LOGO CAIB
Contingut
13 febrer 2020Conselleria de Salut i Consum
Foto noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El SAMU-061 coordina el trasllat en avió ambulància d'un pacient amb oxigenació extracorpòria


El SAMU 61 ha coordinat un trasllat aeri d’un pacient amb la tècnica d’oxigenació extracorpòria (ECMO) des de l’Hospital Can Misses a l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona). Es tracta d’un pacient de 61 anys amb fracàs respiratori per pneumònia que hi ha estat transportat d’urgència aquesta matinada amb un avió ambulància B-250.

El dispositiu del SAMU 061 es va activar a les 20.30 hores d’ahir, després que el pacient ingressàs a l’UCI de l’Hospital Can Misses i es decidís traslladar-lo a Barcelona. En l’operació de trasllat han participat vuit professionals: quatre del SAMU 061 i quatre de l’Hospital Vall d’Hebron. Durant el trasllat li han aplicat la tècnica ECMO per tractar la insuficiència pulmonar però no ha necessitat suport cardíac.

ECMO (sigla per la denominació en anglès extracorporeal membrane oxygenation) és un sistema d’assistència mecànica circulatòria i respiratòria extracorpòria de durada curta, una tècnica complexa per donar suport cardíac i respiratori —concretament substituint la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang— a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos. Aquesta tècnica permet assegurar durant dies o fins i tot setmanes l’oxigenació de la sang. Consisteix a introduir una cànula dins una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula dins una via arterial (habitualment la caròtida en els infants) o venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador, que la tracta abans de tornar a introduir-la dins l’organisme.

La Gerència del 061 ha coordinat altres dispositius amb la tècnica ECMO. El mes de novembre es varen dur a terme amb èxit dos trasllats a l’Hospital Vall d’Hebron: el primer, el d’un pacient de 9 mesos amb una afectació cardíaca pulmonar, i el segon, el d’una dona de 43 anys amb una patologia pulmonar greu.