboració de la seva filla Olivia. Fou columnista del diari Público i col·labora amb diversos mitjans de comunicació.